GuidePedia

0



Γράφει η Θάλεια Χούντα   

Τις τελευταίες ημέρες έχει κατακλυστεί ο τύπος από άρθρα , ειδήσεις και απόψεις που αφορούν το  τέλος της Ελληνικής  Κύπρου. Έχω επιλέξει συνειδητά να μην γράψω κάτι γιατί πολύ απλά , πέρυσι όταν είχε ανακύψει το πρωτοφανές θέμα του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο , είχα τολμήσει και είχα γράψει μια σειρά άρθρων , όπου είχα αναλύσει την σημερινή κατάσταση.

Τότε είχα παραμείνει στο νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχα αποφασίσει να μοιραστώ μαζί σας τα "μεγαλόπνοα" σχέδια για την τύχη αυτού του κομματιού Ελληνισμού. Τότε τα γραφόμενα μου είχαν θεωρηθεί αιρετικά , παρά   τις αναδημοσιεύσεις από έγκυρα sites και blogs.
Ήταν όμως η αλήθεια και τόλμησα να την γράψω . Τώρα απλά σας παραθέτω την αρθρογραφία μου της εποχής εκείνης και τα συμπεράσματα δικά σας.

Κύπρος: Το χρονικό ενός... προαναγγελθέντος θανάτου

Οι καλά γνωρίζοντες-ελάχιστοι- σιωπούν, διότι μόνο στο άκουσμα αυτού του ...νέου που σιγοψυθυρίζεται στα χείλη των «ισχυρών» δεν τολμούν καν να το μοιραστούν ούτε με τον πλησίον τους.
Παρέμεινα αρκετές ημέρες στην Μεγαλόνησο, την οποία θα επισκεφθώ πάλι μέσα στην εβδομάδα και δυστυχώς οι εξελίξεις διαμορφώνονται πρός το χειρότερο, με κύριο πρωταγωνιστή την ασάφεια των πεπραγμένων του σήμερα και την ανασφάλεια των πάντων για το αύριο.
Ο ρόλος του Αναστασιάδη είναι πλέον «ύποπτος» και αυτό πιστοποιείται μέρα με τη μέρα με τις «αντεθνικές» πράξεις του και την εξίσου «εγκληματική» αδράνεια και απραξία σε αποφάσεις που έπρεπε να λάβει για το εθνκό συμφέρον της χώρας και δεν το έπραξε.
Οι προηγούμενες ημέρες θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις στιγμές εκείνες κατά τις οποίες επιχειρείται η διάσωση πληθυσμών σε έκτακτη ανάγκη από φυσικά φαινόμενα και στο τέλος δεν επιτυγχάνεται το προσδοκούμενο αποτέλεσμα.
Βέβαια στο θέμα της Κύπρου υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια καταβλήθηκε από πλευράς του Προέδρου, του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ήταν πρός τον αφανισμό ολόκληρης της χώρας. Δεν θα επαναλάβω γεγονότα τα οποία όλοι παρακολουθήσαμε έκπληκτοι αλλά θα ήθελα να σταθώ σε κάποια σημεία, τα οποία έχουν αρχίσει και διαφαίνονται σαν συνέχεια μιας αντεθνικής παρασκηνιακής ...συμφωνίας.
Ο Αναστασιάδης ήταν ο καλύτερος «πολιτικός» ο οποίος θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμέροντα των «άλλων», των ισχυρών αφού έχει προιστορία στο «ΝΑΙ» -Σχέδιο ΑΝΑΝ- και το «ΟΧΙ» είναι μια φράση η οποία δεν εμπεριέχεται στο λεξιλόγιό του. Άλλωστε αυτό το απέδειξε με την αποχή και ΟΧΙ με το ηχηρό ΟΧΙ που όλοι ανέμεναν. Άρα κάτι ...ήξερε...
Στις επαφές που είχα, μου επισήμαναν το γεγονός, που όλοι πλέον παραδέχονται, ότι τα πάντα είχαν συμφωνηθεί με τη Μέρκελ πρό των εκλογών.
Και να επιθυμεί κάποιος να το αμφισβητήσει σαν γεγονός, πως μπορεί αφού οι ίδιες οι κινήσες του Αναστασιάδη το επιβεβαιώνουν.
Ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Κύπρου είναι η Ρωσία, η οποία δεν ρωτήθηκε καθόλου για όλες αυτές τις παράνομες πολιτικοτραπεζικές κινήσεις που όμοιες αποκλείεται να επαναληφθούν. Πολλοι διαμαρτυρήθηκαν, ότι η Ρωσσία εγκατέλειψε και δεν βοήθησε. Διερωτάται κάποιος σώφρον για ποιό λόγο να θέλει να βοηθήσει η ρώσικη πλευρά, κάποιον ο οποίος έχει διακαή πόθο να βάλει την Κύπρο στον ΝΑΤΟ και εκ των πραγμάτων ανα πάσα στιγμή μπορεί να θέσει την χώρα απέναντι στον μέχρι πρότινος αρωγό του;
Ο Αναστασιάδης εκλέχτηκε για να «βουλιάξει» την Μεγαλόνησο και να μπορέσει να υλοποιήσει την συμφωνία που φέρεται να έχει κάνει κι αφορά το εθνικό μέλλον της χώρας. Ο οικονομικός στραγγαλισμός ο οποίος ξεκίνησε μέσω του τραπεζικού συστήματος και ο οποιος θα συνεχιστεί με την ύφεση της οικονομίας, την αύξηση των ποσοστών ανεργίας κ.λπ. θα φέρει στο προσκήνιο την συγκεκριμένη «συμφωνία» ως «εθνική σωτηρία».
Βέβαια σε αυτό το σχέδιο δεν είχε υπολογιστεί η δυναμική στάση της Μόσχας στο βαρύ πλήγμα που έχουν δεχτεί τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, που εικάζεται ότι έχουν επενδυθεί σε κυπριακές τράπεζες. Μια πρώτη πικρή γεύση από το φέρεσθαι της ρώσικης πλευράς κατά της Γερμανίας για τις κινήσεις της στην Κύπρο και την επακόλουθη κατάσχεση μεγάλου ποσοστού ρωσικών καταθέσεων που επέβαλε το Βερολίνο στο Eurogroup, ήταν οι φορολογικές επιδρομές του ρώσικου ΣΔΟΕ σε γερμανικά ιδρύματα και φιλογερμανικές ΜΚΟ που εδρεύουν στην Ρωσία. Από τον «έλεγχο» των φορολογικών επιθεωρήσεων δεν διέφυγε ούτε το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) ούτε το Ίδρυμα Φρίντιχ Έμπερτ (FES) κινήσεις που υποδεικνύουν την σφοδρότητα του οικονομικού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία εναντίον της Γερμανίας.
Αναμφισβήτητα οι εξελίξεις θα ήταν πολυ διαφορετικές χωρίς την παρουσία της Ρωσίας στην Κύπρο και το περιεχόμενο της «συμφωνίας» θα ήταν ευκολότερα και ταχύτερα υλοποιήσιμο.
Παρά την πίεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, λίγες ημέρες μόλις μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανοίξουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες είχαν σταματήσει τον περασμένο Ιούνιο, φαίνεται ότι αυτές θα ξεκινήσουν, αλλά όχι με βάση την φερόμενη «συμφωνία»...
Οικονομική ...εισβολή στην Κύπρο
Ορμόμενη από την φράση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Φωτίου «ότι η Κύπρος βιώνει μια δεύτερη εισβολή παρόμοια με αυτή του 1974» ...θα πρόσθετα ότι είναι χειρότερη διότι τότε ο εχθρός ήταν γνωστός και οι συνθήκες πιό ξεκάθαρες, ενώ τώρα η «προδοσία» προήρθε από την ίδια την ηγεσία.
Μπορεί οι λέξεις που χρησιμοποιώ να είναι σκληρές αλλά είναι πέρα γαι πέρα αληθινές, διότι το δημόσιο αίσθημα που απεικονίζεται στις καθημερινές μου επαφές στην Μεγαλόνησο τόσο σε πολιτικό όσο και σε ανώτερο τραπεζικό και επιχειρηματικό επίπεδο συγκλίνουν σε ένα μόνο στοιχείο: «μας έπιασαν ανενημέρωτους».
Μία φράση η οποία από την πρώτη στιγμή ήχησε παράξενα στα αυτιά μου και όχι μόνο.
Η Κύπρος είναι μια χώρα η οποία θα είναι πάντα «πόλος έλξης» πολεμικών σεναρίων τα οποία στις ημέρες μας μεταφράζονται σε οικονομικού χαρακτήρα εμπόλεμη κατάσταση.
Η γεωφυσική της θέση, ο ενεργειακός της πλούτος, ο φορολογικός παράδεισος που είχε δημιουργήσει τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου θα την καθιστούν πάντοτε «έρμαιο» κατοχής από τους Μεγάλους.
Μια τέτοια κατάσταση μεταξύ κόλασης και θανάτου βιώνει αυτή τη στιγμή δεχομένη αφόρητες πιέσεις από Ευρώπη και Ρωσία.
Είναι γεγονός βέβαια ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχει κερδίσει τις θετικές εντυπώσεις και θεωρώντας η πλειοψηφία των Κυπρίων ότι τον έχουν στο πλευρό τους τους καθιστά δυνατούς, ώστε να ορθώσουν το ανάστημά τος απέναντι στην «γερμανική μπότα», η οποία επιχειρεί μια τόσο απάνθρωπη κατοχή του κυπριακού έθνους.
Πρέπει κάποιος να γνωρίζει ότι η οικονομία έχει στηριχθεί τα τελευταία χρόνια απο την ρώσική πλευρά και γι αυτό δεν είναι τυχαίος ο αριθμός των 40.000 Ρώσων οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
Εάν κάποιος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στις δύο πλευρές, Γερμανία - Ρωσία, τις θετικές εντυπώσεις τις έχει εισπράξει η «αρκούδα» γιατί επιχείρησαν να θίξουν τα συμφέροντα της.
Η λησταρχίνα Μέρκελ έχει αποδειχτεί κατώτερη των περιστάσεων διότι καθησυχασμένη από την υποτακτική στάση των τελευταίων ελληνικών ηγεσιών θεωρούσε ότι μπορούσε παρέα με τους Φιλανδούς φίλους της να εφαρμόσει τα δικά της καταστροφικά σχέδια στην «μικρή» Κύπρο.
Βασιζόμενη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και παρακινούμενη από την αμερικάνικη πλευρά, η οποία δεν θέλει με τίποτα την εγκατάσταση - ενδυνάμωση της Ρωσίας γεωπολιτικά και οικονομικά στην Κύπρο, βιάστηκε, συμφώνησε με «αδύναμους» πολιτικούς και την ...πάτησε, έχοντας στρέψει εναντίον της θεούς και δαίμονες.
Όμως στο λάκκο που πήγε να ανοίξει έπεσε μέσα διότι αποδεικνύεται αδύναμη έχοντας απέναντι τον ρώσικο παράγοντα και άνοιξε τον «ασκό του αιόλου» όσον αφορά την επιβολή μέτρων λιτότητας και στις υπόλοιπες «ανίσχυρες» χώρες.
Η περίπτωση της Κύπρου είναι πρωτοφανής διότι η συνέχεια θα είναι πολύ διαφορετική και απρόβλεπτη και σίγουρα όχι εξαιτίας πολιτικών διαπραγματεύσεων αλλά εξαιτίας πρωτοβουλιών ατόμων, τα οποία δεν ανέχονται να αποφασίζουν γι αυτούς χωρίς αυτούς. Είς το επανιδείν...

Όσα γίνονται για την Κύπρο ....χωρίς την Κύπρο.
Η πολυήμερη παραμονή μου στην Κύπρο , μου έχει δώσει την δυνατότητα να ζώ την καθημερινότητα αυτών των τόσο κρίσιμων γεγονότων, η ένταση των οποίων δεν μπορεί να αποτυπωθεί με καμία αντικειμενικότητα κα από το πιό έγκριτο μέσο.
Η σφοδρότητα της περιρέουσας οικονομικής κατάστασης είναι έκδηλη , κυρίως από πλευράς των καταθετών , οι οποίοι στην κυριολεξία έχουν κατακλύσει την Μεγαλόνησο , καθιστώντας αδύνατη την εύρεση κλίνης.
Βεβαίως το συναίσθημα της οργής εκ μέρους των καταθετών δεν συνάδει με το εκπληκτικά "ήρεμο" προφίλ των Κυπρίων πολιτών , οι οποίοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν την στάση ζωής που έχουν υιοθετήσει και την προσωπικότητά τους ως "παθητική" , ένας χαρακτηρισμός ο οποίος προσάπτεται από αρκετούς Κυπρίους με τους οποίους βρίσκομαι σε προσωπική επαφή.
Είναι τόσο επιβαρυντικό για την ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί η συνεχόμενη αλαζονική συμπεριφορά του διοικητη της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος με την ανεξέλεγκτη και αδικαιόλογητη στάση του εντείνει την διάσταση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΚΤ. Πως να χαρακτηρίσει κάποιος την αντεθνική στάση του διοικητή , οποίος δεν δίστασε να καταγγείλει την κυβέρνηση της χώρας του, ευρισκόμενος στο εξωτερικό .
Δυστυχώς στην "εμπόλεμη" κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία , δεν μπορεί ουδείς να καταμετρήσει ούτε ένα νικητή αλλά μόνο ηττημένους και δυστυχώς ελάχιστοι από τους κυβερνώντες την χώρα , μπορούν να διαισθανθούν και να συνειδητοποιήσουν όλα αυτά που πραγματοποιούνται για την Κύπρο ...χωρίς την Κύπρο.
Ενδεικτικά θα παραθέσω κάποια γεγονότα που έχουν λάβει χώρα και που αποδεικνύουν ότι για αλλού ξεκίνησαν τα γεγονότα και αλλιώς θα καταλήξουν.
Η Ρωσία αποτέλεσε τον κυρίως στόχο της σφοδρής αυτής οικονομικής επίθεσης , εκ μέρους της Ευρωπαικής πλευράς , Γερμανίας -και των συμμάχων αυτής -με ευσεβή πόθο την απομάκρυνση του ρώσικου στοιχείου απο την Μεγαλόνησο και τους υδρογονάνθρακες ,μέσω της οικονομικής αποδυνάμωσης. Ως φαίνεται είχαν υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο...
Το αποτέλεσμα αποδεικνύει πως όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε ο "επιθυμητός" στόχος , αλλά τουναντίον επισπεύθηκε η ρώσικη παρουσία τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου είναι Ρώσοι , οι οποίοι με το προβλεπόμενο κούρεμα μετατρέπονται σε μετόχους της Τράπεζας Κύπρου και μάλιστα ο έχων ποσοστό άνω του 20% στην Κύπρο θεωρείται ο βασικός μέτοχος. Άρα στην επόμενη συνεδρίαση του καινούριου Διοικητικού Συμβουλίου Πρόεδρος θα είναι ο "Ιβάν" και αναρωτιέμαι πως θα επιχειρήσει να περάσει τις "φιλοευρωπαϊκές" του τακτικές ο γνωστός πλέον σε όλους μας διοικητής της ΚΤ.
Άρα αφού το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της Τράπεζας Κύπρου θα βρίσκετα σε ρώσικα χέρια , είναι κατανοητό σε όλους μέσω ποιάς τράπεζας θα διαχειρίζονται τα ποσά που θα προέρχονται απο τη εξόρυξη των υδρογονανθράκων.
Η πρόσφατη επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου στο Ισραήλ, επιβεβαιώνει με τον ρεαλιστικότερο τρόπο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών . Το ενθαρρυντικό είναι ότι η πρωτοβουλία για την έναρξη τη συνεργασίας των δύο χωρών στο θέμα της ενέργειας με την συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου , ξεκίνησε από το ίδιο το Ισραήλ, το οποίο "αντιμετωπίζει την Κύπρο ως ένα σημαντικό εταίρο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου". Ισχυρισμός ο οποίος επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο τον Βενιαμίν Νετανιάχου , ο οποίος τόνισε ότι οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ δεν επηρεάζονται από τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεών του με την Τουρκία .
Ουδόλως τυχαίο μπορεί να θεωρήσει κάποιος και την δημόσια συμβουλή- "επίπληξη" του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ πρός τον Γερμανό ομόλογό του , προκαλώνατς την έντονη αντίδρασή του , αποδεικνύοντάς του με αυτό τον τρόπο την εύθραστη λυκοφιλία η οποία έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο κρατών.
Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει το μήνυμα από τον άσπονδο φίλο τους-Ρωσία-, με την διαδικασία ανταλλαγής ονομάτων των 18 Αμερικάνων αξιωματούχων ως αντίποινα στην δημοσίευση των 18 Ρώσων αξιωματούχων οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση της λίστας Magnisky.
Επίσης ένα ακόμα γεγονός το οποίο πιστοποιεί την ηχηρή παρουσία της Ρωσίας στην γεωοπολιτική περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι η διαταγή η οποία δόθηκε εν πτήση , για την κινητοποίηση των ρώσικων μονάδων της Μαύρης Θάλασσας. Οι Τούρκοι επιτελείς και το ΝΑΤΟ βρέθηκαν στην κυριολεξία εξ αποίνης από την ηγεμονική στρατιωτική ρωσική παρουσία, αποδεικνύοντας ότι όποια στιγμή επιλεξουν οι Ρώσοι μπορούν να διαμελίσουν τις τούρκικες και νατοϊκές δυνάμεις .
Μπορεί κάποιοι να σχολιάσουν δυσμενώς την φιλορωσική μου στάση , αλλά το έχω εκφράσει δια ζώσης ότι η Κύπρος είναι τυχερή που έχει ακόμα στο πλευρό της ένα σύμμαχο σαν την Ρωσία, ειδάλλως οι καταστάσεις μετά την 16η Μαρτίου θα ήταν ιδιαιτέρως θλιβερές για τον Κυπριακό λαό.
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω στον διοικητή της ΚΤ της Κύπρου να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός όσον αφορά την επιλογή των συνεργατών του , οι οποίοι λόγω της άγνοιας και της αλαζονείας που τους διακατέχει δεν εκτελούν επιμελώς τα καθήκοντά τους.
Πρό ολίγων ημερών συναντήθηκα στην ΚΤ με την εκπρόσωπο τύπου μετά από δική της επιθυμία να με συναντήσει , προκειμένου να με εξυπηρετήσει σε κάποιο θέμα. Ξαφνιάστηκα στα πρώτα κιολας δευτερόλεπτα της συνομιλίας μας όταν διαπίστωσα ότι δήλωνε άγνοια όσον αφορούσε το επίθετο της αρμοδίου υπαλλήλου με την οποία ήθελα να επικοινωνήσω , αλλά συγχρόνως γνώριζε μόνο το μικρό της όνομα . Όταν της επισημάνθηκε από πλευράς μου η απορία μου για την ελλειπή της ενημέρωση η δικαιολογία της μου φάνηκε χειρότερη από την άγνοιά της "ότι δηλαδή εργάζόταν μόνο 6 μήνες και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα ονοματεπώνυμα όλων των υπαλλήλων"
Κύριε Διοικητά, γνωρίζω ότι επιθυμείτε διακαώς να απολαμβάνετε την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , η οποία έχει ως κανόνα να συμπορεύεται με την νομική οδό. 'Αρα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικός τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας σχετικά με την τήρηση των νομικών αποφάσεων και την τήρηση των στοιχειωδών , δηλαδή να γνωρίζουν τα στοιχεία των συνεργατών τους.
Είς το επανιδείν.

Ανύπαρκτη ηγεσία στην Κύπρο
Όσα συμβαίνουν στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες απέδειξαν αφ' ενός την αποκλειστική εξάρτηση των μελών της Ευρωπαικής Ένωσης από τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας και αφ'ετέρου την ανυπαρξία της Κυπριακής ηγεσίας.
Συγκεκριμένα, έλαβαν χώρα συγκλονιστικά γεγονότα, που αποδεικνύουν την έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας και του αισθήματος ηγεσίας.
Πρώτον, παραδέχθηκε δημόσια, ότι δεν γνώριζε κάτι για το ¨κούρεμα¨ των καταθέσεων και αιφνιδιάστηκε.
Αν υποθέσουμε, ότι αυτό ισχύει, οι επιλογές είναι δύο. Είτε διακόπτεις προφασιζόμενος το οτιδήποτε– από διπλωματική ασθένεια μέχρι ό,τι φανταστείς – για να μελετήσεις την κατάσταση είτε αποδέχεσαι το τετελεσμένο και το εφαρμόζεις.
Δεύτερον, έφερε στην Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο του ¨κουρέματος¨ των καταθέσεων και απείχε της ψηφοφορίας.
Την παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία μία κυβέρνηση να μην έχει θέση αλλά να απέχει, την αποδίδουμε αυτούσια στην Κυπριακή ηγεσία. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος που αφορά την υπόσταση του κράτους και η Κυβέρνηση απέχει!!! Δηλ. το ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν υπερψηφίστηκε, οφείλεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δικαιούνται να έχουν λόγο πλέον για την κυβερνητική πορεία.
Τρίτον, λίγες ημέρες πριν την ευρωπαική απόφαση για ¨κούρεμα¨ των καταθέσεων ο Κύπριος Πρόεδρος είχε εγγυηθεί προσωπικά, ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Με την απόφαση που ελήφθη, διαψεύστηκε πανηγυρικά και πλέον η οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτησή του μπορεί εύλογα να αμφισβητηθεί. Δηλ. πολιτικό κύρος, μηδέν.
Τέταρτον, δηλώθηκε δημόσια η ύπαρξη σχεδίου «Β» και επ' αυτού πανηγυρίστηκε δεόντως η καταψήφιση του νομοσχεδίου.
Τόσες ημέρες μετά,αποδείχθηκε, ότι δεν υπήρχε σχέδιο «Β» που να επιλύει την κατάσταση, εκτός αν σαν σχέδιο εννοείται η γονυπετής παράκληση των Ρώσων, που δικαίως θέτουν τις απαιτήσεις τους.
Πέμπτον, δηλώθηκε ότι είναι κυβέρνηση λίγων ημερών και «έσκασε» στα χέρια της το λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αυτή είναι η πλέον ...δικαιολογία, γιατί όταν αναλαμβάνεις την ηγεσία του τόπου σου, δεν έχεις κάνει συμφωνία, για το πότε θα υπάρξει πρόβλημα. Το αντίστοιχο δικό μας θέμα,κατέληξε με τις ¨ευχαριστίες στην Αμερική¨ και την δημιουργία δυσμενούς εκκρεμότητας. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός με την ψήφο του τιμώρησε την προηγούμενη κυβέρνηση και σου ανέθεσε την διακυβέρνηση.
Αυτές οι πρώτες σκέψεις μόνο λύπη μπορούν να δημιουργήσουν για μέλλον της Ελληνικής Κύπρου μας.Αν δε το συνδυάσουμε σαν γεγονός, με το ότι η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για κοινό ευρωπαικό μέλλον παρά μόνο για αποκλειστική της εισπρακτική οικονομική πολιτική στο ευρωπαικό πλαίσιο, ας ευχηθούμε τα καλύτερα.

Κουλτούρα ή "Συνενοχή¨;
Τις τελευταίες ημέρες ήμουν στην Κύπρο και έζησα από κοντά τα όσα συνέβησαν. Οι δεσμοί μου με την Μεγαλόνησο ανάγονται στο παρελθόν και οι οικογενειακές σχέσεις με πολλούς Κυπρίους μου επέβαλαν να είμαι εκεί.
Είναι πάρα πολλά αυτά που έγιναν, όπως περισσότερα είναι αυτά που πρέπει να γίνουν. Μιλάμε για ένα κομμάτι ελληνισμού, το οποίο πρέπει να διασφαλίσει την συνέχειά του και να ανταποκριθεί στο ιστορικό του μέλλον.
Οι πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν και οι χειρισμοί που έγιναν, έχουν αναλυθεί. Ο καθένας δικαιούται να έχει την γνώμη του και η δική μου άποψη έχει προέλθει από την εκεί καθημερινότητα.
Πρώτον, έγιναν δύο συγκεντρώσεις από εργαζόμενους στις τράπεζες και μία από μαθητές. Βεβαίως,καμία σχέση με αυτά που γνωρίζουμε από εμάς τόσο από άποψη κόσμου όσο και έντασης.
Δεύτερον, την περίοδο που οι συναλλαγές γινόντουσαν μόνο μέσω ΑΤΜ και το ποσό που μπορούσε να αναληφθεί ήταν περιορισμένο, χρειαζόταν να έχεις κάνει κράτηση τραπεζιού σε σουβλατζίδικο,αλλιώς δεν μπορούσες να καθίσεις από τον κόσμο.
Τρίτον, οι κοινωνικές συναθροίσεις και συζητήσεις ήταν σε ήρεμο επίπεδο, σαν να επρόκειτο για μία κανονική ημέρα.
Τέταρτον, το άγχος υπήρχε μόνο σε δικηγορικά και οικονομικά γραφεία, τα οποία έπρεπε να δικαιολογήσουν στους πελάτες τους την αφαίμαξη των ποσών από τις τράπεζες.
Πέμπτον, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα ονόματα που είναι ¨εμπλεκόμενα¨ σε λίστες με διαγραφές δανείων, χαριστικές συμβάσεις κλπ. χωρίς όμως κάτι άλλο ιδιαίτερο.
Οφείλω να ομολογήσω,ότι δεν περίμενα αυτή την αντίδραση από πλευράς λαού. Σκέφτηκα, ότι η¨κουλτούρα¨ τους είναι διαφορετική και εγώ πρέπει να είμαι σε λάθος μονοπάτια. Οι δεύτερες σκέψεις, με όλα όσα συνέβαιναν, σε συνδυασμό με την παρουσία μου σε ένα γραφείο όπου υπήρξε τηλεφωνική κλήση από Μάλτα για «συνέχεια εκεί της συνεργασίας», με έκαναν να αναρωτηθώ, για τον ρόλο του καθενός στην σημερινή κατάσταση.
Η απόλυτη χλιδή των τελευταίων ετών μήπως... σημαίνει τώρα την γνώση της κατάστασης που επικρατούσε και την θέληση να την διατηρήσουμε; Αυτό λέγεται ¨συνενοχή¨, με την όποια συμμετοχή είχε ο κάθε κλάδος εργασίας; Μήπως δεν είναι ακριβώς¨κουλτούρα¨ ή μήπως είναι συνδυασμός αυτών των δύο; Η πορεία θα δείξει.
Θυμάμαι, ότι ενώ βίωνα και σκεφτόμουν αυτά, κοίταξα έξω και αντίκρισα μία προτομή. Ήταν του Γρηγόρη Αυξεντίου...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top