Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» έφθασε χθες να πλέει 44 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου, απέναντι από τη χερσόνησο του Ακάμα. Το σκάφος παραμένει τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, χθες ωστόσο, πλησίασε αρκετά τις κυπριακές ακτές, συνεχίζοντας τις έρευνες τους στη θάλασσα και θέλοντας παράλληλα να διαμηνύει ότι αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η παρουσία του «Μπαρμπάρος» καθώς και μια σειρά άλλες παραβιάσεις που σημειώνονται από τουρκικής πλευράς, διαμορφώνουν ένα κλίμα, στέλνοντας ένα διπλό μήνυμα. Από τη μια θα συνομιλούν και από την άλλη θα υλοποιούν τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα το πλοίο έχει αμφισβητηθεί από τουρκικής πλευράς και με κατάθεση εγγράφων σε Ε.Ε. και ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται συναφώς πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι σε περίπτωση παραβιάσεων από τους Τούρκους θα αποχωρούσε από τις συνομιλίες.
Η τουρκική πλευρά, πάντως, σε πολιτικό επίπεδο προσπαθεί να διατηρήσει κινητικότητα αναδεικνύοντας την εντύπωση πως βρίσκεται «ένα βήμα μπροστά» και ουσιαστικά σύρει την ελληνική πλευρά στη διαδικασία. Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», αναφέρθηκε από τη μια στην οικονομική κρίση στις ελεύθερες περιοχές και από την άλλη στα βήματα προόδου που έκαναν οι Τουρκοκύπριοι.
Είπε πως η βόρεια Κύπρος είναι μία «χώρα» που βρίσκεται στη φάση μεταφοράς νερού από την Τουρκία. Ανανεώνει το αεροδρόμιό της, ο αριθμός των φοιτητών της πέρασε τις 60.000 και κατά συνέπεια μετά από 10 χρόνια οι Ελληνοκύπριοι θα κάνουν μία ρεαλιστική αξιολόγηση. Πέραν αυτού, ανέφερε, ήρθε στην επικαιρότητα το φυσικό αέριο. «Στην αρχή έλεγαν (οι Ε/Κ) ότι θα εξορύξουν το φυσικό αέριο, ότι θα συνεταιριστούν με μεγάλες εταιρείες, ότι θα το υγροποιήσουν και θα το πουλήσουν με πλοία». Στη συνέχεια, είπε, τους δόθηκε μόνο ένα μήνυμα: «ο μοναδικός δρόμος για την πώληση του φυσικού αερίου είναι να φθάσουν στην υποδομή στην Τουρκία. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται μία ουσιαστική λύση».
Επίσης, η μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία, τους επηρέασε, ανέφερε ο Ναμί σημειώνοντας πως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε μας, από 45 λεπτά θα μειωθεί σε 20 λεπτά. Το ηλεκτρικό στην «ε/κ» πλευρά είναι 70 λεπτά. Ο Ναμί δήλωσε ότι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι στο θέμα της ιδιοκτησίας, το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. “Τα θέματα στα οποία έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις, σαν τη νύχτα με τη μέρα, είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ενώ η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι απαιτείται να συνεχιστεί ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας, οι Ε/κ αυτό δεν το αποδέχονται. Υπάρχουν δύο θέσεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Και μας περιμένουν δύσκολες διαπραγματεύσεις”, είπε. Είπε ακόμη πως σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που έγινε τον περασμένο μήνα στα κατεχόμενα, το 58% λέει ακόμα ‘ναι’.
ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΡΟΜΠΑΙ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ταξίδευσε χθες από τις Βρυξέλλες στο Δουβλίνο για να παραστεί στο συνέδριο του ΕΛΚ, με το τζετ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρομπάι, ο οποίος διευκόλυνε τον Κύπριο ηγέτη. Μαζί τους συνταξίδευσε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Μπαρόζο.
ΕΡΟΓΛΟΥ: Να διέλθουμε τα κεφάλαια με ταχύτητα
Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως η συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει προγραμματισθεί τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Σε συνάντησή του με τον σύνδεσμο αλληλεγγύης και πολιτισμού των Τούρκων προερχόμενων από την πόλη Γκαζιαντέπ, ο Έρογλου είπε πως το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για την λύση του Κυπριακού έχει αυξηθεί.
Εάν είναι δυνατό, είπε, θέλουν μια συμφωνία που δεν θα παραγκωνίζει τους ανθρώπους και δεν θα προκαλεί ανησυχία. Μια συμφωνία που θα ικανοποιεί μόνο την μία πλευρά δεν θα είναι μόνιμη πρόσθεσε λέγοντας ότι και η τ/κ πλευρά εργάζεται για να προστατέψει τα δικαιώματα των Τ/κ και η ε/κ των Ε/κ. Σε άλλη συνάντηση με τον σύνδεσμο φιλίας Λευκωσίας, ο Τ/κ ηγέτης τόνισε την σημασία της εσωτερικής ενότητας.
«Το Κυπριακό είναι χρόνιο πρόβλημα. Πλέον ήρθε η ώρα να λυθεί». Γι’ αυτό, είπε, χρειάζεται η βούληση και των δύο πλευρών, επαναλαμβάνοντας ότι η πλευρά που έχει απορρίψει τις συμφωνίες στο παρελθόν είναι η ε/κ και πρέπει και οι δύο πλευρές να καταλήξουν με μια συμφωνία. Τα κεφάλαια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ξεκάθαρα, συνέχισε ο κ. Έρογλου, τα περισσότερα έχουν συζητηθεί στο παρελθόν και επιθυμία τους είναι να διέλθουν τα κεφάλαια με ταχύτητα και να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα ικανοποιεί τον τ/κ «λαό».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου