GuidePedia

0

Από το Σουδάν και το Σινά στη Ντιμόνα και στους Fajr-5
Οι ιρανικοί πύραυλοι Fajr-5 φαίνεται ότι είναι η αφορμή της νέας κρίσης που δεσπόζει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Όλα ξεκίνησαν στις 23 Οκτωβρίου όταν τέσσερα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-15I Ra’am βομβάρδισαν το «βιομηχανικό» συγκρότημα του Yarmouk στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ.
Οι πληροφορίες για ένα μεγάλο φορτίο πυραύλων ιρανικής κατασκευής Fajr-5 είχαν φτάσει στους Ισραηλινούς δύο εβδομάδες πιο πριν και σύμφωνα με αυτές το φορτίο είχε φτάσει στο Χαρτούμ βρισκόταν αποθηκευμένο στο εργοστάσιο Yarmouk όπου γίνονταν εργασίες για την αποσυναρμολόγηση των πυραύλων και από εκεί για τη διοχέτευσή τους στην Λωρίδα της Γάζας και στα χέρια της Χαμάς.
Η απόφαση για την προσβολή του εργοστασίου ελήφθη ύστερα από την επιβεβαίωση των πληροφοριών με αποτέλεσμα όλη σχεδόν η ποσότητα των πυραύλων αυτών να καταστραφεί πριν οι Σουδανοί σε συνεργασία με τη Χαμάς να μπορέσουν να τους μεταφέρουν μέσω Αιγύπτου και Σινά και στη συνέχεια μέσω των υπόγειων τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας.
Το πρόβλημα είναι ότι οι Ιρανοί σε συνεργασία με το Σουδάν είχαν προλάβει να παραδώσουν στη Χαμάς τουλάχιστον 100 πυραύλους Fajr-5 οι οποίοι με εμβέλεια μεταξύ 75 και 85 χλμ. και πολεμική κεφαλή των 175 χλγρ. αποτελούν το πλέον επίφοβο όπλο καθώς μπορεί να φτάσει περιοχές όπως η Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ από τη Γάζα.
Στην καταστροφή των αποθεμάτων των ιρανικών πυραύλων απάντησε η Χαμάς λίγες ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 28 Οκτωβρίου όταν με ρουκέτες Grad προσπάθησαν να πλήξουν τον ισραηλινό πυρηνικό αντιδραστήρα στην περιοχή της Dimona χωρίς ευτυχώς αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα η κλιμάκωση των επιχειρήσεων ήταν θέμα χρόνου.
«Για να το πούμε απλά, ήταν οι ιρανικοί πύραυλοι Fahr-5 οι οποίοι έφτασαν μέσω Σουδάν που οδήγησαν σε αυτόν το νέο πόλεμο», δήλωσε σχετικά ο Jonathan Schanzer αντιπρόεδρος στο ίδρυμα “Foundation for the Defense of Democracies” «το αποτύπωμα του Ιράν είναι παντού» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. .
Το παραπάνω άλλωστε είναι ένας ρόλος που δεν αρνείται ούτε το Ιράν. Μόλις σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν κάλεσε τον αραβικό κόσμο να στείλει οικονομική αλλά και στρατιωτική βοήθεια στους Παλαιστινίους, ενώ ο εκπρόσωπος του ιρανικού κοινοβουλίου Ali Larijani δήλωσε σήμερα: «Είμαστε περήφανοι που υπερασπιζόμαστε τους κατοίκους της Παλαιστίνης και τη Χαμάς και το ότι η βοήθεια αυτή είναι τόσο οικονομική όσο και στρατιωτική».
Η λαθραία μεταφορά τόσο των ιρανικών πυραύλων όσο και άλλων όπλων από τα υπόγεια τούνελ στο Σινά έχει γίνει πιο εύκολη μετά την πτώση του Hosni Mubarak ο οποίος είχε φροντίσει τα πάρει εκείνα τα μέτρα ώστε να αποτρέπονται τέτοιες αποστολές όπλων. ‘Όμως τα μέτρα αυτά ατόνησαν κάτω από τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία με αποτέλεσμα τουλάχιστον 100 τέτοιοι πύραυλοι να βρίσκονται τώρα στη Γάζα.
Μονό και μετά από αμερικανικές πιέσεις οι Αιγύπτιοι φρόντισαν να εντείνουν τους ελέγχους τους για παράνομα φορτία όπλων προς τη Λωρίδα της Γάζας με πιο πρόσφατη κατάσχεση φορτίου με 108 κεφαλές ρουκετών Grad οι οποίοι προέρχονταν από τη Λιβύη.
Πάντως τα αποθέματα της Χαμάς σε πυραύλους και ρουκέτες κάθε είδους και διαμετρημάτων είναι πολλαπλάσια αυτών που οι Ισραηλινοί αρχικά εκτιμούσαν. Μόνο κατά τις οκτώ ημέρες που διαρκεί η διένεξη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών η Χαμάς αλλά και άλλες οργανώσεις όπως η ισλαμική Τζιχάντ έχουν εκτοξεύσει σε διάφορους στόχους στο Ισραήλ 1408 πυραύλους και ρουκέτες!

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top