Η φράση που χρησιμοποιούμε όλοι σχεδόν είναι πώς όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Από την εποχή του G.Bush sr. μέχρι και σήμερα, επί εποχής Obama, Merkel και Putin, το μοτίβο τέτοιων καταστάσεων ήταν πάντα ίδιο.
Ανακάλυψη πόρων και συμφερόντων στην περιοχή, διαταραχή πολιτικού και κοινωνικού καθεστώτος, προσβολή οικονομίας της χώρας-στόχου και στο τέλος πρόκληση τελευταίου βήματος που άλλαζε την ηγεσία και διέλυε και τον εθνικό ιστό της σαν κατάληξη.
Δεν είναι άγνωστη τακτική το διαίρει και βασίλευε. Έχει εφαρμοστεί πρώτα από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η επιτυχία της τακτικής αυτής, επέτρεψε στους Ρωμαίους να κυριαρχήσουν σχεδόν μια χιλιετία πάνω στον γνωστό τότε κόσμο. Το ίδιο συνέβη από εκείνη την εποχή σε πολλές εκφάνσεις της ανθρώπινης ιστορίας,στην Βυζαντινή αυτοκρατορία , στην περίοδο της Αγγλικής αποικιοκρατίας , στην διάρκεια του μεσοπολέμου, κτλ.
Τι γίνεται όμως σήμερα; Σήμερα η τακτική της κυριαρχίας έχει εξελιχθεί και αναπτυχθεί με κύριο όπλο της την "προβοκάτσια". Ο σημερινός ορισμός δίνεται ως εξής:
"προβοκάτσια χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε προκλητική δόλια ενέργεια που διεγείρει ή αποσκοπεί είτε σε πράξεις βίας και εκδίκησης, είτε σε δημιουργία γενικότερης σύγχυσης σε πρόσωπα, ή ομάδες ατόμων, ή και σε συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο.
Η προβοκάτσια επιχειρείται πάντοτε κατά στόχου με δόλια διείσδυση είτε απ΄ ευθείας στο χώρο της εκδήλωσής της, είτε δια μέσου ομάδας ατόμων που θα είναι ο στόχος. Συνηθέστερες εκδηλώσεις ή χώροι που μπορεί να σημειωθεί προβοκάτσια είναι οι διαδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, πορείες, αλλά και εγκαταστάσεις στρατιωτικές, πολιτικές, θρησκευτικές, βιομηχανικές, αγροτικές, δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία, οικίες, συγκοινωνιακά μέσα " σχετική πηγή -- Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα
Στις περιπτώσεις των παραπάνω χωρών , η δράση μετουσιώθηκε είτε σε παραπληροφόρηση ( π.χ. επιχείρηση κατά Ιράκ και WMD ) , είτε με τον σύγχρονο πολιορκητικό κριό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ( Λιβύη ) δια διαφόρων "αντιπροσώπων" και "εταιριών".
Οι χώρες που γίνονται στόχοι αυτών των δράσεων, θα μπουν στο στόχαστρο των ΜΜΕ που διατηρούν κατευθυνόμενη πολιτική αναλόγως σχετικών οδηγιών. (π.χ. βλ. CNN και θέμα WMD στο Ιράκ, Πλαστά βίντεο για Συρία κοκ. )
Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην εσωτερική ρήξη των κοινωνικών ιστών και ομάδων της χώρας , ειδικότερα όταν υπάρχει ήδη μια τάση απόσχισης. Χώρες όπως είναι η Ουκρανία τώρα, ή όπως είναι οι Κούρδοι της Συρίας, είναι σίγουρο ότι θα γίνουν τα οχήματα μεταφοράς διαταγών και πράξεων από εξωτερικούς παράγοντες (proxy factors). Η χειραγώγηση τέτοιων σκέψεων και πράξεων είναι πάρα πολύ εύκολη , όπως ακριβώς σε μια ξηρή ατμόσφαιρα με πολύ καύσιμη ύλη γύρω και αέρα έντονο , μια σπίθα μπορεί να εκκινήσει μια καταιγίδα φωτιάς.
Είχαμε και ακόμα περισσότερα παραδείγματα που είδαμε όλοι με την Αίγυπτο και την Τουρκία που μοιάζουν περισσότερο ακόμα στο θέμα της Ουκρανίας, όπου οι λόγοι κυρίως εσωτερικοί και κυρίως πολιτικοί , χρησιμοποιήθηκαν από τρίτους για τον καλύτερο έλεγχο των καταστάσεων και κυρίως.... στο θέμα της Ενέργειας που δείχνει κατά την άποψη μου να καθορίζει πλήρως την ατζέντα κρατών. Εκείνοι που κρατούν την ενέργεια και την τροφοδοσία της άλλωστε μπορούν να ορίσουν και τις τύχες των λαών και των χωρών.
Η ερώτηση για μένα έρχεται αυτόματα πλέον. Ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα γίνει στόχος αυτών των καταστάσεων και των ενεργειών απο δυνάμεις που χρησιμοποιούν δράσεις προβοκατόρικες για να προκαλέσουν τις δράσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό μιας χώρας που θα "καλέσει" άμεσα ή και έμμεσα την παρέμβαση των "Ισχυρών" για να επανέρθει απο την αστάθεια σε "ισορροπία ελεγχόμενη";
Η απάντηση , κατά την άποψη μου, είναι εκεί που θα υπάρχει συμφέρον ενεργειακό για τους ισχυρούς, αντιμετωπίζουν σταθερή και ανεξάρτητη πολιτική κυβέρνηση τοπικά και πρέπει να ελεγχθεί προς το συμφέρον τους , με μηδενικό κόστος και μέγιστο αποτέλεσμα.
Κάτι που διέβλεψαν όλες οι μυστικές υπηρεσίες του κόσμου και για αυτό απο το 2008 μέχρι και το 2010 , είχαμε δεί αρκετές δραστηριότητες στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου μέσω παρουσίας ανθρώπων που εμφανώς είχαν "ταυτότητα πράκτορα". Το θέμα του "επόμενου στην λίστα" είναι σίγουρα δύσκολο και ανησυχητικό.. ειδικά για την περιοχή μας.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
πηγή
Δημοσίευση σχολίου