Άλλος ένας εθνικός στόχος που έχει βάλει ο Ερντογάν εν όψει της εκατοστής επετείου από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, το 2023, αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ανέφικτος, με τις ευθύνες να βαρύνουν προφανώς αυτούς που τον έθεσαν…
Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Όμως, μετά από το θαύμα της περιόδου 2003-2007 όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία αυξήθηκε από τα 3.000 δολάρια στα 10.000 δολάρια, οι επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας δεν είναι εξίσου εντυπωσιακές, αφού άλλη αύξηση δεν έχει σημειωθεί. Μέχρι πότε θα αποτελεί επιχείρημα αυτό για τον Ερντογάν;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Centre for Economics and Business Research, η τουρκική οικονομία υποχώρησε από τη 17η θέση στην 19η με αποτέλεσμα, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, να τίθεται σε αμφιβολία ακόμα και αυτή καθαυτή η συμπερίληψη της χώρας στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας είναι δομικά, ενώ ρόλο παίζει και η ενασχόληση της κυβέρνησης με οποιαδήποτε αστειότητα την οποία βαφτίζει μεταρρύθμιση, αρκεί να είναι ισλαμικής έμπνευσης και περιεχομένου, με αποτέλεσμα να διχάζει την κοινωνία που η θρησκοληψία του προέδρου της χώρας συγκινεί περίπου του μισούς ψηφοφόρους…
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι και η αυθαιρεσία των κυβερνώντων στην επιβολή του νόμου, με αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των ξένων επενδυτών. Ενδεικτικό της δυσκολίας της κατάστασης είναι ότι η μοναδική χώρα που υποχώρησε κατά δυο θέσεις στη λίστα των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών, είναι η Ρωσία που από την όγδοη βρίσκεται στην δέκατη θέση πλέον.
Αν και περισσότερο της Ρωσίας, και των δυο χωρών το νόμισμα έχει απολέσει σημαντικό τμήμα της αξίας του (στα μέσα Δεκεμβρίου η τουρκική λίρα είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό), που αποτελεί άλλη μια ένδειξη βίων παράλληλων των δυο χωρών.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, ότι η δυσμενής κατάσταση θα αρχίσει να αντιστρέφεται για τη χώρα στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, μαζί με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αν και αυτό τι τελευταίο μάλλον θα είναι το αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά οτιδήποτε άλλο
πηγή
Δημοσίευση σχολίου