Σύμφωνα με την λιβανέζικη εφημερίδα «An- Nahar» υπάρχουν πληροφορίες από πηγή προσκείμενη στο Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι σε περίπτωση τελικής νίκης του συριακού στρατού επί των ισλαμιστών ανταρτών, «προσφέρεται» στο ρωσικό ναυτικό η δυνατότητα κατασκευής μεγάλης ναυτικής βάσης στην Ταρτούς , αντί των υφιστάμενων Logistics Point service ( E & P ) με χρονική διάρκεια παραμονής τα 100 χρόνια .
Η λιβανέζικη εφημερίδα βασίζεται σε αξιόπιστη πηγή προσκείμενη στην οικογένεια του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ – Άσαντ .
Στις λεπτομέρειες της πρότασης σύμφωνα με την εφημερίδα αναφέρεται ότι η Συρία είναι έτοιμη να υπογράψει σύμβαση με την Ρωσία διάρκειας 100 χρόνων , και να αποδεσμεύσει μια τεράστια περιοχή ( πιθανότατα στην Ταρτούς ) για την κατασκευή μεγάλης ρωσικής βάσης . Οι πληροφορίες αναφέρουν την πιθανότητα κατασκευής ναυτικής βάσης αναλόγου έκτασης της Σεβαστούπολης έδρας του ρωσικού ναυτικού , η οποία θα προσδώσει στο ρωσικό ναυτικό την ευκαιρία να αναλάβει τον έλεγχο της Μεσογείου και όχι μόνο .
Η νέα στρατιωτική βάση θα έχει πιθανόν και το δικό της στρατιωτικό αεροδρόμιο στο οποίο θα στρατοπεδεύουν πιθανός οι ειδικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις δίνοντας την στρατιωτική ικανότητα στην Ρωσία να «βάλει πόδι» στην Μ. Ανατολή για πρώτη φορά .
Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές μια τέτοιας έκτασης και σημασίας στρατιωτική βάση θα δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία όχι μόνο να αποκτήσει πρόσβαση στη Μεσόγειο θάλασσα , αλλά να νικήσει και στον ψυχολογικό τομέα με αντίκτυπο στο ηθικό των συμμάχων αλλά και των αντιπάλων της Ρωσίας στην περιοχή .
Ακριβώς η σκέψη ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται μια ώρα πριν από τις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών έχει «παγώσει» στην κυριολεξία το πάθος των διαφόρων εμπόλεμων μοναρχιών ( πιθανόν αναφέρεται σε Σ.Αραβία)!!! .
Στον τύπο το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πληροφορίες ότι η Ρωσία πιθανόν να λάμβανε άδεια για την κατασκευή αεροπορικής βάσης στην Κύπρο . Αυτήν τη στιγμή καμία πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει επιτευχθεί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον, καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα .
Σχόλιο : Στην συριακή πρόταση δεν αναφέρονται τα ρωσικά ανταλλάγματα όπως πιθανών τα αντιαεροπορικά συστήματα S- 300 pmu1, αεροσκάφη yak-130, καθώς και ποσότητες φορητού οπλισμού, όλμων και πιθανός πυραυλικών συστημάτων Smerch 9K58 Multiple Launch Rocket με πυραύλους 300mm που ανήκουν στην κατηγορία των θερμοβαρικών όπλων με ότι αυτό συνεπάγεται , και όλα αυτά διότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων η Συρία είχε πρόβλημα ρευστότητας για την εκτέλεση των υπογραφέντων παραγγελιών .
Είτε με τον ένα είτε με τον άλλον τρόπο η Ρωσία θέλει και απαιτεί να συμμετάσχει στην πίτα δισεκατομμυρίων δολαρίων που « παίζεται» στην ΝΑ Μεσόγειο για τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Η διαδικασία της «μοιρασιάς» μεταξύ μεγάλων δυνάμεων ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων πάντα μια επικίνδυνη περίοδο.
Μία βάση στην Συρία ή στην Κύπρο θα φέρει της Ρωσία μέσα στα γεγονότα και στις εξελίξεις δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα δημιουργίας του δικού της μπλοκ χωρών στην πολύπαθη περιοχή της Μ. Ανατολής.
Σε μια τέτοιας έκτασης βάση πιθανόν θα ελλιμενίζονται από μεγάλα πυραυλοφόρα καταδρομικά μέχρι πυρηνικά υποβρύχια τύπου Borei. Επίσης θα σταθμεύουν αεροσκάφη Su-35s , Su30mk καθώς και επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και όλα αυτά συνεπικουρούμενα από άνδρες των αερομεταφερόμενων δυνάμεων και των δυνάμεων πεζοναυτών την ελιτ του ρωσικού στρατού .
Μια τέτοια βάση στην Ταρτούς θα προσδώσει τεράστιες δυνατότητες ελέγχου όχι μόνο της Μεσογείου αλλά και της ΝΑ Μεσογείου με την Τουρκία να βρίσκεται σίγουρα σε «αναμμένα κάρβουνα».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου