8-11-2014
Ανησυχία επικρατεί στην Κρήτη για τις επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου, καθώς τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στο κατάστρωμα του αμερικανικού πλοίου Cape Ray.
Σύμφωνα με το creteplus.gr, δεν υπάρχει ανησυχία μόνο για τις επιπτώσεις της διαδικασίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αλλά και για το ενδεχόμενο επανάληψης αντίστοιχης διαδικασίας στο εγγύς μέλλον.
Η τοπική κοινωνία ζητά να ενημερωθεί για τυχόν επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού. Μάλιστα με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την οποία κοινοποιεί και σε βουλευτές, ο Δήμος Πλατανιά ζητά τη διενέργεια θαλάσσιων ελέγχων στο σημείο όπου έγινε η εξουδετέρωση των χημικών.
«Με δεδομένη την έντονη αντίθεση όλων μας στην παραπάνω διαδικασία, για τους κινδύνους που ελλόχευε, προτείνω όπως το επομενο χρονικό διάστημα και στα πλαίσια της συνεργασίας σας με το ΕΛΚΕΘΕ να γίνει ένας προγραμματισμός για τον έλεγχο του θαλάσσιου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε η υδρόλυση, προκειμένου τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων να συγκριθούν με αυτά που είχαν πραγματοποιηθεί πριν τη διαδικασία της υδρόλυσης, από το ίδιο ερευνητικό σκάφος», αναφέρεται στηνεπιστολη του Δημάρχου κ. Γιάννη Μαλανδράκη.
Υπενθυμίζεται ότι τα χημικά στοιχεία είχαν παραδοθεί στη διεθνή κοινότητα από το καθεστώς τουΜπασάρ αλ-Άσαντ μετά τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Τα χημικά της Συρίας εξουδετερώθηκαν πάνω στο ειδικά διαμορφωμένο για τη διαδικασία πολεμικό πλοίο Cape Ray σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου Θάλασσας. Στο USS Cape Ray είχαν μεταφερθεί οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες και η καταστροφή τους από υδρόλυση ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου.
Την επιχείρηση καταστροφής των χημικών του καθεστώτος Άσαντ είχε εποπτεύσει ο διεθνήςΟργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι τα χημικά στοιχεία που καταστράφηκαν ήταν για την κατασκευή των αερίων σαρίν και μουστάρδας τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις με χημικά όπλα.
Συνολικά είχαν καταστραφεί 581 τόνοι «πρόδρομων χημικών ουσιών» για την παραγωγή σαρίν και19,8 τόνοι παραγόντων για την κατασκευή του αερίου μουστάρδας.
Στις 8 Οκτωβρίου, το αμερικανικό Πεντάγωνο τίμησε 45 μέλη του πολιτικού προσωπικού του αμερικανικού στρατού, τεχνικούς και μηχανικούς και χημικούς, που συμμετείχαν εθελοντικά στη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.
—Καταστροφή εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων και επί συριακού εδάφους
Εντωμεταξύ, εντός του μήνα θα ξεκινήσει η καταστροφή των 12 εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων που λειτουργούσε η συριακή κυβέρνηση με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσα στο προσεχές καλοκαίρι, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη ο Γκάρι Κουίνλαν, προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τρέχοντα μήνα.
Στις 12 εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται επτά αποθήκες και πέντε υπόγειες σήραγγες.
Η εξουδετέρωση και των 1.300 τόνων χημικών ουσιών που παρέδωσε η κυβέρνηση της Δαμασκού και την οποία επιβλέπει η Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) έχει ολοκληρωθεί, ενώ το 98% αυτών έχουν ήδη καταστραφεί εν πλω, δήλωσε ο Κουίνλαν.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία ένα «αρκετά εντυπωσιακό επίτευγμα» αλλά προειδοποίησε ότι για να μπορούμε να μιλάμε για έναν επιτυχημένο αφοπλισμό υπάρχει ακόμη “σημαντική δουλειά” που πρέπει να γίνει.
Όπως είπε ο Κουίνλαν στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ύστερα από ενημέρωση που δέχτηκε κεκλεισμένων των θυρών από την Ζίγκριντ Κογκ, ειδική σύμβουλο του ΟΗΕ για το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας, το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ σχεδιάζει την καταστροφή ενός ακόμη χώρου -την οποία η συριακή κυβέρνηση αποκάλυψε μόλις τον Σεπτέμβριο- όπου παράγεται η θανατηφόρος ουσία ρικίνη.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου