Στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Αγίου Κλήμη Αχρίδος, στα Σκόπια, πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσίαση του βιβλίου «Μακεδονία: Τοπίο και Κουλτούρα Διαβίωσης» του Leonhard Schultze Jena(1972-1955), «ενός από τους διεξοδικότερους ερευνητές της Μακεδονίας κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα», όπως υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα της ε/φ Dnevnik. Το έργο μετέφρασε από τη γερμανική στη σλαβική της πΓΔΜ η Σλομποντάνκα Πόποβσκα, ενώ εκδόθηκε «από τον οίκο Makedonika Litera και τη Γερμανική Πρεσβεία στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η παρουσίαση του τόμου έγινε από τον Βόλφ Όσλις, σλαβολόγο και «μακεδονιστή» (sic) από τη Γερμανία, τον Ζόραν Τοντόροβσκι, Δ/ντή του Κρατικού Αρχείου της πΓΔΜ, τον εκδότη Νόβε Τσβετάνοσκι και την Γκούντρουν Στάινακερ, Πρέσβη της Γερμανίας στα Σκόπια.
Στην παρουσίαση της έκδοσης αναφέρονται σήμερα επίσης δημοσιεύματα στις ε/φ Nova Makedonija και Vest. Ο Τύπος της πΓΔΜ εκτιμά ως ιδιαίτερα σημαντική την έκδοση του συγκεκριμένου «επιστημονικού συγγράμματος» στη σλαβική της πΓΔΜ επειδή, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, «η υψηλού επιπέδου αυτή μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 1927, θεωρείται η πρώτη επιστημονική μονογραφία για τη Μακεδονία». Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, η έκδοση περιλαμβάνει περίπου 150 φωτογραφίες, διαγράμματα και χάρτες, «μεταξύ των οποίων και μεγάλος χάρτης όπου ο Γερμανός μελετητής επιβεβαιώνει τα σύνορα της Μακεδονίας», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται από τα ρεπορτάζ.
Είναι προφανές ότι τόσο τα ρεπορτάζ όσο και ο εκδότης της υποστηριζόμενης από τη Γερμανική Πρεσβεία στα Σκόπια έκδοσης εκτιμούν ότι η «μεγάλη σημασία» της μελέτης του Schultze Jena εδράζεται στο ότι ο Γερμανός μελετητής «επιβεβαιώνει» ως «σύνορα της ‘Μακεδονίας’ (δηλαδή της πΓΔΜ, κατά τη δική τους αντίληψη)» τα όρια της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας».
Για το ζήτημα αυτό, ανάρτηση – αφιέρωμα στην έκδοση προβλήθηκε και στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle, υπό τον τίτλο «Ζητήματα ταυτότητας, απαντήσεις από το παρελθόν». Και σε αυτήν την περίπτωση υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η σημασία του ιστορικού χάρτη ο οποίος «επιβεβαιώνει τα σύνορα της ‘Μακεδονίας’». Η ανάρτηση βασίζεται κυρίως σε δηλώσεις του Ζόραν Τοντόροβσκι, ο οποίος μεταξύ άλλων εξηγεί ότι η επιστημονική μελέτη του Schultze Jena είναι «η πρώτη που αναγνωρίζει την ευρύτερη γεωγραφική ενότητα της Μακεδονίας και αποδεικνύει τη διακριτή παρουσία του ‘μακεδονικού’ λαού και της γλώσσας του (…) ενώ επίσης καταγγέλλει την ελληνική, βουλγαρική και βλάχικη προπαγάνδα εναντίον των ‘Μακεδόνων’». «Κατά κάποιον τρόπο, η μελέτη αυτή δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πολύ σύγχρονα προβλήματα που δημιουργούν οι νότιοι, κυρίως, γείτονές μας», δηλώνει στην D.W. ο κ. Τοντόροβσκι
πηγή
Δημοσίευση σχολίου