GuidePedia

0


Η εξελισσόμενη κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας όπως είναι αυτονόητο παρακολουθείται στενά από διάφορες κρατικές υπηρεσίες της χώρα μας καθώς η εξέλιξη, η κατάληξη και οι βραχυπρόθεσμες – μακροπρόθεσμες συνέπειές της, επηρεάζουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα εθνικά συμφέροντα.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Σε ότι αφορά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μία από τις πτυχές της κρίσης που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αρμόδιων επιτελικών οργάνων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) είναι οι ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής που διεξάγονται στο πλαίσιο της κρίσης.
Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και ιστορικό πραγματοποίησης Πληροφοριακών Επιχειρήσεων (ΠΕ) και διεξαγωγής επιχειρήσεων κατά δικτύων υπολογιστών (CNO: Computer Network Operations) μέσω του κυβερνοχώρου παράλληλα με τη διεξαγωγή συμβατικών επιχειρήσεων εναντίον γειτονικών της κρατών (όπως για παράδειγμα η σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας το 2008).
Με βάση την ανάλυση αυτών των δεδομένων οι ρωσικές ΠΕ και CNO έχουν ως στόχο:
>Το σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου του αντιπάλου.
>Τις υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται μέσω της πληροφοριακής του υποδομής τόσο προς τις κρατικές υπηρεσίες όσο και προς τους πολίτες του.
>Την ψυχολογική καταρράκωση του ηθικού του πληθυσμού μέσω της προπαγάνδας με διασπορά στοχευμένων ειδήσεων.
>Την προσπάθεια πληροφοριακής απομόνωσης της χώρας-στόχου τόσο όσο αφορά τη ροή πληροφοριών στο εσωτερικό, όσο και της αντίστοιχης προς το εξωτερικό.
Με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τα ξένα και τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι εύκολα αντιληπτό ότι η επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων αποτελεί το ζητούμενο και στις επιχειρήσεις επιρροής που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Παρατίθενται μερικά σταχυολογημένα περιστατικά που αποτελούν στοιχεία διεξαγωγής επιχειρήσεων επιρροής.
>Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρωσικές δυνάμεις παρεμβάλουν (jamming) τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και τις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου μεταξύ της Κριμαϊκής Χερσονήσου και της υπόλοιπης Ουκρανίας.
>Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 ομάδες (χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να δρούσαν υπό κεντρική ενιαία διοίκηση, που μάλλον είναι και το πιθανότερο) άγνωστης εθνικότητας πήραν υπό τον έλεγχο τους σειρά επικοινωνιακών κέντρων στην Κριμαία. Τα κέντρα των οποίων η διαχείριση γινόταν από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο Ukrtelecom JSC είναι απαραίτητα για την πληροφοριακή σύνδεση της Κριμαίας με την υπόλοιπη Ουκρανία.
>Την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014 ένοπλοι καταδρομείς κατέστρεψαν ηλεκτρικά καλώδια στο Ουκρανικό Ναυτικό Αρχηγείο στην πόλη της Σεβαστούπολης. Ώρες μετά το Ουκρανικό πρακτορείο Ειδήσεων UNIAN ανέφερε, ότι άλλες ομάδες καταδρομένων κατέστρεψαν επικοινωνιακές γραμμές και σταθμούς επικοινωνιών του Ναυτικού της Ουκρανίας σε μια δράση αντίστοιχη αυτής της Ukrtelecom.
>Ουκρανικοί κυβερνητικοί ιστότοποι (web portals) τέθηκαν εκτός λειτουργίας, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο λόγος (όπως π.χ. το Krimaia-portal.gov.ua).
>Το τηλεοπτικό κανάλι Russia 24 μετέδωσε την είδηση ενός Ρώσου ο οποίος ισχυρίζεται: «…ότι πληρώθηκε από δυτικές δυνάμεις για να πάρει όπλο ελεύθερου σκοπευτή και να ενωθεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης..».
>Δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όπως το ρωσικό VK απαγόρευσαν την πρόσβαση σε ουκρανικές ομάδες που ήταν όμως κάτοχοι ρωσικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων, επιβάλλοντας με αυτό τον τρόπο πέπλο λογοκρισίας.
>Καταγράφηκε μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς τον κεντρικό διακομιστή (server) της υπηρεσίας εξυπηρέτησης Αμερικανικών πολιτών στο Κίεβο, που είχε ως αποτέλεσμα την «κατάρρευσή» του.

Όμως στόχος παρόμοιων επιχειρήσεων έγινε και η Ρωσία, όπως επιβεβαιώνεται από σειρά περιστατικών, όπως:
>Το ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today δέχτηκε το πρωί της Κυριακής 2 Μαρτίου στην κύρια ιστοσελίδα του «επίθεση Παραποίησης Ιστοσελίδας» (Defacement) χρονικής διάρκειας 20 λεπτών. Συγκεκριμένα αντικαταστάθηκε η λέξη «Ρώσοι» με τη λέξη «Ναζί» και συμπεριλήφθηκαν παραποιημένες ειδήσεις στους βασικούς τίτλους ειδήσεων (για παράδειγμα «…Οι Ρώσοι Βουλευτές ψήφισαν τη χρήση σταθεροποιητικών Ναζιστικών δυνάμεων στην Ουκρανική Επικράτεια…» και «….Πούτιν: Ναζιστές και στρατεύματα εκφοβίζουν πολίτες στην Ουκρανία, χρειάζονται προστασία από στρατιωτικές δυνάμεις….»).
>Οι γνωστοί ομάδα χάκερς Anonymous δήλωσαν μέσω του λογαριασμού τους στο twitter ότι θα υποστηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση μέσω επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο με την κωδική ονομασία OpRussia.
Όπως είναι φυσικό οι συγκεκριμένες επιχειρησιακές δραστηριότητες εντοπίστηκαν αμέσως από τη Δύση και την παγκόσμια κοινότητα ενώ αναφέρθηκαν και σε επίσημες δηλώσεις.
Για παράδειγμα η Caitlin Hayden, διευθύντρια στρατηγικής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου και εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε, ότι: «…Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν με όλες τις επιθετικές ενέργειες στην Ουκρανία και αναμένουν από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τα αναγνωρισμένα διεθνή πρότυπα που ισχύουν. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων ότι το διαδίκτυο και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί στην Κριμαία..».
Ενώ ο Jason Healey, διευθυντής της πολιτικής πρωτοβουλίας για τον Κυβερνοχώρο (Director, Cyber Statecraft Initiative) στο ΝΑΤΟ σημείωσε: «…Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θα μπορούσε να διατάξει τη Διοίκηση Πληροφοριακών επιχειρήσεων (διοίκηση επιχειρήσεων Κυβερνοχώρου) να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τις πληροφοριακές επιθέσεις, εφόσον αυτό ζητηθεί επίσημα από την κυβέρνηση της Ουκρανίας…».
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η ανάλυση του κύριου επικοινωνιακού μηνύματος της Ρωσίας, το οποίο είναι: «Φασίστες στο Κίεβο ανέτρεψαν παράνομα την Κυβέρνηση και καταπιέζουν τους Ρώσους αδελφούς μας στην Ουκρανία, οι οποίοι απελπισμένα χρειάζονται και ζητούν τη βοήθειά μας».

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναλύεται ως εξής:
> «χρειάζονται και ζητούν τη βοήθεια μας» = Δικαιολόγηση στρατιωτικής επέμβασης
> Ιστορική αναδρομή = Φασισμός = 2ος ΠΠ = Ρωσική κληρονομιά
> Νομιμοποίηση ενεργειών = αίτημα βοήθειας από Ουκρανό πρόεδρο.
Με βάση τα όσα έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί, οι ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής που εκτελούνται κατά της Ουκρανίας έχουν προετοιμαστεί -όσον αφορά το σχεδιασμό και τη λήψη θέσεων των μονάδων (πληροφοριακές διεισδύσεις)- από τον καιρό της ειρήνης και εκτελούνται με συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα βασιζόμενο στην εμπειρία από τις παλαιότερες επιτυχημένες ανάλογες επιχειρήσεις. Στόχος των ΕΕΠ μέχρι στιγμής είναι:
α. Η πληροφοριακή και επικοινωνιακή απομόνωση της περιοχής της Κριμαίας από την υπόλοιπη χώρα.
β. Ο θετικός επηρεασμός της ρωσόφιλης κοινής γνώμης της Ουκρανίας για την ανάγκη μιας ρωσικής παρέμβασης στην περιοχή.
γ. Η διαμόρφωση της ρωσικής κοινής γνώμης υπέρ των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Επίσης, ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι απειλητικές αναφορές στόχευαν κυρίως στην εξάπλωση του φόβου, με απώτερο σκοπό την αποδοχή μιας ρωσικής επέμβασης για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή. Ουσιαστικά δεν εκτελούνται επιχειρήσεις παραπληροφόρησης αλλά απομόνωση της πληροφόρησης σε συγκεκριμένα επεισόδια/ειδήσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς.
Αυτές οι ενέργειες μπορεί να μη συνδέονταν με την απειλή χρήσης μαζικής φυσικής βίας στην Κριμαία (όπως αποδείχθηκε από τα μέχρι στιγμής γεγονότα), αλλά αποτελούν ενδείξεις για τη μάχη «για τις καρδιές και το μυαλό» η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στα ΜΜΕ και στην οποία η Ρωσία έχει θετικό αποτέλεσμα, καθώς γνωρίζει το ψυχολογικό προφίλ και το γνωσιακό υπόβαθρο των πολιτών αυτών.
Πάντως, μέχρις στιγμής οι ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής μέσω του κυβερνοχώρου φαίνεται ότι ακολουθούν το μοντέλο που είχε ακολουθηθεί και στη σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας το 2008.
Ας σημειωθεί ότι κομβικό ρόλο στο μοντέλο διαδραματίζουν οι «πατριώτες χάκερ», δηλαδή ανεξάρτητοι και εκτός Ρωσίας χάκερς οι οποίοι έχουν ή θα «ενθαρρυνθούν» να αναλάβουν δράση εναντίον της Ουκρανίας, δίνοντας στη Ρωσία τη δυνατότητα να αρνηθεί την ανάμιξη της σε τέτοιου είδους επιθέσεις.
Μάλιστα, στο διαδίκτυο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται προσκλήσεις σε χάκερ προκειμένου να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην Ουκρανία αλλά και Ρώσοι που αναρτούν ρωσικά διαβαθμισμένα έγγραφα που αναφέρονται στη κρίση.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων επιρροής της Ρωσίας θα επικεντρωθεί στις ρωσόφωνες ομάδες-ακροατήρια της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας σε μια προσπάθεια συσπείρωσης και ενεργοποίησης τους.

Είναι προφανές, ότι το ΓΕΕΘΑ έχει αποφασίσει να παρακολουθεί τις διενέξεις, να καταγράφει νέες τάσεις, νέες μεθόδους, νέες τακτικές, με στόχο όχι μόνο την ενημέρωση για τις δυνατότητες διαφόρων χωρών στον τομέα του κυβερνοπολέμου και των ψυχολογικών επιχειρήσεων, αλλά για να τον έλεγχο με βάση την εμπειρία που αποκτάται των ελληνικών επιχειρησιακών μεθόδων και σχεδίων… 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top