Νίκος Μελέτης
Με το γνωστό «διπλό πρόσωπο» παρουσιάστηκε στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ήπιο και φιλικό σε ό,τι αφορά την πρόθεση για ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, απόλυτο και απειλητικό στα μείζονα πολιτικά ζητήματα του Κυπριακού και της υφαλοκρηπίδας, όπου απαίτησε εκβιαστικά συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου και ειδική αντιμετώπιση του Καστελόριζου.
Η πολιτική της Τουρκίας σφραγίζεται πλέον από τις εξελίξεις στα ενεργειακά, καθώς δείχνει αποφασισμένη να διεκδικήσει με κάθε τρόπο ρόλο και μερίδιο στον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, με όχημα το Κυπριακό και τους Τουρκοκυπρίους.
Ενώ αντιλαμβάνεται επίσης ότι ο ρόλος της ως κόμβου μεταφοράς ενέργειας από την Κασπία και τη Ρωσία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συνεργασία και της Ελλάδας και δευτερευόντως της Βουλγαρίας.
Οι συνομιλίες που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί, Α. Σαμαράς και Α. Νταβούτογλου, παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου και Μ. Τσαβούσογλου, και οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας έδωσαν το «πράσινο φως» για την εντατικοποίηση της συνεργασίας στον τουριστικό, τον εμπορικό τομέα, στην ενέργεια, την ναυτιλία και δόθηκαν κατευθύνσεις για την υλοποίηση των 47 συμφωνιών συνεργασίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.
Οι διαφορές
Ομως οι πολιτικές διαφορές ρίχνουν τη σκιά τους στις διμερείς σχέσεις, καθώς, παρά τις προσπάθειες για εξεύρεση φόρμουλας για επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο, ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε σε συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου αλλά και συμμετοχή της Τουρκίας στην εκμετάλλευσή του, ενώ απορρίπτει τη θέση της Ελλάδας για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σε όλο το μήκος των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία από τις εκβολές του Εβρου μέχρι και το Καστελόριζο.
Ο Α. Σαμαράς στήριξε τον Ν. Αναστασιάδη στην απόφασή του να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία αποκλιμάκωσης που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών και τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, εφόσον εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ.
Σε δηλώσεις του σε Ελληνες δημοσιογράφους ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε στη σκληρή γραμμή, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διακοπούν τώρα οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μετατεθούν για μετά τη λύση του Κυπριακού, είτε να υπάρξει τώρα κοινή επιτροπή «που θα συμφωνήσει το πλαίσιο για τις έρευνες».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση για την απόσυρση του Barbaros την «ύπαρξη ενός συμφωνημένου πλαισίου για την έρευνα και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με τη συναίνεση των δύο μερών», προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να εξαχθεί μέσω της Τουρκίας.
Ο κ. Νταβούτογλου απείλησε ότι αν δεν σταματήσει τις έρευνές της η Κύπρος, τότε «το Barbaros θα μείνει και θα υπάρξουν και άλλες εργασίες» που θα επιβάλλουν το «πνεύμα δικοινοτικής συνεργασίας...».
Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές ο κ. Νταβούτογλου διαχώρισε πλήρως το Αιγαίο από την Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι το «Αιγαίο είναι περίπλοκο και σύνθετο γεωγραφικά, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μόνο ένα νησί (σ.σ. το Καστελόριζο) και μπορούμε να συζητήσουμε για αυτό».
Ο κ. Νταβούτογλου σχετικά με τις Τριμερείς Συνεργασίες προειδοποίησε ότι «κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία» και ότι η χώρα του θα απορρίψει κάθε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, εάν δεν έχει λόγο και η ίδια.
Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, το Σάββατο, δεν έλειψαν και οι αβροφροσύνες από τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ταυτόχρονα όμως κάνοντας λόγο για «κοινή πολιτιστική περιοχή» ζήτησε τη συντήρηση και των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα.
Ομως η πιο εντυπωσιακή «προσφορά» του ήταν όταν δήλωσε ότι με την κατασκευή της μεγάλης γέφυρας του Τσανάκαλε η... Λέσβος θα μπορεί να συνδέεται με τη Βόρεια Ελλάδα μέσω της Τουρκίας!
πηγή
Δημοσίευση σχολίου