GuidePedia

0

Με ορίζοντα τη νέα συνεδρίαση του eurogroup τη Δευτέρα επιχειρείται να γεφυρωθεί το "χάσμα" στους κόλπους των δανειστών αναφορικά με την τελική συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα ανοίξει το δρόμο και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Αθήνα.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο στελεχών του Euro Working Group ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις, η απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και των ευρωπαίων αξιωματούχων προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ.
Σήμερα, η γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, μιλώντας σε γερμανούς βουλευτές, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των εγγυήσεων του EFSF κατά 10 δισ. ευρώ στο πλαίσιο μείγματος μέτρων για την Ελλάδα, εξέλιξη που ενδέχεται να καλύψει το "κενό".

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτό το εάν θα παραταθεί ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους στο 2022, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το χρηματοδοτικό κενό έως το 2014. Τόνισε δε ότι σύμφωνα με εκτίμηση της ΕΚΤ η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει επιπλέον 9 δισ. από έντοκα.
"Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα. Μένουν οι τελευταίες πινελιές", δήλωσε ο γάλλος υπουργός οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, στην πρώτη του αντίδραση, κάλεσε Ευρώπη και ΔΝΤ να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, ενώ όπως έγινε γνωστό, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για συνάντηση με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ακυρώνει δε το ταξίδι του στο Κατάρ λόγω του νέου eurogroup τη Δευτέρα.


Η επεισοδιακή συνεδρίαση του Eurogroup
Στην χθεσινή 12ωρη συνεδρίαση εξετάστηκαν τρόποι για να μειωθεί το χρέος. Από την μια πλευρά, υπάρχει η απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και όχι το 2022 και από την άλλη, η άρνηση των ευρωπαίων να δεχτούν κούρεμα στα δάνεια του επίσημου τομέα. Διαφωνίες, όμως, υπάρχουν και μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Εκτος από το χρέος, διαφωνία καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας. Η Γερμανία φέρεται να επιθυμεί να δοθεί τώρα λύση μόνο μέχρι το 2014 (απαιτούνται 15 δισ.), ενώ το ΔΝΤ ζητά να αποφασιστεί άμεσα η κάλυψη των αναγκών έως και το 2016 (συνολικά 32 δισ. ευρώ).

Ετσι, η Ελλάδα, ενώ και το eurogroup παραδέχεται ότι έχει κάνει ότι έπρεπε από την πλευρά της, θα πρέπει να περιμένει για την εκταμίευση της δόσης. Οπως παραδέχθηκε "απογοητευμένος" και ο επικεφαλής του eurogroup κ. Γιούνκερ "δεν γνωρίζει πότε αυτό θα γίνει".

Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωσε επίσης πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία αλλά πρέπει να γίνουν τεχνικές επιβεβαιώσεις και οικονομικοί υπολογισμοί. Για τεχνικούς λόγους δεν ήταν δυνατό να γίνουν αυτή την ώρα και γι’ αυτό διακόπτουμε και θα συνεδριάσουμε ξανά τη Δευτέρα».

Συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφωνίες. Ορισμένοι συνάδελφοι θέλουν να έχουν επαφές με τις κυβερνήσεις ή τα κοινοβούλια τους και γι’ αυτό αποφάσισα να διακόψουμε». Τόνισε πως «η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να ολοκληρώσουμε». Παραδέχθηκε, πάντως ότι το πλέον δύσκολο σημείο είναι η βιωσιμότητα του χρέους.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε αρκέστηκε να σημειώσει ότι δεν υπήρξε συμφωνία και οι συζητήσεις θα επαναληφθούν τη Δευτέρα, ενώ η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι έγινε πρόοδος αλλά δεν υπήρξε τελική συμφωνία.


Η ανακοίνωση που εξέδωσε το eurogroup αναφέρει τα εξής:

"Το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της τρόικα και της ελληνικής κυβέρνησης στο ανανεωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, των δομικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες ολοκληρώθηκαν με ικανοποιητικό τρόπο πριν από τη συνάντηση. Αυτό αφορά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, όπως επίσης τον προϋπολογισμό του 2013 και ένα φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2013-2016.

Αυτές οι προσπάθειες καταδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο αναθεωρημένο πρόγραμμα.

Το Eurogroup επαινεί τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από τις ελληνικές αρχές και τους πολίτες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Με βάση τα παραπάνω, το Eurogroup είχε μια αναλυτική συζήτηση και έκανε πρόοδο στον προσδιορισμό μια συνεκτικής δέσμης πρωτοβουλιών που έχει στόχο την ουσιαστική συμβολή στην βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους.

Το Eurogroup διακόπτει τη συνεδρίαση προκειμένου να επιτρέψει επιπλέον τεχνική επεξεργασία σε ορισμένα κομμάτια του σχεδίου και θα συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα στις 26 Νοεμβρίου.

Σαμαράς: Οι εταίροι μας και το ΔΝΤ να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει
Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε, τώρα οι εταίροι μας οφείλουν να κάνουν αυτό που έχουν αναλάβει, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup, τονίζοντας πως οι όποιες τεχνικές δυσκολές στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης δεν συγχωρούν ολιγωρία ή καθυστέρηση.

Αναλυτικά η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες ημέρες δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης. Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης δεν συγχωρούν ολιγωρία ή καθυστέρηση».

Βενιζέλος: Έπρεπε να υπάρξει απόφαση
Επίθεση στην Ε.Ε από τον Ευ. Βενιζέλο που υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα της βιωσιμότητας του χρέους ήταν γνωστά και έπρεπε να παρθεί απόφαση στο Eurogroup της Τρίτης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, "η Eυρωζώνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό, οριστικό και διορατικό τρόπο τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης που αφορά την Ευρωζώνη ως σύνολο και σίγουρα τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι έπρεπε να υπάρξει χθες απόφαση ώστε να διευκολυνθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.


Μπάρτλε (CDU): Όχι σε νέο κούρεμα για Ελλάδα

Την αντίρρηση του CDU στην πρόταση για νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους επανέλαβε το ανώτατο στέλεχος της παράταξης τους Άνγκελα Μέρκελ, Νόρμπερτ Μπάρτλε. Όπως επισήμανε«θα υπήρξαν τρεις συνέπειες που θεωρούμε κακές. Θα στοίχιζε χρήματα, θα έδινε θανάσιμο μήνυμα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και ίσως την Ισπανία καθώς θα έθεταν άμεσα θέμα να μην αποδεχθούν και εκείνες δύσκολες προϋποθέσεις και να μην προχωρήσουν σε δύσκολα μέτρα… και θα επέφερε επιπτώσεις με βάση το νόμο για τους προϋπολογισμούς»

Η έκθεση για το χρέος

Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020 αν δεν δεχθούν τα κράτη της ευρωζώνης «κούρεμα» των δανείων που χορήγησαν στην Ελλάδα ή δεν επιβληθεί υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στην επαναγορά ομολόγων, υποστηρίζει το Reuters επικαλούμενο έγγραφο που παρουσιάστηκε στο eurogroup.

Tο 15σέλιδο έγγραφο παραδόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών για τη συνεδρίαση και παρουσιάζει επιλογές για τη μείωση του χρέους της χώρας. Τονίζει ότι χωρίς «κούρεμα» τα μέτρα δεν είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου το 2020, αλλά σημειώνει ότι πρόκειται για μια επιλογή που η Γερμανία και άλλες χώρες θεωρούν «παράνομη» και αναμένεται να συναντήσει πολιτικές αντιδράσεις.

Αναφέρεται ωστόσο ότι το ελληνικό χρέος, χωρίς κούρεμα, μπορεί να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το 2022, επιλογή με την οποία διαφωνεί η Kρ. Λαγκάρντ.

Όπως σημειώνεται:

* Τα μέτρα δεν είναι αρκετά για τη μείωση του χρέους «κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020» χωρίς κούρεμα του "επίσημου" χρέους ή περισσότερο "ολοκληρωμένο" πρόγραμμα επαναγοράς χρέους με ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής ευθύνης (CAC) των ομολόγων. Τονίζει μάλιστα ότι αναγκαστικά μέτρα που θα ενεργοποιήσουν τα CAC’s έχουν αποκλειστεί, ενώ αντίθετα, η επαναγορά 10 δισ. ευρώ στο 30 – 35% της ονομαστικής αξίας δείχνει «λογικός διάδρομος».

* Το βασικό σενάριο της τρόικα βλέπει το χρέος στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% το 2022 και το 111% του ΑΕΠ το 2030 αν δεν ληφθούν μέτρα μείωσης του.

* Σχέδιο για επαναγορά χρέους 10 δισ. ευρώ στο 50% της ονομαστικής αξίας θα μειώσει το χρέος κατά 2,4% του ΑΕΠ ως το 2020.

* Η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 70 μονάδες βάσης (από 150 μονάδες βάσης), επιπλέον του κόστος χρηματοδότησης, θα μειώσει το χρέος κατά 1,4% του ΑΕΠ το 2020. Η μείωση του τόκου στις 25 μονάδες βάσης οδηγεί σε περιορισμό του χρέους κατά 5,1% του ΑΕΠ.

* Από την άλλη πλευρά, το μορατόριουμ στις πληρωμές τόκων στο EFSF για 10 χρόνια θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ ως το 2022.

* Η επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ κατεβάζει το χρέος κατά 4,6% του ΑΕΠ ως το 2020.

Όπως σημειώνει το Reuters, το συγκεκριμένο έγγραφο φέρεται να έχει ετοιμαστεί με στόχο να πείσει το ΔΝΤ ότι μπορεί το χρέος να γίνει βιώσιμο με δυο χρόνια καθυστέρηση, αν το Ταμείο χαλαρώσει τη στάση του. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι θα μπορούσε το ΔΝΤ να εξετάσει την μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που διέθεσε αλλά και την μετάθεση του χρόνου ωρίμανσης τους.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top