Ξεσπάσματα βίας από την πλευρά των μουσουλμάνων μεταναστών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ μπορεί να έχουν πολλές ολέθριες συνέπειες - διάσπαση της κοινωνίας, αναβίωση του ναζισμού, επιτάχυνση του εξισλαμισμού της Ευρώπης και ανοιχτή διεθνική αντιπαράθεση ακόμη. Οι ειδικοί συγκλίνουν στη γνώμη ότι η Ευρώπη βρέθηκε σε ατέλειωτο αδιέξοδο πολιτισμού.
Στην πραγματικότητα, ο εξισλαμισμός της Ευρώπης είναι μύθος, ο οποίος επινοήθηκε από τους ιθαγενείς της ηπείρου που γερνάει. Τα ευρωπαϊκά έθνη φοβούμενα να εξαφανιστούν και να χάσουν την ταυτότητά τους, άρχισαν να αναζητούν ξέφρενα απειλες για την πρωτοτυπία τους. Έτσι θεωρεί ο Ραφαήλ Λοζιέ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών στο Εξ- αν- Προβάνς. Η ευρωπαϊκή κοινωνία, κατά τη γνώμη του καθηγητή, περιορίζει τις δυνατότητες των μουσουλμάνων μεταναστών, γεγονός που τους κάνει να μην ανεχθούν τις ευρωπαϊκές αξίες..
Ο Πρόεδρος του ρωσικού Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής Μιχαήλ Ρέμεζοφ δεν συμμερίζεται την άποψη του καθηγητή Λοζιέ:
- Οι μετανάστες είναι άνθρωποι, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Πολλοί απ’ αυτούς στην πραγματικότητα είναι οικονομικοί πρόσφυγες και απορρίπτονται από την κοινωνία, όπου έρχονται. Μάλιστα, οι ίδιοι επίσης απορρίπτουν αυτή την κοινωνια, που τους προκαλεί ερεθισμό, εξαιτίας της πολιτιστικής και κοινωνικής αποξένωσης. Για αυτό τον λόγο αισθάνονται πολύ φυσιολογική, νομοτελειακή εχθρότητα προς την κοινωνία, όπου έχουν βρεθεί και εξαιτίας της δύσκολης κατάστασής τους, αποδείχνονται τέλειο περιβάλλον για τη διάδοση των ριζοσπαστικών ιδεών για θρησκευτικούς λόγους.
Το πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη, είχε εκδηλωθεί με αρκετή οξύτητα τη δεκαετία του ‘70, - διευκρίνισε ο καθηγητής Αλεξέι Μαλασένκο. Η στάση δε των περισσότερων Ευρωπαίων απέναντι σ΄αυτό το πρόβλημα ήταν αρκετά απρόσεκτη. Κανένας που πρόβλεπε ότι οι μετανάστες θα γίνουν μόνιμος παράγοντας της ευρωπαϊκής ζωής. Δοκιμάστηκαν διάφοροι τρόποι λύσης του προβλήματος – ενσωμάτωση, προσαρμογή και πολυπολιτισμικότητα. Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες, όπως είπε ο Μαλασένκο, απέτυχαν. Η μουσουλμανική μετανάστευση δημιουργεί προβλήματα και στην Ολλανδία, και στη Γαλλία, και τη Σουηδία - παντού:
- Σήμερα μιλούν πλατιά ότι οι άνθρωποι από τους μετανάστες περνούν από οργανωμένη σε ατομική τρομοκρατία. Αυτό είναι πολύ κακό, γιατί δημιουργεί δυνατότητες για όλους και τον καθένα. Όποιος διαπράττει φόνο ή πράξη τρομοκρατίας, μπορεί να το κάνει αυτό στο όνομα του Ισλάμ ως εκδίκηση για το Αφγανιστάν και για οτιδήποτε άλλο ακόμα. Εκτός απ’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι, μαζί και προσωπικοί, που ωθούν τον άνθρωπο να κάνει τέτοια πράγματα, αλλά όλα αυτά θα αποκτούν θρησκευτική μορφή.
Όλη η ιστορία της Ευρώπης ήταν βασικά ιστορία της βίας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες της ΕΕ έχουν καταδείξει μεγάλη επιθυμία να χρησιμοποιήσουν σκληρή δύναμη και απέναντι σε άλλες περιοχές του κόσμου, -πιστεύει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αλεξέι Γκρομίκο.
- Νομίζω ότι δεν θα ήταν σωστό να παρουσιάζεται σήμερα η Ευρώπη ως άβουλη και χαλαρή ειρηνιστική μάζα. Αν οι προκλήσεις ριζοσπαστικής βίας από τους νεοεισερχομένους λαούς και θρησκείες θα εκδηλώνονται όλο και πιο εντατικά, τότε, νομίζω, ότι δεν θα είναι πρόβλημα για την Ευρώπη να θυμηθεί τα πολεμοχαρή της
πηγή
Δημοσίευση σχολίου