ΣΧΟΛΙΟ του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η σημερινή συμφωνία της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, είναι σίγουρα μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα.
Το κοινό ανακοινωθέν μιλά για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Οι θαλάσσιες ζώνες είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Το γεγονός ότι η Αίγυπτος δέχεται να κάνει οριοθέτηση με την Ελλάδα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο γεγονός, διότι αποδέχεται την επήρεια του Καστελόριζου και της Στρογγύλης. Έτσι με αυτό το κοινό ανακοινωθέν η Αίγυπτος δηλώνει ότι δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.
Βεβαίως υπάρχει δρόμος ακόμα, ένας δύσκολος δρόμος με εμπόδια και αγκάθια. Διότι απέναντι μας δεν εχουμε μία φιλική χώρα, αλλά μία καθόλα εχθρική χώρα, η οποία αναδείχθηκε σε ταραξία της περιοχής, προκαλεί, εισβάλλει και δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Η Ελλάδα εκανε προσεκτικές κινήσεις στο θέμα αυτό, και πιστεύω ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν χωράνε πιά πισωγυρίσματα. Έχει αποκτήσει ένα γερό σύμμαχο, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον μεγαλύτερο εχθρό του Ταγίπ Ερντογάν στη Μεσόγειο. Ο κ. Σίσι είναι την ίδια στιγμη και ο εκλεκτός των Αμερικανών.
Θα δούμε, λοιπόν, πως θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση αυτο το χαρτί και θα είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε εάν η Αθήνα επιδιώξει και τριμερή με την Κύπρο και το Ισραήλ. Η Κύπρος έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία και με το Ισραήλ, και με την Αίγυπτο. Με το Ισραήλ ήδη συνεργάζεται στα θέματα ενέργειας, την ίδια συνεργασία θα έχει και με την Αίγυπτο. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τον Αναστασιάδη, πάντα με προσεκτικά βήματα.
Οι Τούρκοι προκαλούν συνέχεια, είναι ένα γεγονός.
Μπορεί και να απαντήσουν με νέα πρόκληση, αυτή τη φορά στο Αιγαίο. Και είναι εδώ που χρειάζεται προσοχή και πάνω απ’ όλα σύνεση.
Πρόσφατα βρέθηκε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Ενέργειας, ο κ. Μανιάτης. Είχε σημαντικές επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, με ινστιτούτα και εταιρείες που ασχολούνται με θέματα ενέργειας. Ο κ. Μανιάτης πληροφορήθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών από τον ίδιο τον υπουργό Ενέργειας, τον κ. Μονίζ, ο οποίος του είπε ότι θα ήθελε να παραστεί στην ανακοίνωση για το νέο διαγωνισμό.
Είμαι σίγουρος ότι ήδη έχουν συμφωνήσει για τις γεωγραφικές συντεταγμένες αυτής της οριοθέτησης βάσει της μέσης γραμμής όπως ορίζει η Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας. Εάν δεν το έχουν πράξει, αυτοκαταργούνται…
Επομένως, εφ’ όσον έχουν συμφωνήσει, πρέπει να περιμένουμε σύντομα αυτή τη συμφωνία, που είναι επίσης πολύ σημαντική και για την Κύπρο. Η οριοθέτηση Ελλάδας και Αιγύπτου θα δείχνει πλέον ότι η Κύπρος θα έχει θαλάσσια σύνορα και με την Ελλάδα!
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας είναι πρώτιστο καθήκον της Αθήνας. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή και όχι εθνικιστικές κορώνες. Τα εθνικά θέματα πρέπει να μείνουν ΜΑΚΡΥΑ από τις εσωτερικές πολιτικές έριδες…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου