Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης, πολιτικός επιστήμων
Η γεωπολιτική, αν και επιστήμη του παρόντος και του μέλλοντος, έχει περίπλοκο χαρακτήρα, αφού εκτός από τον συνδυασμό γνωστικών δεδομένων από διάφορους τομείς, επιβάλλει η προσοχή να είναι στραμμένη σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως.
Όλοι μπορούμε να αναλογιστούμε το βάρος των συνεπειών που θα έχει τυχόν κατάληξη της συγκεκριμένης κόντρας σε παγκόσμια σύρραξη, αφού η Συρία δεν είναι Ιράκ ή Αφγανιστάν.
Όπως αντιλαμβάνεστε, εάν μετουσιωθεί σε πράξη η ανωτέρω πρόβλεψη-εκτίμηση, θα πρέπει οι ιθύνοντες να αξιολογήσουν με σοβαρότητα τις επιπτώσεις που θα πυροδοτηθούν, σε περίπτωση που, παρ' όλη την συνεννόηση μεταξύ των χωρών, θιγούν τα ρωσικά και τα κινεζικά συμφέροντα στην περιοχή. Οι δύο χώρες έχουν αποκλείσει ασυζητητί το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Οι Ρώσοι θέλουν να προστατεύσουν την ναυτική τους βάση της Ταρτούς, ενώ «Αρκούδα» και «Δράκος» προγραμματίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων στη Συρία μέσω του Ιράν. Συμπερασματικά αμφότερες οι δύο χώρες στέκονται «κέρβεροι» σε πιθανή «κατάληψη» της Συρίας αλλά και του Ιράν από την Δύση. Επομένως προκρίνουν μια συμβιβαστική λύση, προκειμένου να κριθούν όλα σε διπλωματικό επίπεδο.
Η Κύπρος, εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική της θέση, ισορροπεί ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις, εκνευρίζοντας τους Ερντογάν και Νταβούτογλου που είχαν ποντάρει πολλά σε γρήγορη και ευνοϊκή για τα συμφέροντά της Τουρκίας επίλυση του Κυπριακού.
Το Ισραήλ, με τη σειρά του, προσπαθεί να ενισχύσει το ρόλο του στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι κυρίως των Τούρκων, αλλά προβληματίζεται από την πολιτική του ΟΗΕ στο Παλαιστινιακό καθώς και από την περικύκλωση του από φανατικά μουσουλμανικά «δημοκρατικά» καθεστώτα. Πέραν τούτου το Τελ Αβίβ είναι εκνευρισμένο με την μέχρι στιγμής παθητική στάση του ρεαλιστή Ομπάμα στο θέμα του Ιράν.
Κλειδί, προκειμένου η χώρα μας να μην εμπλακεί σε επικίνδυνες γι’ αυτήν καταστάσεις, είναι μια πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στις Μεγάλες Δυνάμεις και ταυτόχρονα η ορθή εκμετάλλευση των γεωστρατηγικών, γεωοικονομικών και γεωπολιτισμικών μας ατού με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής διπλωματίας σε παράγοντα σταθερότητας. Αυτό ίσως να το πήραν μυρωδιά στην κυβέρνηση και προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τήρηση «ενεργούς ουδετερότητας», διατηρώντας επαφές με όλες τις πλευρές και όλους τους παράγοντες της περιοχής, εθνικούς και θρησκευτικούς.
Εφόσον η Ελλάδα αποδείξει σε γεωπολιτικό επίπεδο ότι είναι κράτος που γνωρίζει τις νέες πραγματικότητες του πολυκεντρικού κόσμου, προωθώντας την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της, θα προβιβασθεί αυτόματα σε χώρα βαρόμετρο, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται οι Μεγάλες Δυνάμεις αρχικά σε ό,τι αφορά την γειτονιά μας, μιας και η Τουρκία δείχνει να «τα χάνει» λόγω της αλαζονικής της στάσης σε πολλά και διάφορα θέματα.
Αυτό αποτελεί όμως λάθος σκέψη, διότι στην πολιτική προτάσσονται τα συμφέροντα και έπονται οι συμφωνίες.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.