Πριν από λίγες ώρες ανέφεραν οι ΗΠΑ και συμφώνησε και η Ρωσία, να δοθούν τα όπλα χημικών υπό έλεγχο του ΟΗΕ έτσι ώστε να μην χρησιμοποιηθούν ξανά. Ήθελα να ήξερα ποια διπλωματική αλεπού το σκέφτηκε..,..
Αν εγκριθεί και από Συρία... τότε..
1) Ο Ομπάμα μετριάζει το ισχυρό διπλωματικό πλήγμα που δέχτηκε και αποφεύγει τον σκόπελο του Κογκρέσου με όποιο αντίκτυπο θα είχε αυτό στην προεδρία του.
2) Ο Πούτιν κρατάει την βάση στην Ταρσό και ενισχύει και αυτός το προφίλ του, επειδή κράτησε θέση ισχύος δίπλα στους συμμάχους του. Ταυτόχρονα εμφανίζεται και συγκαταβατικός σε μια πολιτική λύση.
3) Ο Ασσάντ κρατάει το πάνω χέρι ισχύος και διατηρεί τα κεκτημένα , ενώ την ίδια στιγμή οι "αντάρτες" βρίσκονται και πάλι στην ίδια θέση (οι μόνοι ουσιαστικά χαμένοι)
4) Ο ΟΗΕ καλύπτει τα νώτα του όπως και όλη η κοινότητα παγκοσμίως , αφού τα "ανθρώπινα δικαιώματα" θα έχουν δικαιωθεί για μια ακόμη φορά.. (σ.σ. οι αποκεφαλισμοί κι εξανδραποδισμοί χωριών είναι μια άλλη κουβέντα)
5) Οι δήθεν επίδοξοι εγκληματίες πολέμου των WMD (αν υπήρξαν ποτέ τέτοιοι) θα αντιληφθούν πως κανείς δεν ανέχεται χρήση Μαζικών όπλων καταστροφής.
Όλοι έτσι θα είναι χαρούμενοι;... όχι φυσικά!.. Ούτε η Τουρκία θα είναι, ούτε το Ισραήλ, ούτε το Ιράν αφού η συνέχιση της κατάστασης εκεί θα συνεχιστεί. Για τους Τούρκους θα ενισχύσει το Κουρδικό.. για το Ισραήλ θα δυσκολέψει το θέμα Χεζμπολάχ.. και το Ιράν θα αντιληφθεί πως ο κλοιός σφίγγει και άλλο γύρω του. Όμως αυτοί είναι παράπλευρες απώλειες σε μια κατάσταση που δεν έχει καλή έκβαση μέχρι τώρα...
Το ζήτημα φυσικά είναι αν το αλεπουδίσιο τρικ της διπλωματίας γίνει πραγματικότητα... προσωπική πεποίθηση είναι πως θα γίνει.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Owner of IISCA.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου