Σε Αίγυπτο - Ρουμανία καταλήγουν τα Μ1Α1 Abrams, ΤΟΜΠ κλπ. που προσφέρουν οι ΗΠΑ
Κίνδυνος να χαθεί για την Ελλάδα η αμερικανική προσφορά των 200 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να παραδώσει τα καλύτερα από αυτά τα άρματα πουέχει πρεοεπιλέξει η επιτροπή του Ελληνικού Στρατού, στην Αίγυπτο.,
Συνολικά 200 μεταχειρισμένα άρματα μάχης M1A1 από αυτά που έδιναν στην Ελλάδα καταλήγουν στην Αίγυπτο, ενώ στην συγκεκριμένη προσφορά αυτή αναμένεται να προστεθεί και μία τουλάχιστον Μοίρα αεροσκαφών F-16C.
Η κίνηση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης ουσιαστικά απέναντι στον Αιγύπτιο πρόεδρο Mohamed Morsi και στη μουσουλμανική αδελφότητα κατ΄ επέκταση είναι σαφές δείγμα της εμπιστοσύνης που λαμβάνει ο Morsi από το Λευκό Οίκο παρά τις σοβαρές παρατυπίες που ο ίδιος έχει προκαλέσει στους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα του.
Από την άλλη η προσφορά θέτει εν κινδύνω την προσφορά των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα ίσου αριθμού αρμάτων. Φυσικά ο αμερικανικός Στρατός έχει πολλά παραπάνω άρματα μάχης σε μακρά αποθήκευση –εκτιμώνται γύρω στα 1000- από τα 200 Μ1Α1 που πρόκειται να παραχωρηθούν στην Αίγυπτο αλλά σε επιθεώρηση που είχε γίνει από Έλληνες αξιωματικούς είχαν καταλήξει στον ίδιο αριθμό αρμάτων -200- ως τα άρματα μάχης που ήταν σε καλή κατάσταση για να αξιοποιηθούν αμέσως.
Ο κίνδυνος τώρα είναι τα άρματα αυτά να καταλήξουν στον αιγυπτιακό αντί στον ελληνικό Στρατό. Οι κωλυσιεργίες της ελληνικής πλευράς, οι σχεδόν λυσσώδεις αντιδράσεις των ευρωπαίων «εταίρων»¨ αλλά και του ευρωπαϊκού Τύπου απέναντι στην δωρεάν παραχώρηση αυτή των αμερικανικών αρμάτων, αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον από άλλες χώρες για αυτά, έχουν «βραχυκυκλώσει» την ευόδωση της αποδοχής του αμερικανικού υλικού.
Έτσι εκτός της Αιγύπτου το Ισραήλ παραλαμβάνει μεταχειρισμένα Hummer – για τα οποία υπήρχε προσφορά στην Ελλάδα, ενώ η Ρουμανία με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες –λέξη άγνωστη στην Ελλάδα- παραλαμβάνει ΤΟΜΠ Μ 901 Α1/Α2 όπως και κέντρα διοίκησης Μ577.
Ο εμφανής λόγος που η τρόικα αντιδρά δεν είναι τα μεταφορικά βέβαια, αλλά το γεγονός για να ενταχθούν στις ΕΔ παραγωγικά θα απαιτηθούν για την επόμενη πενταετία κάποια σημαντικά κονδύλια σε ότι αφορά τα ανταλλακτικά όσο και τα πυρομαχικά
Ο ουσιαστικός όμως λόγος είναι ο βιομηχανικός πόλεμος ΗΠΑ-Γερρμανίας στον τομέα της άμυνας και τρίτος πλέον αφανής πλην όμως ουσιαστικός και αυτός είναι το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν θέλουν ισχυρές ελληνικές ΕΔ για μια σειρά ευνόητων λόγων.
Η συνολική αξία του υλικού που προσφερόταν στην Ελλάδα, δηλαδή των 400 Μ1Α1 Abrams, των περίπου 700 Μ901, Μ577, Μ113 και των 1000 Hummer που κατέληξαν στο Ισραήλ ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο δεν θα πλήρωνε ούτε ένα δολάριο πέραν των μεταφορικών...
πηγή
Δημοσίευση σχολίου