Το ερώτημα για το που βρίσκεται η Ελλάδα, μέσα ή τελικά έξω από την Ευρωζώνη, ταλαιπωρεί ακόμη. Θα μπορούσε η Ευρώπη να χαλαρώσει λίγο την στάση της απέναντι στην Ελλάδα; Ο ''Economist'' θέτει προβληματισμούς, και προεξοφλεί πως οι Γερμανοί θα αναγκαστούν τελικά να εμφανιστούν λίγο πιο ελαστικοί προς την Αθήνα, ειδικά ως προς τους χρόνους του προγράμματος. Η ανταπόκριση του ''Economist'' για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι γενικά απογοητευτική. Διότι η Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένη σε κυβερνήσεις συνεργασίας και αυτή η κυβέρνηση θα είναι πιθανώς αδύναμη, έχοντας και έντονη αντιπολίτευση από τον δυνατό ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτές οι εκλογές σύμφωνα με τον ''Economist'', είναι ''σαν να «κλοτσάς το τενεκεδάκι λίγο πιο μπροστά, αλλά θα το ξανασυναντήσεις σύντομα μπροστά σου''.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως το να βρει χρήματα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και να ανορθώσει στοιχειωδώς την οικονομία της. Το θέμα είναι, σημειώνει ο ''Economist'', ότι η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει πολύ λίγος χώρος για αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης, και αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα παραμένουν πελώρια τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και θα βλέπουμε άλυτες καταστάσεις για χρόνια.
Οι Έλληνες εύχονται το αδύνατο, σημειώνει παρακάτω ο ''Economist'': Να παραμέινουν στην ευρωζώνη, χωρίς όμως να τηρήσουν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ.
Οι διευκολύνσεις της ΕΕ θα είναι ελάχιστες και μάλλον μόνο ως προς τα χρονικά περιθώρια, οπότε αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πιθανόν σε μερικούς μήνες να βρεθεί και πάλι σε θέση όπου αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της. Και οι αγορές και πάλι θα ρωτούν αν μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει μόνιμα στο ευρώ, και άρα η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα θα είναι εκ των πραγμάτων αδύναμη, και πιθανώς να ξανασυζητηθούν εκλογές.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου