Επανεκκίνηση από το σημείο που "πάγωσαν" το 2009 θα επιχειρήσει ο Αντώνης Σαμαράς στις ελληνορωσικές σχέσεις στους τομείς της ενέργειας, της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και της βιομηχανικής συνεργασίας με άξονα τις αποκρατικοποιήσεις, όπως επίσης και της ενεργειακής: Ενδιαφέρονται για τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πιθανόν πετρελαίου νότια της Κρήτης και ενδιαφέρονται πολύ σοβαρά.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Μόσχα, ο Β.Πούτιν ήταν κάτι παραπάνω από σαφής στο τι θεωρούσε βάση για τις αμοιβαία επικερδείς ελληνορωσικές σχέσεις: Τον σεβασμό των υπογραφών των δύο πλευρών που μέχρι τότε είχαν αθετηθεί στο σύνολό τους από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Και εννοούσε την ελληνική συμμετοχή στο έργο του South Stream (όλοι οι άλλοι αγωγοί, ο Nabucco, o ITGI κλπ είναι κλινικώς "νεκροί", όπως έχει προβλέψει το defencenet.gr και αυτό παρά την προσπάθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης γενικότερα).Βέβαια ο Α.Σαμαράς δεν είναι Κ.Καραμανλής και αυτοί που είχαν τότε σαμποτάρει την ελληνορωσική συνεργασία (Ν.Μπακογιάννη, Ε,Μαϊμαράκης, Κ.Χατζηδάκης κλπ) θα είναι πιθανότατα μέλη και στη νυν κυβέρνηση.
Αλλά τώρα η Ελλάδα είναι διψασμένη για τα ρωσικά κεφάλαια, πολύ περισσότερο απ'ότι ήταν το 2008-2009. Και ο Β.Πούτιν έχει επιστρέψει στην προεδρία. Η Ρωσία κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απέφυγε να στηρίξει εμφανώς το ένα ή το άλλο κόμμα, τηρώντας ουδετερότητα, αλλά στο τέλος η παρέμβαση του Ρώσου πρεσβευτή στο Ζάππειο στην ενημέρωση των πρεσβευτών των G20 από τον Α.Τσίπρα έδειξε ότι ήταν ιδιαίτερα "σκεπτικοί" στο ενδεχόμενο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Οι Ρώσοι είνια πάνω απ'όλα ρεαλιστές στις εμπορικές τους σχέσεις. Δεν παρασύρθηκαν από τα λόγια υπέρ της "γεωστρατηγικής" στροφής υπερ της Ρωσίας του Α.Τσίίπρα, ίσως γιατί δεν θεωρούν ότι είναι κατάλληλη η στιγμή να αρχίσουν μία τέτοια σύγκρουση "στα χωράφια" των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αλλά πέρα από αυτά οι δεσμοί τους με την Ελλάδα είναι πολύ ισχυροί και θα διεκδικήσουν το μερίδιο που θεωρούν ότι τους ικανοποιεί.
Στα ενεργειακά η συμμετοχή στον South Stream, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Οτιδήποτε άλλο - αυτό το λέμε εμείς - θα είναι εθνικό έγκλημα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη. Από εκεί και πέρα υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την Μόσχα: Ένας τεράστιος σταθμός LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στη Βόρειο Ελλάδα (Καβάλα ή Αλεξανδρούπολη) ο οποίος θα εφοδιάζεται με φυσικό αέριο από την Αλγερία, από τα ενεργειακά πεδία που έχει αγοράσει η Gazprom.
Σην αμυντική συνεργασία υπάρχει η διακρατική σύμβαση προμήθειας των ΤΟΜΑ BMP-3HEL και η εκπεφρασμένη βούληση προμήθειας των SHORADS για τα οποία έχει προχωρήσει η σχετική μελέτη. Δεδομένης της οικονομικής πραγματικότητας έχει καταρτιστεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο οι Ρώσοι υπόσχονται να είναι ελκυστικό. Αλλά "Ότι έχει συμφωνηθεί θα προχωρήσει εκτός και αν αντικατασταθεί με κάτι άλλο ίσης αξίας, όπως τα βλήματα cruise Club-K" (σχετικό άρθρο στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί) λένε στη Μόσχα.
Στην Μόσχα θεώρησαν πολύ σημαντικό αυτό που στην Αθήνα ακούστηκε δυσάρεστα από τα χείλη του Α.Σαμαρά: "Θα σεβαστούμε τις υπογραφές και τις δεσμεύσεις μας". Μπορεί να το έλεγε για το Μνημόνιο, αλλά δεν θεωρούν ότι μπορεί να γίνει επιλεκτική χρήση των "δεσμεύσεων". Κατ'αυτό τον τρόπο περιμένουν την υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Ρωσίας για τα BMP-3HEL. Όχι ότι θέλουν να προχωρήσει η Αθήνα σε μονομερή καταγγελία του Μνημονίου. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές...
Σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις η ρωσική πρόταση για αγορά του ΟΣΕ είναι ότι καλύτερο μπορεί να περιμένει η Αθήνα και είναι η μοναδική πρόταση που δεν "κανιβαλίζει" τον Οργανισμό. Κορυφαίου ρωσικού ενδιαφέροντος είναι η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. "Δένει" με το σύνολο των ρωσικών εδνιαφερόντων. Προτάσεις υπάρχουν για αριθμό λιμανιών και θα υπάρξουν και για τουλάχιστον μία πολεμική βιομηχανία.
"Στην Ελλάδα σας αρέσει να μιλάτε αλλά όχι να κάνετε δουλειές" έλεγε σε αξιωματούχο της ΝΔ ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος του επιτελείου του Β.Πούτιν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Α.Σαμαρά. "Αυτό θέλουμε α το αλλάξουμε" του απάντησε εκείνος. Ο χρόνος θα δείξει...πηγή
Δημοσίευση σχολίου