Οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις της Τουρκίας, αλλά και για τον συνεχιζόμενο ρόλο της στην στήριξη των εγκληματιών εξτρεμιστών ισλαμιστών του τζιχάντ, είναι συνεχείς, ενώ θεωρείται δεδομένο πως σε βάθος χρόνου θα υπάρξει σωρεία αποκαλύψεων για την συνέργεια της Άγκυρας σε μία πολλαπλή γενοκτονία που υλοποιείται τα τελευταία 2 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το τραγικό για την Τουρκία είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των (μέχρι σήμερα) αποκαλύψεων προέρχεται από τα "σπλάχνα" της, δηλαδή από τον τουρκικό Τύπο που όσο και αν προσπαθεί δεν μπορεί να συγκαλύψει το σύνολο των εγκλημάτων που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση.
Ιντεπέντεντ: Η Τουρκία μόλις την περασμένη εβδομάδα επέτρεψε σε μέλη της ΙΚΙΛ να περάσουν τα σύνορα
Ο Πάτρικ Κόκμπουρν-έμπειρος ανταποκριτής της εφημερίδας Ιντεπέντεντ, έγραψε πως η Τουρκία ακόμη και την περασμένη εβδομάδα επέτρεψε σε μέλη των συμμοριών της ΙΚΙΛ να περάσουν τα σύνορα προς την Συρία. Ο Κόκμπουρν έγραψε πως πίσω από την ¨καθυστέρηση¨ της αμερικανικής βοήθειας προς το Κομπάνε που τελεί υπό τον αποκλεισμό της ΙΚΙΛ, βρίσκεται η πίεση της Τουρκίας
Ο Κοκμπούρν στο άρθρο του που έχει τίτλο ¨Οι αεροπορικές επιθέσεις δεν αρκούν για να σταματήσουν την ΙΚΙΛ¨, σχολιάζει την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να μετάσχουν στις επιθέσεις.
Στο άρθρο του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
¨ΟΙ ΗΠΑ ΠΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟ ΧΙΟΥΛΕΡ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΕ;¨
Π.χ. δείτε την επίθεση της ΙΚΙΛ στον κουρδικό οικισμό Κομπάνε στην βόρεια Συρία. Εδώ περίπου 300 χιλιάδες Κούρδοι αγωνίζονται ενάντια στην καλύτερα εξοπλισμένη ΙΚΙΛ σε ένα συρρικνούμενο πεδίο. Περίπου 200 χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας πέρασαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Η αμερικανική αεροπορική ισχύς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εδώ περισσότερο από παντού. Οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις βοήθησαν στην διάσωση της πρωτεύουσας των Κούρδων του Ιράκ Χιούλερ (Έρμπιλ), γιατί δεν γίνεται το ίδιο στο Κομπάνε;
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατά ένα περίεργο τρόπο, μέχρι χτες η αμερικανική αεροπορική ισχύς, χρησιμοποιήθηκε σε κάθε περιοχή που βρισκόταν η ΙΚΙΛ στην Συρία, πλην όμως του Κομπάνε. Η οργάνωση εδώ με την βοήθεια αρμάτων μάχης και πυροβολικού που πήρε από τους στρατούς του Ιράκ και της Συρίας κατέλαβε 64 χωριά. Για ποιο λόγο παρέμειναν σιωπηλοί οι Αμερικανοί ; Πίσω από αυτό φαίνεται πως υπάρχει η βούληση τους να μην ανησυχήσουν την Τουρκία η οποία δεν υπολογίζει καθόλου το ημιανεξάρτητο καντόνι που από το 2011 φιλοξενεί περίπου 2,5 εκ. Κούρδους της Συρίας.
ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΚΙΛ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ
Η στάση της Άγκυρας δείχνει πως βλέπει ισχυρά οφέλη στην χρησιμοποίηση της ΙΚΙΛ κατά των Κούρδων. Ανταποκριτές από τα σύνορα μεταδίδουν πως αντίθετα με τους Κούρδους της Τουρκίας που δεν τους επιτρέπεται, οι μαχητές της ΙΚΙΛ ακόμη και την περασμένη εβδομάδα πέρασαν εύκολα τα σύνορα προς την Συρία. Παρατηρητής στην Τουρκία θέτει το εξής ερώτημα : Αφού οι γιατροί οι οποίοι περιέθαλψαν διαδηλωτές στην περίοδο του πάρκου Γκεζί δικάζονται για ¨συνέργεια σε τρομοκρατία¨, τότε για ποιο λόγο οι μαχητές της ΙΚΙΛ που τραυματίζονται στις συρράξεις, μεταφέρονται στην Τουρκία για περίθαλψη ;¨
Ακόμη και η στάση της αστυνομίας είναι επαρκής απόδειξη
Παρά τις δηλώσεις κατά της ΙΚΙΛ που έκανε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, οι μαχητές της ΙΚΙΛ έχουν σαφή ανοχή από το τουρκικό κράτος. Φωτογραφίες από δύο απανωτές διαδηλώσεις που έγιναν στην λεωφόρο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη, το έδειξαν αυτό ξεκάθαρα. Στην πρώτη φωτογραφία υποστηρικτές της ΙΚΙΛ έφεραν ένα μεγάλο λευκό πανό, κάτι που δεν ενόχλησε τους αστυνομικούς. Το δεύτερο καρέ δείχνει ομάδα διαδηλωτών οι οποίοι όταν διαδήλωσαν στο ίδιο μέρος, στην ίδια οδό την αντίθεση τους στην θρησκευτική εκπαίδευση, εδάρησαν από τα ΜΑΤ.
Δεν λέω ότι η τουρκική κυβέρνηση και η ΙΚΙΛ είναι φίλοι. Αλλά προφανώς η τουρκική κυβέρνηση για να απαλλαγεί από τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ και για να μειώσει την δύναμη των Κούρδων, τους χρησιμοποιεί. Παραβλέποντας αυτή την κατάσταση οι ΗΠΑ, κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν το 2001 όταν δεν αντέδρασαν στην κρυφή αλλά ουσιαστική στήριξη που παρείχε το Πακιστάν στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς διπλωμάτες, αυτό υπήρξε ένα τεράστιο λάθος που έκαναν από την αρχή οι ΗΠΑ και η Αγγλία στην επέμβαση τους στο Αφγανιστάν.
Την ώρα που η Βρετανία στο Ιράκ αρχίζει τις επεμβάσεις της που έχουν μεγάλο βαθμό συμβολισμού, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι επιτυχίες που θα επιτευχθούν μέσω στρατιωτικών οδών, είναι περιορισμένες".
Αυτά γράφει η εφημερίδα Ταράφ στο φύλλο της 28/9/2014, ενώ τρεις ημέρες νωρίτερα, η ίδια τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει τις σχέσεις τουρκικών κρατικών φορέων με τουρκικές οργανώσεις οι οποίες λειτουργούσαν ως "συλλέκτες" τζιχαντιστών, τους οποίους αφού ανακάλυπταν στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Βόρειο Ιράκ ή την Συρία.
Στην βουλή οι ισχυρισμοί σκάνδαλο περί στήριξης της ΙΚΙΛ
Στην βουλή τέθηκαν οι ειδήσεις πως φορείς που στηρίζονταν από στο Κόσσοβο από το υπαγόμενο στην πρωθυπουργία ΤΙΚΑ, έκλεισαν λόγω στήριξης που παρείχαν στις οργανώσεις ΙΚΙΛ και Ελ Νούσρα. Ο βουλευτής του CHP Ντιμπέκ με ερώτηση του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κουρτουλμούς ρωτά "Ποιοι είναι οι φορείς-σύλλογοι που ενισχύονται στο Κόσσοβο από το ΤΙΚΑ και από το ίδρυμα Γιουνούς Εμρέ ; Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο σύλλογος ΑΚΕΑ που τον έκλεισαν λόγω στήριξης που παρείχε στις οργανώσεις ΙΚΙΛ και Ελ Νούσρα;"
Η επερώτηση που κατέθεσε στην προεδρία της βουλής, ο βουλευτής Ανδριανούπολης του CHP Τουργκούτ Ντιμπέκ και με την οποία ζητά απάντηση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κουρτουλμούς, έχει ως εξής:
¨Σύμφωνα με ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στον τύπο, σύλλογοι οι οποίοι ενισχύονταν από το Πρακτορείο Τουρκικής Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ), υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω συνεργασίας που παρείχαν στις οργανώσεις ΙΚΙΛ και Ελ Νούσρα. Η αστυνομία του Κοσσόβου πριν από λίγες μέρες στα πλαίσια επιχείρησης κατά εξτρεμιστικών ισλαμικών στοιχείων, συνέλαβε 30 ιμάμηδες που φέρεται να έστελναν μαχητές για τη τζιχάντ σε Συρία και Ιράκ. Εξ αυτών οι περισσότεροι προφυλακίστηκαν. Επίσης έκλεισαν 16 σύλλογοι και ιδρύματα επειδή ενίσχυαν στοιχεί των οργανώσεων ΙΚΙΛ, Ελ Νούσρα και Αλ Κάιντα. Μεταξύ αυτών που προφυλακίστηκαν με την κατηγορία για ενίσχυση της ΙΚΙΛ και της Ελ Νούσρα, είναι και ένα άτομο-κλειδί, ο ιμάμης Σεφτσέτ Κράνιτς του τζαμιού Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή που βρίσκεται στην Πρίστινα και το οποίο το είχε επισκευάσει η ΤΙΚΑ.
Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν και άλλοι ιμάμηδες που υπηρετούσαν σε τζαμιά που επισκεύασε η ΤΙΚΑ. Ο μεγαλύτερος σύλλογος που έκλεισε είναι ο Association for Culture, Education and School (AKEA) για τον οποίο μάλιστα είχε ενδιαφερθεί ιδιαίτερα και ο νυν πρωθυπουργός και τότε υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Ιλίρ Γκάσι που είναι το σημαντικό όνομα του ΑΚΕΑ είχε δηλώσει στις 16/8/2012 πως «Ασκούμε τις κοινές μας δραστηριότητες κυρίως με τους φορείς ΤΙΚΑ και ΙΗΗ. Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με το ΤΙΚΑ στις πολιτιστικές δραστηριότητες και με το ΙΗΗ στις ανθρωπιστικές. Μεταξύ αυτών που ευρισκόμενοι στο Κόσσοβο για επίσημες επαφές επισκέφτηκαν τον σύλλογο μας και είχαμε την τιμή να συναντηθούμε, σημαντικές προσωπικότητες όπως ο υπουργός Εξωτερικών της T.C. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Μουσταφά Οζέλ, ο Μουσταφά Ισλάμογλου, ο Αμπντουλλάχ Γιλντίζ και μεγάλος αριθμός από επιστήμονες, δημοσιογράφους και διοικήσεις δήμων». Το επίσημο κρατικό ίδρυμα της Τουρκίας το Ινστιτούτο Γιουνούς Εμρέ στην ιστοσελίδα του περιγράφει ξεκάθαρα τις σχέσεις του με τον σύλλογο ΑΚΕΑ. Επίσης μεταξύ των άλλων 16 ιδρυμάτων και συλλόγων υπάρχει και το Ίδρυμα Κωνσταντινούπολης¨.
Όπως έχει χαρακτηριστικά αναφέρει ο αείμνηστος καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, "η Τουρκία είναι ένα κράτος που δεν έχει ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο". Και φαίνεται πως αυτή ακριβώς την ρήση ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θέλει να την επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας, επαναλαμβάνοντας την εγκληματική μορφή - ιδιοσυγκρασία της Τουρκίας.
Πληροφορίες από "Τουρκικά Νέα"
πηγή
Δημοσίευση σχολίου