Της Ilene Pulsher, «Israel-Hamas Conflict: Differences Over Calls To Demilitarize Gaza»,ΠΗΓΗ: TIME
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας
Ο αιματηρός πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, ο τρίτος σε διάστημα μικρότερο των έξι ετών συνιστά μια ακόμα καλά προβαρισμένη παράσταση στο θέατρο του παραλόγου. Περιλαμβάνει εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ, ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα με την Αεροπορία και το Πυροβολικό και τη δράση χερσαίων δυνάμεων και μετά από σοβαρή αιματοχυσία την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Αυτή τη φορά, όμως, μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δείχνει πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Αυτό που έχει αλλάξει, σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μικρό-πολέμους του 2009 και του 2012, είναι ότι το Ισραήλ απαιτεί πλέον την αποστρατικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ επιθυμεί η Χαμάς και οι άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, να παραδώσουν τα όπλα τους, ώστε να υπάρξει διαρκής ειρήνη.
«Έχουμε τον τρόπο να επιτύχουμε την αποστρατικοποίηση. Θέλουμε τα χρήματα να πηγαίνουν στον λαό της Γάζας και όχι στη Χαμάς για να προμηθεύεται όπλα και ρουκέτες», είπε ο Νετανιάχου σε αμερικανικό δίκτυο. Δήλωσε επίσης, στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι η πρόταση του οργανισμού για κατάπαυση του πυρός ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Χαμάς, αλλά όχι του Ισραήλ.
Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι υποστηρίζουν τον αφοπλισμό όλων των ενόπλων ομάδων της Λωρίδας της Γάζας. Η Παλαιστινιακή Αρχή υποστηρίζει, πάντως, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ειρήνης. Οι συνομιλίες όμως Ισραηλινών – Παλαιστινίων διακόπηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, τον Απρίλιο.
Αν άμεσος στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός, το αίτημα του Ισραήλ για αφοπλισμό της Χαμάς, σίγουρα τον μεταθέτει για αργότερα. Είναι όμως η Χαμάς που οδήγησε το Ισραήλ να σκληρύνει την στάση του, βάλλοντας εναντίον του ρουκέτες με μεγαλύτερο βεληνεκές και θανατηφόρες δυνατότητες. Η οργάνωση επίσης χρησιμοποιεί ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων, από όπου επιτίθεται στο Ισραήλ. Στην τελευταία από μια σειρά προσπαθειών των μαχητών της Χαμάς να διεισδύσουν στο Ισραήλ, πέντε άνδρες της εμφανίστηκαν βαθιά στο ισραηλινό έδαφος όπου συνεπλάκησαν με Ισραηλινούς.
«Σε σχέση με τις προηγούμενες συγκρούσεις στη Γάζα, η Χαμάς και οι άλλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χρησιμοποιούν νέα όπλα, με μεγάλο βεληνεκές και καταστροφική ικανότητα. Αν το Ισραήλ καταλήξει σε μια συμφωνία όπως οι προηγούμενες που είχαν επιτευχθεί, σύντομα η Χαμάς θα επανέλθει με ακόμα ισχυρότερα όπλα, τα οποία θα απειλούν το Ισραήλ», δήλωσε ο Ντορ Γκολντ, σύμβουλός του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Όσον αφορά τον Νετανιάχου, αυτό που τον απασχολεί είναι τι θα γίνει μετά την κατάπαυση του πυρός. «Τα τελευταία χρόνια διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις πιέζουν το Ισραήλ να επιτρέψει στη Χαμάς να εισάγει μεγάλες ποσότητες τσιμέντου, ώστε να κτιστούν σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία. Εμείς θέλουμε, στη συμφωνία ειρήνης να υπάρχει ο όρος ότι τα τσιμέντο δεν θα χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς για κατασκευή τούνελ», είπε ο Γκολντ.
«Έχουμε υπόψη μας το χειρότερο σενάριο», συνέχισε. Στη δεκαετία του 1970, η Νότια Κορέα ανακάλυψε ότι η Βόρεια Κορέα είχε κατασκευάσει μια σειρά τούνελ κάτω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, στα μεταξύ τους σύνορα. Και η Χαμάς, μέσω των τούνελ, μπορεί να μεταφέρει πίσω από τις γραμμές μας 1.000 ή 2.000 τρομοκράτες», κατέληξε. Η Συμφωνία του Όσλο του 1993 προέβλεπε ένα αποστρατικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος, με ελαφρύ οπλισμό για τις αστυνομικές και τις δυνάμεις ασφαλείας του. «Σχεδόν 20 χρόνια μετά την συμφωνία αυτή, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα βομβαρδίζονταν το Τελ Αβίβ», συμπλήρωσε ο Γκολντ.
Είναι όμως δύσκολο οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, να συμφωνήσει να καταθέσει τα όπλα του, ή να καταστρέψει τις ρουκέτες που διαθέτει. Σύμφωνα με τη δική τους οπτική, αποτελούν την μόνο σοβαρή παλαιστινιακή αντίσταση στην επιθετικότητα του Ισραήλ, η οποία έχει οδηγήσει στον θάνατο 1.085 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζα, από την έναρξη της σύγκρουσης, πριν τρεις εβδομάδες. Το Ισραήλ έχει 51 νεκρούς, εκ των οποίων οι 48 είναι στρατιώτες.
«Η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις δεν θα παραδώσουν τα όπλα τους. Η ιδέα κατατέθηκε το 2005, με τον Οδικό Χάρτη που ήταν τότε υπό συζήτηση και προέβλεπε την καταστροφή των υποδομών του τρόμου. Ωστόσο, ποτέ δεν υλοποιήθηκε», αναφέρει ο Παλαιστίνιος πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Γάζας Μ. Αμπουσαντά.
«Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί, εκτός αν αναφερόμαστε σε επιλεκτικό αφοπλισμό, για παράδειγμα των μεγάλου βεληνεκούς ρουκετών, ή για παύση της κατασκευής των τούνελ. Είναι πολύ δύσκολος στόχος αυτός. Αν δεν μπορεί να τον υλοποιήσει το Ισραήλ πολεμώντας, ποιος θα μπορέσει να τον υλοποιήσει, ο ΟΗΕ η ή Παλαιστινιακή Αρχή;», είπε ο Αμπουσαντά.
Η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στα της Γάζας, αν τελικά επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ένα ενδεχόμενο είναι να επιστρέψουν οι δυνάμεις ασφαλείας της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες εκδίωξε η Χαμάς το 2007 και να ελέγχουν αυτές τα σύνορα με το Ισραήλ, σχηματίζοντας μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος τους, ώστε να αποτραπούν οι διεισδύεις της Χαμάς.
Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο να υπάρξει σύντομα, συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δείχνει απομακρυσμένο. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Νετανιάχου είπε στον ισραηλινό λαό να είναι προετοιμασμένος για μια μακροχρόνια εκστρατεία, η οποία όμως θα έχει, σύμφωνα με αναλυτές και πολλά θύματα.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου