Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στη «γκρίζα» λίστα της Financial Action Task Force (FATF), του διεθνούς οργανισμού, δηλαδή, που ασχολείται με τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, μέσω μαύρου χρήματος.
Η οργάνωση, με δήλωσή της, που εξεδόθη την προηγούμενη Παρασκευή, αναφέρει ότι, αν και υπήρξε κάποια πρόοδος στην Τουρκία, για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εντούτοις, όσον αφορά τον εντοπισμό και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των τρομοκρατών, δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα.
«…Ιδιαίτερες ανησυχίες υπάρχουν όσον αφορά το τουρκικό νομοθετικό πλαίσιο για τον εντοπισμό και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τρομοκρατικών οργανώσεων, βάσει των αποφάσεων 1267 και 1373 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η FATF αξιολογεί θετικά τις προόδους της Τουρκίας, αλλά ζητά να καταπολεμηθούν οι στρατηγικές της αδυναμίες και να συνεχίσει τη διαδικασία προς την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεών της».
Η FATF αποτελείται από 34 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τη συμμετοχή του Οργανισμού των Χωρών του Κόλπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την σύνοδο της ολομέλειάς της, στο Παρίσι, στο διάστημα 11-14 Φεβρουαρίου, οι χειρότερες χώρες, από την άποψη της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που καταλήγει στην τρομοκρατία, είναι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, οι οποίες βρίσκονται στη μαύρη λίστα του διεθνούς οργανισμού.
Η Τουρκία βρίσκεται, μόλις μια θέση πάνω από αυτές, μαζί με την Αλγερία, το Εκουαδόρ, την Αιθιοπία, την Ινδονησία, τη Μιανμάρ, το Πακιστάν, τα Συρία και την Υεμένη. Πραγματική διάκριση, ενώ είναι εκπληκτικό το πώς ορισμένοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι όσα γίνονται δεν οφείλονται σε δομικές δυσλειτουργίες και αδυναμίες, αλλά πρόκειται για περιστασιακές δυσκολίες.
Σύμφωνα με αμερικανικό think tank, η Τουρκία, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα (και από αυτή την άποψη). Η Τουρκία σαφώς, αναφέρει η ίδια πηγή, δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα, αλλά ερωτηματικά παραμένουν σχετικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τις ιρανικές εμπορικές συναλλαγές, τις πληρωμένες με χρυσό, αλλά και για τις σχέσεις της με τη Χαμάς και την αλ Κάιντα στη Συρία…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου