GuidePedia

0



του Ιωάννη Μπαλτζώη
Οι Ισραηλινοί, μετά το πέρας της επιχείρησης «Protective Edge» στην Γάζα, αρχίζουν να σκέπτονται και να αναλύουν την επόμενη απειλή, ή για την ακρίβεια τον επόμενο μελλοντικό τους πόλεμο. Έτσι, τώρα η απειλή λέγεται Χεζμπολάχ, η οποία όπως εκτιμούν είναι πολύ σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη από την  «αδελφή» οργάνωση, την Παλαιστινιακή  Χαμάς. Η μελέτη και ανάλυση των Ισραηλινών για τον μελλοντικό πόλεμο με την Χεζμπολάχ του Λιβάνου παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθόσον μας προετοιμάζουν για τις μελλοντικές εξελίξεις  και μας προϊδεάζουν για το τι «θα δούμε μελλοντικά». Στην ενημερωτική ιστοσελίδα Arutz Sheva, σε  άρθρο των  Kobi Finkler και Gil Ronen, οι αρθρογράφοι αναφέρονται στην εν λόγω απειλή και επισημαίνουν ότι οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εκτιμούν ότι σε έναν μελλοντικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ, η κύρια απειλή,  ενδέχεται να αποσπάσει μικρά τμήματα του βορείου Ισραήλ...
Όπως το Ραμίμ, ή τις πλαγιές Χασουλάμ, κατά μήκος των βορείων συνόρων, αλλά ο ισραηλινός στρατός θα τα ανακαταλάβει εντός λίγων ωρών. «Επί του παρόντος είναι κατανοητό ότι δεν οδεύουμε προς πόλεμο», δήλωσε ανώτατος αξιωματικός του στρατού στο βόρειο μέτωπο, προσθέτοντας ότι «εν τούτοις, υπάρχουν πολλές εξελίξεις, υπάρχουν μικρά συμβάντα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγάλα γεγονότα. Η αστάθεια μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη ή και σε πόλεμο».
Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, μετά την επιτυχή συμμετοχή της οργάνωσης στον πόλεμο της Συρίας, στο πλευρό του Άσαντ, όπου η συμμετοχή της ήταν ουσιαστική, αποφασιστική και νικηφόρα στην αντιμετώπιση της Συριακής αντιπολίτευσης και των Τζιχαντιστών, όπως φαίνεται   δεν ενδιαφέρεται να αναζωπυρώσει το θέμα, αλλά δεν είναι απίθανο  ένα μικρό επεισόδιο, μια μικρή τρομοκρατική ενέργεια, μπορεί να εξελιχθεί ανά πάσα στιγμή και να πυροδοτήσει απρόσμενες εξελίξεις. Βέβαια και αυτό είναι πολύ σημαντικό,  η μάχιμη εμπειρία και οι ικανότητες της Χεζμπολάχ έχουν εκτοξευθεί πολύ υψηλά και είναι πλέον ιδιαίτερα υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη.
Το θέμα, που επί του παρόντος απασχολεί τους κατοίκους του βορείου Ισραήλ,   περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι αυτό των σηράγγων, που γνωρίσαμε από τον τελευταίο πόλεμο της Γάζας. Έτσι ανώτατος αξιωματικός  των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF)  δήλωσε  ότι «Δεν γνωρίζω για κάποιο τούνελ σε κάποια περιοχή που να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για επίθεση».

Ο αξιωματικός πρόσθεσε πως είναι  η Χεζμπολάχ που ξεκίνησε τον υπόγειο πόλεμο, δηλαδή την κατασκευή υπόγειων τούνελ,  ήδη προτού η Χαμάς τον  σκεφτεί καν και  έδειξε  ακόμη στη Χαμάς πως να ετοιμαστεί για τέτοιες επιχειρήσεις. Ο δεύτερος πόλεμος του Λιβάνου, η ο πόλεμος Ισραήλ – Χεζμπολάχ (12 Ιουλίου-14 Αυγούστου 2006) ήταν μια απροσδόκητη και οδυνηρή έκπληξη για τον IDF, αφού η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε πρωτότυπες μεθόδους και τακτικές και ιδιαίτερα τα  υπόγεια τούνελ, κάτι που αιφνιδίασε και «πόνεσε» πολύ τους Ισραηλινούς με τις μη αναμενόμενες απώλειες σε προσωπικό και υλικό. Βέβαια το έδαφος στο βορρά είναι πολύ πιο σκληρό και ορεινό, σε σχέση με την λωρίδα της Γάζας που είναι αμμώδες, ωστόσο αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Εκτιμώ  όμως ότι η Σιϊτική Χεζμπολάχ σκέφτεται τώρα με επιθετικό πνεύμα, μετά την μαχητική της εμπειρία στην Συρία και τα επιτυχή αποτελέσματα  στον πόλεμο με την Σουνιτική Συριακή αντιπολίτευση και τις Τζιχαντικές οργανώσεις . Εδώ  βέβαια έχουμε μια πολύπλοκη υπόθεση  και κανείς δεν χρειάζεται να επενδύσει τόσο σε σήραγγες για να εισχωρήσει σε μια κοινότητα στο βόρειο Ισραήλ.
Σχετικά με την πιθανότητα ενός τρίτου πολέμου στον Λίβανο, οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν απόπειρες επιθετικών πράξεων , τόσο  κατά  πολιτών όσο και κατά στρατιωτών. Εάν χρειάστηκαν 50 μέρες στην Γάζα, για την ολοκλήρωση και επίτευξη των στόχων των, όπως ισχυρίστηκαν,  στον βορρά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και πιο δύσκολα και εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 4 μήνες. Ακόμη θεωρούν ότι ενόσω η Χεζμπολάχ εδρεύει σε αστικά κέντρα και στα  χωριά του Λιβάνου, θα υπάρξουν τεράστιες καταστροφές στο Λίβανο καθώς και πολλοί νεκροί από τον  άμαχο πληθυσμό (παράπλευρες απώλειες από βομβαρδισμούς)! Η  Χεζμπολάχ διαθέτει ειδικές και εκπαιδευμένες πλέον  δυνάμεις που θα ενεργοποιήσει προκειμένου να φέρει νίκη στην οργάνωση. Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών, θα υπάρξει μεγάλο μέτωπο πυρός, θα υπάρξουν θύλακες εισβολής και παρατήρησης, καθώς και μια κύρια δύναμη  που θα διεξάγει την επίθεση  που θα περιλαμβάνει από μερικές δωδεκάδες μέχρι μερικές εκατοντάδες μαχητών.
Ο Ισραηλινός αξιωματικός λέει χαρακτηριστικά: «Όταν μιλάμε για μια δύναμη που διεξάγει μια επιχείρηση, δεν μιλάμε για 12 – 13 μαχητές όπως είδαμε στην επιχείρηση Protective Edge, αλλά για 50 – 70 μαχητές . Από την Συρία έχουν διδαχθεί να μάχονται για πρώτη φορά σε μεγάλες μονάδες. Καταλαβαίνουν τι σημαίνει πόλεμος σε κατοικημένες περιοχές. Η Χεζμπολάχ δεν θέλει τώρα ένα πόλεμο με το Ισραήλ. Δεν δύναμαι όμως επί του παρόντος να πω πώς η οργάνωση εκτιμά την επιχείρηση Protective Edge , σε μακροπρόθεσμους όρους .Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιστορία του (εξαιρετικού αντιπυραυλικού συστήματος)  Iron Dome είναι ένα δραματικό γεγονός στα μάτια τους, επειδή το Ισραήλ μπορεί να μειώσει δραστικά τον αριθμό των απωλειών του στον άμαχο πληθυσμό, από τις δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και πυραύλους που διαθέτει η οργάνωση».
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των Ισραηλινών για τον επόμενο πόλεμο που θα κληθούν να διεξαγάγουν. Κατονομάζουν την απειλή,  την αναλύουν, την μελετούν, την εκτιμούν και προετοιμάζονται  για να είναι έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν, όπως κάνει κάθε σοβαρός Στρατός και κάθε υπεύθυνο κράτος, που το κύριο μέλημά του είναι η άμυνα της χώρας και η ασφάλεια των πολιτών του. Και εδώ μου έρχεται στο μυαλό η στάση και η συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας της πατρίδος μας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Που κάνουν ότι είναι δυνατόν να τις απαξιώσουν, να τις μειώσουν, να τις κοντύνουν, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τον πρωταρχικό σκοπό και επιδίωξη κάθε κράτους, την άμυνα και την ασφάλεια!! Δεν είναι μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα, που εδώ και μια δεκαετία περίπου  μηδενιστεί. Δεν είναι ακόμη η πρωτοφανής και εθνικά επικίνδυνη μείωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου άμυνας, που έχει επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των ΕΔ.  
Είναι κάτι πολύ περισσότερο και πολύ πιο επικίνδυνο, εθνικά εγκληματικό θα λέγαμε  και είναι η εγκατάλειψη, η στοχοποίηση και η   απαξίωση των στελεχών, που αποτελούν την καρδιά και το μυαλό των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Η φτωχοποίηση  των στελεχών, με τις τόσες εργασιακές ιδιαιτερότητες  σε σχέση με άλλους εργαζόμενους έχει επίπτωση άμεση στο ηθικό των, πρωταρχικό στοιχείο της μαχητικής ικανότητας των.   Σκόπιμα ή από άγνοια, δεν έχει σημασία. Η ετυμηγορία για την «υπεύθυνη?» πολιτική ηγεσία είναι αμείλικτη: ΕΝΟΧΗ χωρίς ελαφρυντικά. Και τουλάχιστον η Ιστορία, για να μην πούμε τίποτε άλλο  θα είναι αμείλικτη για την πολιτική ηγεσία, που υποταγμένη και πειθήνια σε ξένες ηγεσίες, οικονομικο-τραπεζικά συμφέροντα,  απαξιώνει τις ΕΔ μας, με κίνδυνο την άμυνα και την ασφάλεια του Έθνους. Απλά είναι εγκληματικό. Και αν νομίσετε ότι υπερβάλλω και μακάρι να ήταν έτσι, τότε ρωτήστε έναν συγγενή σας ή φίλο σας στρατιωτικό και αν σας απαντήσει ειλικρινά και με την καρδιά του θα καταλάβετε, αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι!

Τώρα, σε ότι αφορά το ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι Ισραηλινές  ένοπλες δυνάμεις τον επόμενο πόλεμο, που όπως εκτιμούν θα είναι με τον Χεζμπολλάχ;
Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μια πρόκληση  από το Λίβανο που να μη μπορούν οι IDF  να αντιμετωπίσουν. Το θέμα είναι τί τίμημα θα πληρώσει το Ισραήλ, κατά την έναρξη του πολέμου. Ακόμη έχω την άποψη  ότι δεν υπάρχει τέτοια στρατιωτική δύναμη σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής (μόνο το Ιράν βασικά και η Αίγυπτος είναι υπολογίσιμες στρατιωτικές δυνάμεις, που θα μπορούσαν, ιδίως το Ιράν, να αντιπαρατεθούν στις IDF), που να μπορεί να αντιμετωπίσει ή να σταματήσει αυτή την εξαιρετική πολεμική μηχανή που ονομάζεται TZAHAL ( Tzva Hahagana LeYisra'el , "The Army of Defense for Israel"), δηλαδή ο Στρατός για την άμυνα του Ισραήλ..
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top