GuidePedia

0
«Το φυσάνε και δεν κρυώνει» στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, καθώς όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο μέσω τηλεγραφήματος του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters,  όλες οι εταιρίες που είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον, αποσύρθηκαν…
Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον να συνεταιριστούν με την κρατική τουρκική TPAO για να αξιοποιήσουν τα εικαζόμενα κοιτάσματα της περιοχής Μερσίνας – Αλεξανδρέττας, μεταξύ του ανατολικού άκρου της Κύπρου και των συριακών ακτών είχαν εκφράσει συνολικά έντεκα εταιρίες: Chevron, Total, Petrobras, Statoil, ConocoPhillips, OMV, RWE, Perenco, Genel Energy, BG και η Kuwait Foreign Petroleum Exploration (Kufpec).
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, λίγο η αναταραχή στη Συρία και λίγο το πρόβλημα με το Κυπριακό, αποθάρρυναν τις εταιρίες, οι οποίες αποσύρθηκαν και καμία δεν προχώρησε στην υποβολή αίτησης για να αποσπάσουν άδειες εκμετάλλευσης.
Με εμφανή την απογοήτευση, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters, ότι όταν η περιοχή ηρεμήσει θα επιδειχθεί το ίδιο ενδιαφέρον. Ωστόσο, αυτή η δήλωση δεν συνάδει με την πρόθεση που εκφράζεται από πλευράς Τουρκίας να προχωρήσει μόνη της στις έρευνες και την εκμετάλλευση των πιθανών αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Η κρατική TPAO δηλώνει ότι θα ξεκινήσει την εκμετάλλευση το 2013 με δυο ξεχωριστές γεωτρήσεις στον Κόλπο της Αλεξανδρέττας.
Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι στην περιοχή μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Τον περασμένο Νοέμβριο, η TPAO υπέγραψε συμφωνία με τη Shell για την εκμετάλλευση πιθανών απολήψιμων αποθεμάτων στα ανοικτά της Αττάλειας και κοντά στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ στα Νοτιοανατολικά της χώρας, όπου κατοικούν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top