Στις αρχές Οκτωβρίου, πλην απρόβλεπτων εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, ο Αντώνης Σαμαράς και 6-7 υπουργοί και εκατό επιχειρηματίες θα βρεθούν στο Τελ Αβιβ για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου των δύο χωρών. Η συμμετοχή στην αποστολή και περίπου 100 επιχειρηματιών συνδέεται με τις προσπάθειες να κλειστούν επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως είχε συμβεί με τις πρωθυπουργικές επισκέψεις στο Κατάρ, στην Κίνα και στην Τουρκία.
Σε διακυβερνητικό επίπεδο, οι συζητήσεις θα αγγίξουν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων: από την ενέργεια, την άμυνα και την ΑΟΖ, μέχρι την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού για τις καλλιέργειες, τις νέες τεχνολογίες και τον ιατρικό εξοπλισμό.
Η “G tp G” (Government to Government) συνάντηση αποφασίστηκε στα τέλη Μαρτίου, στο ζενίθ της κυπριακής οικονομικής κρίσης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπέτζαμιν Νετανιάχου.
Η αρχική ημερομηνία είχε προσδιορισθεί για τα τέλη Ιουνίου, ενώ η χρονική μετάθεση της διαδικασίας αποδόθηκε στην εγχώρια κυβερνητική κρίση με το σπάσιμο της τρικομματικής και τον ανασχηματισμό.
Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές ωστόσο δίνουν στο «Κ» μία άλλη ερμηνεία: ότι « δεν θα μπορούσε να γίνει πριν... ‘ευλογήσει’ η Ουάσιγκτον το τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ». Το... «ευλογήσει» βεβαίως με την έννοια της ανάδειξης της στρατηγικής σημασίας του τριγώνου στην περιοχή μετά (και) την αμερικανική απόφαση για στρατιωτική δράση στη Συρία.
Η κυβέρνηση Σαμαρά, αμέσως μετά τις περσινές εκλογές, άρχισε να χτίζει με ταχείς ρυθμούς τη συνεργασία με το Τελ Αβίβ – πλήθος υπουργών έχουν μετατρέψει τη διαδρομή ...σε Παγκράτι-Κολιάτσου με πρώτον τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν είχε την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών.
Αγωγός και ΑΟΖ
Ως επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την ηλεκτρική σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη (EuroAsia Interconnector), δηλαδή η διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών, ισχύος 2.000 MW με το έργο, κόστους 1,5-2 δις ευρώ, να εντάσσεται στα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» της ΕΕ.
Καθοριστικής σημασίας ωστόσο για τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής (και τη θέση της χώρας σ΄αυτόν) αποτελεί η απόφαση του Ισραήλ να εξάγει το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη.
Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα κινούνται ώστε η μεταφορά να γίνει μέσω αυτών. Εξέλιξη που θα τις καταστήσει «κόμβο δικτύων και μεταφοράς ενέργειας», ενώ θα θέσει σε νέα «στέρεα» βάση τον καθορισμό και διασύνδεση των ΑΟΖ των τριών χωρών – το «αγκάθι» για την Τουρκία, δηλαδή. (σ.σ. Κατά τις πληροφορίες, ο νυν υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ασχολείται με το σχέδιο του αγωγού το οποιο φέρεται να παρουσίασε ο πρωθυπουργός στον κ.Ομπάμα στη πρόσφατη συνάντησή τους).
Ειδικά το θέμα της ΑΟΖ έχει συνδεθεί πλήρως με τον ρόλο που καλείται να παίξει το «τρίγωνο» στην περιοχή μετά την απόφαση ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας-Γαλλίας (σ.σ. προς το παρόν,πρόθεση) να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία.
Κι αυτό διότι Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος αναφέρονται πλέον ως ο “διάδρομος” της Δύσης προς την φλεγόμενη Μ.Ανατολή, οπότε η ενίσχυσή του αφενός καθίσταται αναγκαία από τους συμμάχους και, αφετέρου, φέρεται να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης (και) από ελληνικής πλευράς.
Και υψηλή τεχνολογία
Στο “G to G” Συμβούλιο θα επιδιωχθεί υπογραφή συμφωνιών και σε μια σειρά θέματα – και όχι μόνο για τον τουρισμό ή την υγεία, για τα οποία η προεργασία έχει προχωρήσει. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις αφορούσαν και συμφωνία για συμπαραγωγή εξοπλιστικού υλικού επί ελληνικού εδάφους σε μία προσπάθεια διάσωσης τμήματος των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών συστημάτων – προσπάθεια που αποκτά άλλες διαστάσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις σ΄αυτό τον χώρο.
Στην ατζέντα έχει ενταχθεί η συνεργασία σε θέματα τεχνολογιών καθώς το Ισραήλ αναδεικνύεται σε μεγάλο παίκτη στην περιοχή, κυρίως στους τομείς μικροτσιπς και μεταποίησης
πηγή
Δημοσίευση σχολίου