Όπως πάντα οι Έλληνες στερούμενοι πολλές φορές της ρεαλιστικής προσέγγισης και προσκολλημένοι στο «άσπρο» ή το «μαύρο», έχουμε αρχίσει να… ανησυχούμε για την «μείωση» των αποθεμάτων στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Κύπρο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά: Ακόμα και να μιλάμε για κοίτασμα της τάξεως του 4,1 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, αντί δηλαδή για ένα της τάξεως των 5,2 η ουσία είναι μία. Η Κύπρος ήδη είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί κάτι το οποίο πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι διαθέτει, δηλαδή μία αξιοσέβαστη πηγή παραγωγής εσόδων για το κράτος και τους πολίτες της. Με απλά λόγια, το να μην γίνουμε… «σεΐχηδες» αλλά απλά «πρίγκιπες» δεν είναι και τόσο κακό σε τελική ανάλυση.
Όμως τα πράγματα μάλλον δεν είναι ούτε καν έτσι, αφού οι εκτιμήσεις ίσως αυξηθούν στο άμεσο μέλλον, εάν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός, ότι οι εταιρίες οι οποίες είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια, παγίως, για να μην κατηγορηθούν για χειραγώγηση των επενδυτών – ειδικά στον τομέα της ενέργειας - είναι πάντα πολύ φειδωλές και προσεκτικές στις εκτιμήσεις τους.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι εταιρείες που συμμετέχουν στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος είναι από τις πλέον σοβαρές και έχουν να λογοδοτήσουν στους μετόχους τους, στο χρηματιστήριο του Τελ-Αβίβ. Η πολιτική λοιπόν «ανακοινώνω μόνο ότι βλέπω αυτή τη στιγμή με το τρυπάνι και τίποτα περισσότερο», είναι ο ασφαλέστερος δρόμος προς την επιτυχία.
Πέραν όμως της καθαρά επιχειρηματικής και οικονομικής παραμέτρου, θα κάνουμε και μία υπόθεση εργασίας, βασιζόμενοι στην διαπίστωση του άρθρου που αναδημοσίευσε το «defence-point.gr» με τίτλο «Κύπρος: Μείωση εκτίμησης για το κοίτασμα Αφροδίτη» (μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο «http://www.defence-point.gr/news/?p=90516»), ότι «εκτός της προφανούς επίπτωσής της στην οικονομική αξία του κοιτάσματος, η ποσότητα του φυσικού αερίου παίζει κρίσιμο ρόλο στην απόφαση δημιουργίας ή μη τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο».
Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Ίσως πέραν του οικονομικού και επιχειρηματικού σκέλους να παίζεται και ένα καθαρά παίγνιο υψηλών στρατηγικών απαιτήσεων το οποίο να λέει ότι εάν «μειωθεί» η ποσότητα του κοιτάσματος του Αφροδίτη, ίσως το Ισραήλ να αναγκαστεί να στείλει μεγαλύτερη ποσότητα στον υπό σχεδίαση τερματικό σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο. Ένα Ισραήλ που αντιμετωπίζει περιορισμούς αναφορικά με το ποσοστό επί των αποθεμάτων του που θα οδεύσει προς τις διεθνείς αγορές.
Η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε (α) να μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος της επένδυσης και της παραγωγής του φυσικού αερίου (β) θα υποβοηθούσε στην ακόμα πιο στενή σύνδεση του Τελ-Αβίβ με την Λευκωσία και κατ’ επέκταση με την Αθήνα, αφού το Ισραήλ θα έστρεφε πηγές και χρήμα προς την Κύπρο. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κίνησης θα ήταν η ανάγκη για τη δημιουργία του συγκεκριμένου σταθμού υγροποίησης και ύστερα του αγωγού να γίνει μία αναντίρρητη πραγματικότητα. Αποτέλεσμα ακόμα θα ήταν, οι συζητήσεις για «αγωγούς» από το Ισραήλ προς την Τουρκία να καταστούν γραφικές και εκτός πραγματικότητας.
Με λίγα λόγια, πριν κάποιος μιλήσει για «μικρό» κοίτασμα για «αποτυχία» κ.λπ. καλό θα ήταν να περιμένει να δει τα αποτελέσματα των κινήσεων σε οικονομικό, επιχειρηματικό και γεωπολιτικό επίπεδο προτού αποφανθεί.
Στη χώρα στην οποία ακόμα η έννοια της «στρατηγικής κουλτούρας» έχει μείνει στην εποχή του Θουκυδίδη, απλά ως επιταγή του παρελθόντος και όχι ως παρακαταθήκη του μέλλοντος, το «άσπρο» ή «μαύρο», αποτελούν μία εικονική πραγματικότητα την οποία ζούμε σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής μας και είναι αυτό το οποίο μας έφερε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.
Επειδή λοιπόν οι άπειρες αποχρώσεις του γκρίζου είναι η πραγματικότητα στον πλανήτη – πλην Ελλάδος – με κορυφαίο παράδειγμα την πολιτική των ΗΠΑ στην τελευταία κρίση στην Θάλασσα της Κίνας (από τη μία στέλνει βομβαρδιστικά και από την άλλη λέει στις αεροπορικές εταιρείες να «ενημερώνουν» το Πεκίνο για τις πτήσεις τους), η συμβουλή προς όλους μας θα ήταν να κρατάμε πάντα μικρό καλάθι, να έχουμε μεγάλη αποθήκη και τα μάτια μας να είναι πάντα ανοιχτά.
Και κάτι ακόμα πριν ολοκληρώσουμε το σημερινό σχόλιο-ανάλυση: Μιλάμε μόνο για συγκεκριμένο σημείο στο κοίτασμα Αφροδίτη, δεν αναφερόμαστε ούτε στο σύνολο του Οικοπέδου 12 και σίγουρα δεν μιλάμε για αποτελέσματα στα Οικόπεδα τα οποία έχουν παραχωρηθεί στον 2ο γύρο αδειοδοτήσεων.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου