GuidePedia

0
Πυκνοί καπνοί υψώνονται από την πολιορκούμενη κουρδική πόλη Κομπάνι, στα τουρκοσυριακά σύνορα, ύστερα από βομβαρδισμούς της αμερικανικής αεροπορίας κατά των τζιχαντιστών, τους οποίους επικροτεί με ενθουσιασμό Κούρδισσα από την άλλη πλευρά των συνόρων.

14-10-2014
Παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία επιμένει να αποφεύγει και την ελάχιστη στρατιωτική εμπλοκή στην εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), πιέζοντας με τη σειρά της τη Δύση να συμπεριλάβει στους στόχους της την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι η Τουρκία επρόκειτο να δώσει το «πράσινο φως» για τη χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από την κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Λίγο αργότερα, όμως, Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε την πληροφορία, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Αγκυρα επιμένει στις προϋποθέσεις που έχει ήδη θέσει για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο καθεστώς Ασαντ και τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης επί συριακού εδάφους, στα σύνορα των δύο χωρών.

Τούτων δοθέντων, το μόνο πρακτικό σημείο σύγκλισης Ουάσιγκτον και Αγκυρας φαίνεται να είναι, μέχρι στιγμής, η προθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να εκπαιδεύσει αντικαθεστωτικούς αντάρτες της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης– ένας όρος που παραπέμπει στον φιλοδυτικό Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει ήδη την Κυριακή ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας μιας «τρίτης δύναμης» στη Συρία, απέναντι τόσο στον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ όσο και στους φανατικούς τζιχαντιστές.

Στο μεταξύ, σφοδρές μάχες μαίνονταν και χθες στην πόλη Κομπάνι ανάμεσα στους Κούρδους και στις δυνάμεις του ISIS, οι οποίες την πολιορκούν εδώ και τρεις εβδομάδες. Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, οι Κούρδοι μαχητές πραγματοποίησαν αντεπίθεση, απωθώντας τους τζιχαντιστές από ορισμένες νότιες και ανατολικές περιοχές της πόλης, οι οποίες είχαν καταληφθεί από το ISIS την περασμένη εβδομάδα. Από την πλευρά τους, οι τζιχαντιστές επιχείρησαν να σπάσουν τις γραμμές των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της πόλης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα τουρκικά σύνορα, ώστε να ολοκληρώσουν τον κλοιό γύρω από την πολιορκημένη πόλη, φράσσοντας την τελευταία δίοδο των υπερασπιστών της προς τον έξω κόσμο.

Ενώ η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένη στην υψηλής στρατηγικής και συμβολικής σημασίας μάχη για το Κομπάνι, το ISIS προωθείται επικίνδυνα σε ένα άλλο μέτωπο του πολέμου, αυτή τη φορά στο Ιράκ. Οι τζιχαντιστές κατάφεραν χθες να απωθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη Χιτ της επαρχίας Ανμπάρ, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από το ISIS. Ο κυβερνητικός στρατός και οι πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλευρό του αντιμετωπίζουν ισχυρή πίεση από τους τζιχαντιστές και στην περιοχή του μεγάλου διυλιστηρίου Μπαϊτζί, νότια της Μοσούλης, η οποία επίσης ελέγχεται από το ISIS.

Απτόητος από τις διεθνείς επικρίσεις για τη στάση του έναντι του ISIS, ο Ταγίπ Ερντογάν ενοχοποίησε για την αναταραχή στη Μέση Ανατολή τους «σύγχρονους Λόρενς της Αραβίας» – μια αναφορά στον Βρετανό αξιωματικό Τ. Ε. Λόρενς, ο οποίος, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λειτούργησε ως σύνδεσμος μεταξύ Βρετανίας και Αράβων, οι οποίοι είχαν εξεγερθεί εναντίον του οθωμανικού ζυγού. «Ο Λόρενς ήταν Αγγλος κατάσκοπος μεταμφιεσμένος σε Αραβα. Σήμερα υπάρχουν καινούργιοι επίδοξοι Λόρενς, μεταμφιεσμένοι σε δημοσιογράφους, ιερείς, συγγραφείς και τρομοκράτες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απλώνοντας τη ρετσινιά του «πράκτορα» της Δύσης σε ευρύτατο φάσμα αντιπάλων του.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Ερντογάν πέτυχε πολύ σημαντική νίκη εναντίον της αδελφότητας του ισλαμιστή στοχαστή Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ κέρδισαν την πλειοψηφία στις εκλογές για το ανώτατο δικαστικό σώμα της χώρας, ένα από τα τελευταία προπύργια της αδελφότητας στον κρατικό μηχανισμό.
AFP, REUTERS
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top