Με μια προκλητική ανακοίνωση, διά χειρός του ιδίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, το υπουργείο Εξωτερικών ομολογεί με κυνικό τρόπο (και εξυπνακισμούς που αποτελούν στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης) ότι αν τα Σκόπια χρησιμοποιήσουν τον όρο «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία, δεν... τρέχει και τίποτα. Μιλώντας για «ακραίους κύκλους», προκαλεί επί της ουσίας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να πάρει θέση, ενώ κάνει ότι δεν έχει ακούσει και δεν γνωρίζει την απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών το 1992, η οποία δεσμεύει την ελληνική πολιτική να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια εάν στην ονομασία τους περιέχεται το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του. Επίσης, λησμονεί ότι, για να ανακληθεί αυτή η απόφαση στην οποία είχε πάρει μέρος και ο σημερινός πρωθυπουργός -με την ιδιότητα τότε του υπουργού Εξωτερικών-, πρέπει, αν μη τι άλλο, να συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο Αρχηγών και να την ανατρέψει. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Τα φληναφήματα με τους προσδιορισμούς στη λέξη «Μακεδονία» πριν ή μετά απλώς εκθέτουν τον αμετροεπή αντιπρόεδρο και καταδεικνύουν ενδοτική συμπεριφορά. Αλλά αυτά για τον κ. Βενιζέλο είναι λεπτομέρειες, μπροστά στην ανάγκη του να επιβιώσει πολιτικά έχοντας τη στήριξη και άλλων παραγόντων.
Κείμενο ντροπής
Για την ιστορία, δημοσιεύουμε το κείμενο της ντροπής που απέστειλε το ελληνικό (και όχι το σκοπιανό) υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο καταρρίπτεται κάθε επιχείρημα της χώρας μας!
Ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν τη θέση της Ελλάδας αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ:
«Επειδή ορισμένοι ακραίοι κύκλοι παριστάνουν τον ανήξερο ή τον έκπληκτο, ωσάν να πληροφορήθηκαν τώρα -από την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- τη θέση της χώρας για το όνομα της ΠΓΔΜ, είναι χρήσιμο να θυμίσουμε τα εξής:
Η θέση της Ελλάδος υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία” και όχι πριν τη λέξη “Δημοκρατία”, που θα χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή, έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια, έχει κατ’ επανάληψη δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και διεθνώς σε πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις. Επί τη βάσει της θέσης αυτής μετέχει ο Ελληνας εκπρόσωπος στη διαδικασία του ΟΗΕ υπό τον κ. Nimetz.
Είναι, υποθέτουμε, προφανές σε όλους ότι η προσωρινή ονομασία (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - Τhe former Yugoslav Republic of Macedonia), υπό την οποία εντάχθηκε η γειτονική μας χώρα στον ΟΗΕ το 1993 και με την οποία μετέχει σε πλήθος διεθνών οργανισμών, δράσεων και συναντήσεων, είναι μια σύνθετη ονομασία με επιθετικούς προσδιορισμούς πριν τη λέξη “Δημοκρατία” και όχι πριν τη λέξη “Μακεδονία”. Αυτή δε η σύνθετη προσωρινή ονομασία δεν χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), αλλά στους διεθνείς οργανισμούς και στις συναντήσεις και δράσεις που αυτοί οργανώνουν και διμερώς με μεγάλο αριθμό χωρών, αλλά δυστυχώς όχι εσωτερικά, όχι στα διαβατήρια και όχι διμερώς με όσες χώρες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία.
Αυτή είναι μια κατάσταση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αλλάξει. Η ελληνική υπεύθυνη και καθαρή θέση είναι η μόνη που οδηγεί στην αλλαγή της κατάστασης αυτής».
To βέτο από τον Πούτιν
Ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Βοσνία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Μαυροβούνιο θα θεωρούνταν «πρόκληση» φέρεται ότι δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στη βοσνιακή εφημερίδα «Ντνέβνι Αβάζ» .Η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ προς πρώην κομμουνιστικές περιοχές της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία επιδιώκουν να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ακολουθώντας τα ίχνη της Αλβανίας και την Κροατίας, που έγιναν μέλη της το 2009.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου