GuidePedia

0

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διάβασε τις δηλώσεις Μπάιντεν για την Κύπρο

H αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χάρφ, δεν υποχώρησε από την προχθεσινή της δήλωση ότι άλλο Ρωσία και άλλο Τουρκία και χθες -απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων- ισχυρίστηκε ότι οι περιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου και της ρωσικής ανάμειξης στις υποθέσεις της Ουκρανίας, που κατέληξε σε απόσχιση της Κριμαίας, είναι διαφορετικές (περιπτώσεις) για τις ΗΠΑ.
Η κ. Χάρφ πρόβαλε ως ένα από τα επιχειρήματά της, ότι δεν καταρρίπτονται αεροσκάφη πάνω από την Κύπρο (!!!), ενώ είπε ότι είχε διαβάσει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Τζόζρφ Μπάιντεν, που ήσαν σαφέστατα θετικές και υπέρ της Κύπρου. Εϊναι φανερό ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στη χθεσινή ενημέρωση Τύπου, επανήλθαμε στο βασικό ερώτημα –ποια είναι η διαφορά στη στάση της Ρωσίας και της κατοχικής δύναμης Τουρκίας- τονίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι o μόνος λόγος που η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει διαφορετικά τις δύο περιπτώσεις είναι επειδή η Ρωσία αποτελεί εχθρό της Αμερικής και η Τουρκία φίλη, σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος.
«Είναι γελοίο», απάντησε ολίγον ενοχλημένη η κ. Χάρφ και πρόσθεσε: «Δεν είδα αεροσκάφη να καταρρίπτονται πάνω από την Κύπρο. Είναι εντελώς διαφορετικό. Στην Κύπρο υπάρχει αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και μία συνεχιζόμενη διαδικασία υπό την αιγίδα αυτής της αποστολής».
Η αναπληρωτής εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές ν’ αδράξουν την ευκαιρία για να επιτύχουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο, για μία διευθέτηση η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Πρόσθεσε: «Εχουμε διακηρύξει πως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα μέρη με όποιο τρόπο βρίσκουν χρήσιμο. Όμως, ξανά, είναι παντελώς διαφορετική περίπτωση».
Προχωρησε λέγοντας ότι γίνονται μάχες στην Ουκρανία, ενώ στην Κύπρο η κατάσταση είναι διαφορετική για πολλούς λόγους και τα Ηνωμένα Εθνη ηγούνται της προσπάθειας (για επίλυση του Κυπριακού).
  • Η Τουρκία διαθέτει στην Κύπρο 40.000 στρατιώτες ενώ η Ρωσία μερικές εκατοντάδες, της είπαμε.
Ανταπάντησε η κ. Χάρφ ότι «δεν είναι με κανένα τρόπο συγκρίσιμες» (οι δύο υποθέσεις, δηλαδή της Κύπρου και της Ουκρανίας), ενώ διευκρίνισε στην παρέμβαση του επικεφαλής του γραφείου του Associated Press, ότι απορρίπτει την υπόθεση που κάναμε ότι η Ρωσία είναι εχθρός της Αμερικής.
Σε άλλο ερώτημα μας, εάν θεωρεί ότι η πράξη της Τουρκίας, τον Ιούλιο του 1974, είναι εισβολή ή κάτι άλλο, η αναπληρωτής εκπρόσωπος απάντησε πως δεν θα ακολουθήσει «το μονοπάτι της ιστορίας, αλλά θα δείξει το δρόμο προς τα εμπρός».
Στη συνέχεια θέσαμε στην κ. Χάρφ το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν μίλησε με  ισχυρό τρόπο για το Κυπριακό και την ανάγκη επίλυσης του με δίκαιο τρόπο, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «κανείς Τούρκος στρατιώτης δεν θα έπρεπε να βάλει το πόδι του στην Κύπρο χωρίς πρόσκληση της κυβέρνησης και ότι υπάρχει μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στο νησί». Μας απάντησε ως εξής:
«Δεν έχω δει τα σχόλια του αντιπροέδρου, απλά διατύπωσα την θέση μας. Και δεν είναι δουλειά μου να διαφωνώ με τον αντιπρόεδρο».
ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ 23:14: https://www.youtube.com/watch?v=W0iptM87tYU
Marie-Harf03-24july2014
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η διπλή γλώσσα των ΗΠΑ και η απάντηση της Λευκωσίας
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη, ΚΥΠΕ-CNA
Διαφορές στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο με αυτή των Ρώσων στην Ουκρανία, βλέπει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χάρφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην Κέντρο Ξένου Τύπου της Ουάσιγκτον, με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Ο ανταποκριτής του MEGA, Μιχάλης Ιγνατίου, τη ρώτησε «εσείς και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, ζητάτε από τους Ρώσους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία και το πράττετε καθημερινά. Την ίδια στιγμή, ποτέ δεν ζητάτε από τη φίλη και σύμμαχό σας Τουρκία, για παράδειγμα να αποσυρθεί από την Κύπρο. Όπως γνωρίζετε η Τουρκία κατέχει την Κύπρο για 40 χρόνια. Ποια η διαφορά ή οι διαφορές μεταξύ των δύο περιπτώσεων»;
Η κ. Χαρφ απάντησε ότι «υπάρχουν πολλές διαφορές που θα ήταν ευτυχής να συζητήσει. Στην περίπτωση της Κύπρου, υποστηρίζουμε πλήρως την συνεχιζόμενη διαδικασία υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Εχουμε προτρέψει και τα δύο μέρη ν’ αδράξουν την ευκαιρία για να επιτύχουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στην κατεύθυνση μιας διευθέτησης, η οποία επανενώνει το νησί ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Εμείς ως ΗΠΑ, είμαστε πρόθυμες να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο βρούμε χρήσιμο».
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως «υπάρχουν ισχυρά συναισθήματα για το θέμα αυτό, αλλά υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη για να βρεθεί λύση. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη διαδικασία και μπορούμε να βοηθήσουμε μ’ όποιο τρόπο μπορούμε. Ομως είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση», κατέληξε.
QUESTION:   Michail Ignatiou from Mega TV, Greece.  Marie, you and other officials of the American Government, you are asking the Russians to withdraw from Ukraine, and you are doing this every day.  But at the same time, you never ask your friend and ally, Turkey, for example, to withdraw from Cyprus.  As you know, Turkey has occupied Cyprus for 40 years.  What is the difference or differences between the two cases?  Thank you.
MS. HARF:   Well, I think there are many differences that I’m happy to talk about.  In terms of Cyprus, we fully support the ongoing process under the auspices of the UN Good Offices mission; have urged both parties to seize the opportunity to make real and substantial progress toward a settlement that reunifies the island as a bi-zonal and bi-communal federation.  We, as the United States, are willing to assist in any way we find useful.
I know that there are a lot of strong feelings on both sides of this issue, but there’s a process in place here to get a resolution here, and we fully support that process and can help in any way we can, but completely different situation.
Christodoulidis-Nikos01-21April2014
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ
Η ύπαρξη του αμερικανικού ενδιαφέροντος στο κυπριακό, ως αποτέλεσμα του νέου αναβαθμισμένου ρόλου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου αναμένεται να διαφανεί καλύτερα και μετά τις εκλογές στην Τουρκία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, και σχολιάζοντας ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και της κατάστασης με τους Ρώσους στην Ουκρανία, παρέπεμψε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που αντιπροσωπεύουν όπως είπε τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο κ. Χριστοδουλιδης είπε ότι στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η μεθοδολογία που θα διέπει ενδεχόμενη τρίτη φάση των συνομιλιών. Η συζήτηση είπε θα συνεχιστεί σε επίπεδο διαπραγματευτών με στόχο να επιτευχθεί κάποια συμφωνία πριν από την επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου στις 2 Σεπτεμβρίου.
Για την ελληνοκυπριακή πλευρά σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης η συμφωνία επί της μεθοδολογίας είναι καθοριστικής σημασίας και η θέση αυτή αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τα διάφορα κράτη που ενδιαφέρεται για το κυπριακό. Τόνισε παράλληλα ότι σε πολλά θέματα η πρώτη αντίδραση του κατοχικού ηγέτη είναι αρνητική αλλά με σωστή μεθοδολογία η Λευκωσία πέτυχε να υποβληθούν προτάσεις επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων. Υπάρχουν τόνισε τα δεδομένα για επίτευξη λύσης του κυπριακού, ωστόσο οι ενέργειες της κυβέρνησης κατευθύνονται στην Άγκυρα προκειμένου να αντιληφθεί το κόστος της συνεχιζόμενης κατοχής και παράλληλα τα οφέλη της λύσης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top