Μέγιστη αναταραχή στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας προκαλείται από τα αυξανόμενα διαρκώς στοιχεία που φέρουν την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ, να βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες των τριών ακτιβιστριών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2013.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Τις αποκαλύψεις κάνει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», σημειώνοντας, ότι η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας – αντικατασκοπείας της Γερμανίας, έχει ήδη προβεί στον δραστικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας με τους Τούρκους ως αποτέλεσμα. Αυτή αφορούσε και το ζήτημα του PKK που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Ευρώπη, άλλο όμως να προσπαθείς να αποτρέψεις εγκλήματα κι άλλο οι πληροφορίες που δίνεις να οδηγούν σε κρατικά εγκλήματα…
Ο κλοιός γύρω από τον ρόλο της επίσημης τουρκικής μυστικής υπηρεσίας – εγκληματικής οργάνωσης, της ΜΙΤ, σφίγγει πλέον ασφυκτικά, αφού μετά τους Γάλλους και οι Γερμανοί προκύπτει ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας…
Στο επίκεντρο των νέων αποκαλύψεων, σύμφωνα πάντα με το Der Spiegel, βρίσκεται τηλεφωνική συνομιλία του φερόμενου ως δολοφόνου, Ομέρ Γκιουνέι, με δύο στελέχη της ΜΙΤ, το οποίο εμφανίστηκε στο διαδίκτυο στις 12 Ιανουαρίου. Την ανάρτηση φέρεται να έχει κάνει φίλος του Γκιουνέι ο οποίος πλέον κατηγορείται και ο ίδιος από τις γαλλικές αρχές. Ο Γκιουνέι που έμενε στη Βαυαρία (Γερμανία) το διάστημα 2003-2011 (πράκτορας της ΜΙΤ εν υπνώσει;) του είχε αφήσει μαγνητοφωνημένη τη δεκάλεπτη συνομιλία «σε περίπτωση που του συνέβαινε οτιδήποτε»… άρα κάτι ήξερε και ο φίλος ή διατηρούσε και ο ίδιος ειδικές σχέσεις με τη… μητέρα-πατρίδα.
Ο Γκιουνέι ποτέ δεν τράβηξε την προσοχή στις γερμανικές υπηρεσίες ως φίλος των Κούρδων (άρα… Τούρκος αντικαθεστωτικός), γνώριζαν, ότι όχι μόνο δεν ήταν φιλικά προσκείμενος, αλλά αντίθετα, είχε σχέσεις με τουρκικούς «εθνικιστικούς κύκλους». Οι δε Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι ζούσε πολύ πιο πλούσια απ’ όσο θα του επέτρεπαν τα 900 ευρώ με τα οποία ζούσε, αφότου παράτησε θέση μερικής απασχόλησης (φέρεται να έπασχε από επιληπτικές κρίσεις) και ζούσε με κοινωνικό επίδομα. Στο διαμέρισμά του είχε δεκάδες κοστούμια, ενώ είχε ταξιδέψει εννιά φορές στην Τουρκία και είχε μείνει σε ακριβά ξενοδοχεία.
Μια μέρα πριν τις δολοφονίες, φωτογράφισε 300 αιτήσεις νέων μελών στην κουρδική οργάνωση στο Παρίσι (με τη μορφή πολιτιστικού κέντρου) κι όταν ρωτήθηκε γιατί το έπραξε, απάντησε στους ανακριτές ότι εκτελούσε εντολές ανωτέρων του, οι οποίοι φοβόντουσαν επικείμενη εισβολή από τη γαλλική αστυνομία και καταστροφή των αρχείων…
Στη τηλεφωνική συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας, οι πράκτορες της ΜΙΤ του συστήνουν να φορά γάντια κατά την επιχείρηση, να έχει δεύτερο όπλο μαζί του, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο να πάθει εμπλοκή αυτό που θα χρησιμοποιήσει αρχικά, να αγοράσει τα όπλα και τα πυρομαχικά από Άραβα στο Βέλγιο, καθώς επίσης και για το σχέδιο διαφυγής από το σημείο του φόνου και τα ενδεχόμενα ρίσκα. Μάλιστα, ζητούν από τον… Αλλάχ να τους προστατεύσει ακόμα και από το μικρότερο λάθος, καθώς ο δολοφόνος τους είναι, κατά δήλωση, σημαντικός, ενώ οι υπόλοιποι όχι…
Αρχικά, υπενθυμίζεται, λόγος είχε γίνει για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του PKK, έως ότου εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Γκιουνέι με τις περίεργες διασυνδέσεις. Σε μια γνήσια αποτύπωση «γερμανικής αφέλειας», το δημοσίευμα του Der Spiegel θέτει το ακόλουθο συγκλονιστικό ερώτημα: Είναι δυνατό μια χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ να επέτρεψε συμβόλαιο θανάτου σε ευρωπαϊκή επικράτεια;»… Χωρίς σχόλιο.
Το δημοσίευμα του Der Spiegel αναφέρει ότι οι γερμανικές υπηρεσίες παρακολουθούν την εξέλιξη της έρευνας με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία, καθώς εάν αποδειχθεί ότι οι ακτιβίστριες του PKK δολοφονήθηκαν από τη ΜΙΤ, η είδηση μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή όπου κατοικούν κουρδικοί πληθυσμοί.
Θα τιναζόταν στον αέρα δηλαδή η πολιτική διευθέτηση του κουρδικού προβλήματος που υποτίθεται ότι επιθυμεί ο Ερντογάν, ενώ οι αντιδράσεις δεν θα μπορούσαν ενδεχομένως να ελεγχθούν και στις γειτονικές χώρες με κουρδικές μειονότητες (Συρία, Ιράκ, Ιράν), ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου πολλοί βλέπουν «στο βάθος του τούνελ» την ανάδυση κουρδικής κρατικής οντότητας.
Και μάλιστα δεν θα μπορούσε κανείς να παίξει εύκολα το «χαρτί» μιας ανεξέλεγκτης μυστικής υπηρεσίας, αφού ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Δρ. Χακάν Φιντάν, είναι εξ απορρήτων του Ερντογάν. Ας μην ξεχνούμε ότι συμμετείχε στο περίφημο δείπνο στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπου όλο το ντεκόρ ήταν κόκκινο, μέχρι και τα σερβίτσια…
Ωστόσο, η θανάσιμη σύγκρουση με το κίνημα Γκιουλέν που είχε κατορθώσει να διεισδύσει παντού στον κρατικό μηχανισμό, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, στέλεχος του κινήματος να βρίσκεται στα ανώτατα κλιμάκια της ΜΙΤ και να αποδεσμεύει τα ενοχοποιητικά στοιχεία, με τη μέθοδο του «μαρτυρίου της σταγόνας», η απλά σε δόσεις για λόγους ασφαλείας. Πολλά θα ακολουθήσουν…
Δημοσίευση σχολίου