ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ
Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας από το κράτος του Κατάρ εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, με ταυτόχρονη πρόσκλησή του στην Ντόχα.
Μάλιστα το ταξίδι ηταν να πραγματοποιηθεί μεταξύ 17-19 Νοεμβρίου, αλλά λόγω έκτακτης απασχόλησης του υπουργού μεταφέρθηκε για την ερχόμενη Κυριακή και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα (9-10/12).
Πάντως την χώρα έχει ήδη επισκεφθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ.Κωσταράκος στις 17-19/11 και φαίνεται ότι οι εξελίξεις σε ότι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν τις τρεις βασικές αμυντικές βιομηχανίες, την ΕΑΒ, την ΕΛΒΟ και τα ΕΑΣ!
Στο Κατάρ ο υπουργός Eθνικής Άμυνας, θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο που κατέχει εθμικά την θεση του υπουργού Άμυνας του κράτους και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Το Κατάρ το οποίο στο παρελθόν είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης και για το λιμάνι του Αστακού και για την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ενδιαφέρεται πολλαπλά για τα ΕΑΣ, καθώς διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις και αποθηκευτικούς χώρους σε τρία λιμάνια (Λαύριο, Ελευσίνα, Αίγιο) αλλά και άλλα ακίνητα-φιλέτα, όπως το εργοστάσιο στην Υμηττό.
Να πούμε και κάτι άλλο, όμως, που έχει την σημασία του:Συνήθως οι ΗΠΑ, όπου δεν μπορουν να εμφανιστούν οι ίδιες, εμφανίζεται το Κατάρ ή εμφανίζεται ως μία ακόμα υποψηφιότητα το Κατάρ. Λειτουργεί δηλαδή ως ένα fund που από πίσω του βρίσκονται αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει στην παρούσα φάση.
Απλά και μόνο το άκουσμα στο διεθνές επενδυτικό κοινό ότι το Κατάρ επενδύει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία θα αλλάξει το κλίμα όχι μόνο σε ότι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον γενικά, αλλά και ειδικά στο τομέα της Άμυνας.
Το σημαντικό είναι ότι έχει εκτιμηθεί από τους Καταριανούς, ότι στην παρούσα φάση το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων στο χώρο της Άμυνας θα προχωρήσει.
Ο υπουργός, σημείωνε στους συνεργάτες του την συγκρατημένη αισιοδοξία του αφού όπως τόνιζε "Τα έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτά για αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Κατ'αρχήν έχω πειστεί ότι είναι σοβαροί επενδυτές με βιώσιμo project plan και για την αποτυχία των προηγούμενων προσπάθειών τους (πήραν, πάντως, τα μεταλλεία χρυσού στην Β.Ελλάδα) δεν ευθύνονταν αυτοί, αλλά ο "ελαφρύς" και επιπόλαιος τρόπος που διαχειρίζόταν τις προτάσεις τους η κυβέρνηση του Παπανδρέου. Aποσκοπώντας σε άλλου είδους οφέλη και όχι μόνο αποκλειστικά εθνικά".
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι πλεόν και η ΕΑΒ μπαίνει στο κυβερνητικό portfolio των αποκρατικοποιήσεων...
πηγή
ΚΑΛΑ, ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΕΝΟΤΕΡΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΣΥΜΜΑΧΟΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ. ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΚΑΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΕΝΙΣΧΥΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ ΚΛΠ...
ΑπάντησηΔιαγραφή