Με ανοιχτές αγκάλες θα περιμένει η Ελληνική Δημοκρατία τον «εταίρο» Πορτογάλο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ξαφνικά θυμήθηκε ότι υπάρχουμε και θα μας τιμήσει αύριο με την παρουσία του. Ο εκπρόσωπος των «λογιστών χαρτογιακάδων» της ΕΕ, Μπαρόζο, ο οποίος μάλιστα μας είχε ξεχάσει εντελώς από τον Ιούνιο του 2009, πριν δηλαδή η Ελλάδα χρειαστεί τη βοήθεια της ΕΕ, θα δει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα συνομιλήσουν για την οικονομική κρίση…
Το πρώτο πράγμα που μας κάνει εντύπωση είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά των Βρυξελλών να πείσουν ότι δεν τρέχει και κάτι το ιδιαίτερο, αφού η επίσκεψη εντάσσεται στα ταξίδια που κάνει ο πρόεδρος της Κομισιόν στα κράτη-μέλη. Το ότι μπήκαμε ήδη στον τέταρτο χρόνο για να μας ξαναθυμηθεί ο Μπαρόζο, προφανώς περιμένουν να το προσπεράσουμε απλά, έτσι επειδή τους βολεύει…
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι «εταίροι» είναι τα δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον που φέρεται ότι θα κοστίσει στους δανειστές μας ενδεχόμενη επέκταση της περιόδου προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας κατά δυο χρόνια. Θα περιμένουμε βέβαια να δούμε αν ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μας θυμηθεί κι αυτός ξαφνικά (μετά τον Απρίλιο του 2011, πιο «κυριλέ» ο Βέλγος…), για να μη μιλήσουμε για την Μέρκελ που έχει να μας τιμήσει από το 2007…
Μήπως ο Μπαρόζο ανησύχησε λιγάκι ότι η ΕΕ είναι εντελώς απούσα, ενώ αντιθέτως έχουν πυκνώσει… σκανδαλωδώς οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων, πολιτικών και εταιρικών; Ο Κλίντον, η Lockheed Martin (λες και η Ευρώπη δεν έχει EADS), ο αναπληρωτής του Τίμοθι Γκάιτνερ… τι γίνεται ρε παιδί μου εκεί πέρα, πρέπει να αναρωτήθηκε με τη χαρακτηριστική ευστροφία και τη… γεωπολιτική ταχύτητα και οξύνοια που διακρίνει τον Πύργο της Βαβέλ… ΣΥΓΝΩΜΗ, μέγα λάθος, εκ παραδρομής, Ευρωπαϊκή Ένωση θέλαμε να πούμε.
Αντώνη Σαμαρά πρόσεχε…
Γνωρίζοντας με ποιους ανθρώπους συνομιλεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η πιθανότητα να μην έχει αντιληφθεί το τι ακριβώς διακυβεύεται σε επίπεδο παγκόσμιας γεωστρατηγικής ισορροπίας, είναι ελάχιστη. Η επίσκεψη Μπαρόζο παρουσιάζει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να περάσει στον πρόεδρο της Κομισιόν και ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα.
Τόσο καιρό που παριστάνουμε τα «καλά παιδιά», δίνοντας υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορούσαμε λόγω της σκληρότητας όσων ζητούνταν να κρατήσουμε, πόσα άραγε κερδίσαμε; Οι πιέσεις έχουν γίνει αφόρητες και η συμπεριφορά ορισμένων ανύπαρκτων πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας τους (ο Ρέσλερ για παράδειγμα και τα ποσοστά του κόμματός του στη Γερμανία…).
Επιμένουμε στο παράδειγμα του ναυπηγικού και ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, αφού είναι χαρακτηριστικό: Εμμένουν στην «τιμωρία» της απαγόρευσης εξαγωγών, τώρα που υπάρχει επενδυτής ο οποίος δεν ευθύνεται για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις, κι ενώ διατείνεται ότι μπορεί να φέρει δουλειές από το εξωτερικό και αν διασώσει – μέρος τουλάχιστον από – τις θέσεις εργασίας, σε έναν κλάδο που ταΐζει έμμεσα ή άμεσα 10.000 οικογένειες! Κατά τα άλλα θέλουν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, την οικονομία μιας ναυτικής χώρας! Αυτά είναι τρελά πράγματα! Και δεν κουνιέται κανένας!
Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί ο πρωθυπουργός να θέσεις στον Μπαρόζο, τη στιγμή μάλιστα που οι κυβερνητικοί αισθάνονται την τρομακτική πίεση και σε συσκέψεις το μόνο που βρίσκουν να πούνε είναι ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε»! Μέχρι να καταλάβουν την υπόθεση «ζήσε Μάη μου» για τους εργαζόμενους, Κατά τα άλλα, μιλάμε για συνέχεια του κράτους, εδώ φεύγουν οι υπουργοί από τα υπουργεία και καταστρέφουν έγγραφα και το θεωρούμε φυσιολογικό αντί να επεμβαίνει εισαγγελέας…
…και η Δρακουλέσκου στην Κύπρο θέλει τη Σωτηρούλα της!
Την ίδια στιγμή, σαν από διαβολική σύμπτωση, η τρόικα βρέθηκε στην Κύπρο, η οποία παρέδωσε μαθήματα διαπραγμάτευσης. Το ρεπορτάζ που διαβάσαμε στο ΣΚΑΪ ήθελε τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας της τρόικας στη Λευκωσία με την κυπριακή κυβέρνηση, επεισοδιακή, «καταδεικνύοντας την πλήρη διάσταση απόψεων των δυο πλευρών».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, της γοητευτικής αλλά γνωστής για τη σκληρότητά της και το «τεχνοκρατικό πνεύμα» που της… χάρισαν το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου» από τον πασίγνωστο συμπατριώτη της από τα Καρπάθια, Ντέλιας Βελκουλέσκου, που κατάγεται από τη Ρουμανία, με την Κύπρια υπουργό Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Όταν η κ. Χαραλάμπους ζήτησε να μιλήσουν για μέτρα αύξησης των εσόδων του δημόσιου αλλά όχι για περικοπές σε μισθούς, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε ότι στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν περικοπές κατά 25%, με την υπουργό να απαντάει «γι’ αυτό και γεμίσαμε με ανθρώπους από τη χώρα σας», σε ένα ιοβόλο υπονοούμενο, καθότι στην Κύπρο δεν βρέθηκαν Ρουμάνοι… ακαδημαϊκοί…
Είπατε τίποτα; Μήπως να αντιλαμβανόταν ο Αντώνης Σαμαράς ότι εάν προέβη στις κατάλληλες συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς επισκέπτες του και άλλους τηλεφωνικώς (…) ότι μια ενόχληση πρέπει να την αισθανθεί ο Μπαρόζο; Και ορισμένα κραυγαλέα, όπως το προαναφερθέν παράδειγμα των ναυπηγείων να τεθούν, υπονοώντας ότι υπάρχει στην ανάγκη και εναλλακτική;
Δεν μπορεί… κάτι θα καταλάβει… από τον Νότο κατάγεται… δεν είναι δυνατόν όλοι να θέλουν να γίνουν «σερβιτόροι» σε ένα ευρωπαϊκό Ράιχ… δεν το σκέφτηκαν ποτέ έτσι οι «πατέρες» της ενωμένης Ευρώπης… τουναντίον…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου