GuidePedia

0

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί για το πιθανό πακέτο στήριξης της Κύπρου επιδεινώνει τις ανησυχίες πως η οικονομία της μικροσκοπικής χώρας μπορεί να είναι το επόμενο «σημείο ανάφλεξης» της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal.
Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn τόνισε προχθες από το Νταβός της Ελβετίας την ανάγκη το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα διάσωσης να έχει ως αποτέλεσμα μία μεγάλη μείωση των κρατικών και τραπεζικών χρεών, αναγνωρίζοντας έτσι πως ένα πιο συντηρητικό πρόγραμμα θα αφήσει τη χώρα με υπερβολικά υψηλό χρέος.
Παράλληλα, η διάσωση απαιτεί τη μείζονα αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε εκκαθάριση ή συγχώνευση τραπεζών.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του IIF, Charles Dallara δήλωσε από το Νταβός πως η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα νέο επεισόδιο στην κρίση της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Dallara, τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους μη διασφαλισμένων καταθετών θα δημιουργήσει προηγούμενο αλλού, όπως πχ στην Ισπανία.
«Είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι πως μία άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδό της από την Ευρωζώνη», είπε ο Rehn για την Κύπρο.
Η διάσωση της Κύπρου έχει ήδη καθυστερήσει έξι μήνες εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και την τρόικα, σημειώνεται στο άρθρο της WSJ.
Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ισχυρίζονται πως ένας από τους λόγους διαφωνίας είναι το τι θα πρέπει να γίνει με τα μεγάλα ποσά χρημάτων που έχουν ξένοι σε τράπεζες που μπορεί να εκκαθαριστούν. Η Κομισιόν και η πλειοψηφία των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ανησυχούν πως ακόμη και η υπόνοια πως ορισμένοι μεγάλοι καταθέτες δεν θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους θα οδηγήσει σε διάχυση της κρίσης σε άλλες χώρες με επίφοβα τραπεζικά συστήματα, όπως η Ισπανία.
Η Γερμανία και το ΔΝΤ, λένε οι αξιωματούχοι, υποστηρίζουν πως τα κεφάλαια διάσωσης μπορούν να μειωθούν και το κυπριακό χρέος να επιστρέψει σε πιο βιώσιμα επίπεδα ένα κάποιοι καταθέτες συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση και αναγκαστούν να επωμιστούν μέρος του βάρους των κακών επενδύσεων των τραπεζών.
capital.gr
Μακριά από τις διεθνείς αγορές η Ελλάδα
Το μεγαλύτερο στοίχημα του 2013 για την Ευρωζώνη είναι η επιστροφή δύο εκ των μνημονιακών χωρών σε δανεισμό αποκλειστικά από τις αγορές πριν εξαντληθούν τα δεσμευμένα κεφάλαια, τον Δεκέμβριο του 2013 για την Ιρλανδία και το φθινόπωρο του 2014 για την Πορτογαλία.
Αυτά αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, βάσει του οποίου η Ελλάδα δεν είναι ούτε κατά διάνοια κοντά στο σημείο να δανειστεί ξανά από τις αγορές, καθώς τα προγράμματα ανάκαμψης βγήκαν εκτός στόχων επανειλημμένα.
Οπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, αυτός είναι και ο λόγος που οι αξιωματούχοι της ΕΕ και της τρόικας «χρειάζεται» να επιστρέψουν στις αγορές, ώστε να μειωθεί η κριτική ότι οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν τις χώρες σε οδυνηρές επιλογές χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ρευστότητα
Ωστόσο, ακόμη και η Ιρλανδία, που θεωρείται εκτενώς ως η πλέον επιτυχημένη περίπτωση εφαρμογής των μέτρων, θα χρειαστεί κάποιο στήριγμα από την Ευρωζώνη, όταν θα… βάλει για πρώτη φορά το πόδι της στα νερά των αγορών. Ασχετα με το πόσο ευχάριστη θα είναι η θερμοκρασία, τίποτε δεν εξασφαλίζει ότι οι δύο χώρες μπορούν να ποντάρουν ασφαλώς στο ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα τους παράσχουν αρκετή ρευστότητα την ημέρα που θα βγουν από το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τη WSJ η ΕΚΤ θα κληθεί τότε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ειδικότερα, μένει στον επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, να διευκρινίσει αν το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε ως εργαλείο χρηματοδότησης χωρών της Ευρωζώνης, πριν αναγκαστούν να μπουν σε Μνημόνιο, αφορά και τη στήριξη των μνημονιακών χωρών στη φάση επιστροφής τους στις αγορές, τόσο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όσο και για την Ελλάδα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top