Θα θέσει την ονομασία καταχρηστικά στην Σύνοδο Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων
Εντονη κινητικότητα επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα με παρεμβάσεις της στο ζήτημα του Σκοπιανού η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία παρενέβη δις το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη φορά ήταν στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης της διαδικασίας του Μπρντο, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (οι πρώην γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες και η Αλβανία) και εφέτος πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Σε αυτή τη συνάντηση η κυρία Μέρκελ είχε πει ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός, ότι αποτελεί βάρος για τη Γερμανία η διαιώνιση αυτής της εκκρεμότητας και ότι κάποια στιγμή τα Σκόπια πρέπει να γίνουν μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Η δεύτερη παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ ήρθε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραδοσιακά παραχωρεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τόνισε εκεί ότι «συζητώ και με τον Ελληνα πρωθυπουργό» Αντώνη Σαμαρά και ότι «διεξάγω αυτές τις συνομιλίες εμπιστευτικά, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο». Είχε όμως προσθέσει χαρακτηριστικά: «Θα έρθει με βεβαιότητα και πάλι η στιγμή κατά την οποία θα καταβάλω μεγάλη προσπάθεια για το θέμα αυτό».
Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων φαίνεται ότι εντάσσεται και η Ειδική Σύνοδος Κορυφής για τους πρωθυπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων που συγκαλεί η Μέρκελ, στις 28 Αυγούστου, στο Βερολίνο. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μία μόλις εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (4-5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία). Με την κίνηση αυτή η Γερμανίδα καγκελάριος διαχωρίζει καταχρηστικά τα θέματα των Βαλκανίων από εκείνα της Ε.Ε., ενώ παράλληλα ανοίγει το μεγάλο εθνικό θέμα του Σκοπιανού, σε μια χρονική στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς και η ελληνική κυβέρνηση καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν κυκεώνα εσωτερικών προβλημάτων.
Να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εκτιμά ότι «καλώντας τον Γκρούεφσκι στο Βερολίνο, η Μέρκελ θα του επιδείξει με νόημα το διπλό εισιτήριο εισόδου σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ σφραγισμένο με το κύρος του Ράιχ, ζητώντας του απλά να δεχτεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο “Μακεδονία” και να αρχίσει έτσι τις ενταξιακές διαδικασίες».
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος Μέρκελ είναι και η δήλωση του ειδικού απεσταλμένου Μ. Νίμιτς, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, από τα Σκόπια, ότι «το ζήτημα της ονομασίας είναι ζήτημα που αγγίζει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου