The New York Times
Με τον πόλεμο στα σύνορα της Τουρκίας, και τα πολιτικο-οικονομικά προβλήματα στην Αίγυπτο, οι δύο χώρες στράφηκαν η μία προς την άλλη για στήριξη, επιχειρώντας να οικοδομήσουν μια συμμαχία που θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική γεωπολιτική αλλαγή στη Μέση Ανατολή.
Η Αίγυπτος και η Τουρκία μελετούν σχέδια για άρση των περιορισμών στην έκδοση βίζας, και προσφάτως ολοκλήρωσαν κοινά ναυτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει προσφέρει σειρά μέτρων για να ενισχύσει την οικονομία της Αιγύπτου, ανάμεσά τους ένα πακέτο βοήθειας ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Η αναδυόμενη συμμαχία οφείλεται στον σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή με την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, και στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία.
Οι στενοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Συρία έχουν κοπεί, υπονομεύοντας τις πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις της Αγκυρας με τον αραβικό κόσμο.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η κάθε χώρα μοιάζει να έχει ανάγκη την άλλη σε μια συμμαχία που θα μπορούσε να διαμορφώσει την περιοχή τις ερχόμενες δεκαετίες, και να την βοηθήσει να αναδυθεί από τον σάλο των αραβικών επαναστάσεων.
«Κατά τα φαινόμενα, η Αίγυπτος είναι τώρα ο πιο στενός εταίρος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή», λέει ο Γκαμάλ Σολτάν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο. Προσθέτει ότι ώθηση για αυτή την συμμαχία που διαμορφώνεται ανάμεσα στις δύο χώρες έδωσε το γεγονός ότι η Τουρκία έχασε έναν μεγάλο σύμμαχο - την Συρία.
Η Τουρκία επιχειρεί να εδραιώσει την επιρροή της στην περιοχή σε καιρό πολέμων και επαναστάσεων, παίρνοντας για την Αίγυπτο κάποια από τα ίδια μέτρα που χρησιμοποίησε για το άνοιγμά της προς τη Συρία, πριν από λίγα χρόνια, το οποίο έγινε πυλώνας μιας εξωτερικής πολιτικής προσανατολισμένης προς την Μέση Ανατολή, παρά προς την Ευρώπη.
Στο μεταξύ, μια νέα Αίγυπτος αναδύεται μετά από δεκαετίες απολυταρχίας, με κατεστραμμένη την οικονομία και αντιμέτωπη με διάφορες και αντικρουόμενες ιδεολογίες για το μέλλον της. Η Τουρκία με την εμπειρία της θα μπορούσε να είναι παράδειγμα για την επίλυση της διαμάχης ανάμεσα σε ισλαμιστές και προοδευτικούς.
Η κατάρρευση των σχέσεων με την Συρία μπορεί να ώθησε την Τουρκία να επιταχύνει την συμμαχία της με την Αίγυπτο, αλλά αυτή έχει ρίζες και στο πολιτικό ισλάμ, στο οποίο βασίζονται τα κινήματα και των δύο ηγετών: το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Μουσουλμανική Αδελφότητα του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.
Αυτή η σύνδεση προσφέρει ευκαιρίες για ένα νέο σουνιτικό μπλοκ, παρά το γεγονός ότι η κάθε χώρα βλέπει με διαφορετικό τρόπο το πώς μπορεί να συνυπάρξει το ισλάμ με τη δημοκρατία.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου