GuidePedia

0

Οι αυριανές εκλογές στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και θα κρίνουν πολλά.Εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

Αναλύσεις επί αναλύσεων δημοσιεύονται τα τελευταία 24ωρα. Μία απ΄ αυτές ανήκει στο αμερικανικό think tank Stratfor.Τα όσα υποστηρίζουν οι συντάκτες της έχουν ενδιαφέρον

Σύμφωνα με την ανάλυση από το Stratfor:

•’Οποια κόμματα κι αν σχηματίσουν κυβέρνηση η επαναδιαπραγμάτευση των όρων “διάσωσης” της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη.

•Υπάρχει απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.Συνεπώς ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας είναι επίσης αναπόφευκτη.

Τι θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση

“Η Ελλάδα”,γράφει το Stratfor, “οφείλει τεράστια ποσά σε ιδιώτες προμηθευτές βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Η χώρα εισάγει περίπου το 40% των τροφίμων της, το σύνολο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, και σχεδόν το σύνολο των φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών εφοδίων…Σε άλλα μέτωπα, στους βασικούς προμηθευτές ενέργειας στην Ελλάδα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζήτησε ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης στις 8 του Ιούνη για την πρόληψη κυλιόμενου μπλακάουτ που προκαλείται από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ ανησυχεί για τις οφειλές της προς τους προμηθευτές, όπως η ρωσική Gazprom και την ιταλική ENI.

Η κοινωνική απογοήτευση έχει επίσης ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας με σχεδόν καθημερινές αναφορές για επιθέσεις κατά αλλοδαπών, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη αντι-μεταναστευτική βίας και εγκληματικότητας.


Η αυξανόμενη πίεση σε όλη την Ευρωζώνη


Η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται να έχει φθάσει σε οριακό σημείο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη η πίεση αυξήθηκε τον περασμένο μήνα. Καθώς οι συνέπειες της λιτότητας είναι εμφανελις σ΄ όλη τη νότια Ευρώπη ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος F. Hollande δημιουργεί ένα συνασπισμό κρατών για να μετατοπίσουν το επίκεντρο των προσπαθειών ανάκαμψης από λιτότητα προς την ανάπτυξη.
Η βιαστική συμφωνία της ευρωζώνης να δώσει στις ισπανικές τράπεζες έως και 100 εκατ. ευρώ ($ 125 εκατομμύρια ) απέτυχε να μετριάσει την πίεση της αγοράς για την Ισπανία, ενώ υπήρξε και άνοδος του ιταλικού κόστους χρηματοδότησης σε σχεδόν μη βιώσιμες τιμές. Η Ευρώπη δεν θέλει η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, να οδηγήσει σε μια χαοτική πτώχευση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα σε όλη την υπόλοιπη ευρωζώνη. Έτσι, στις Βρυξέλλες φαίνεται να είναι πιο πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές αρχές σε σχέση με ότι υποστήριζαν αμέσως μετά από τις εκλογές του Μαΐου.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η επιχείρηση διάσωσης της Ισπανίας αποδεικνύει ότι η λιτότητα έχει αποτύχει, δικαιώνοντας τη σκληρή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας διάσωσης. Εν τω μεταξύ,ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος σε διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων και καταφέρει να σχηματίσει ένα κυβερνητικό συνασπισμό, η πιθανή θέση του θα είναι να συνεχίσει μια σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ομοίως, αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει, επίσης θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση. 

 
Θεσμικές αδυναμίες στην Ελλάδα

 
Κάθε κυβερνητικός συνασπισμός θα περιλαμβάνει κόμματα που έχουν μικρή εμπειρία στην πραγματική διακυβέρνηση. Πράγματι, μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, το παραδοσιακό κόμμα της “αριστεράς” ήταν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η έλλειψη εμπειρίας του σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή θα μπορούσε να αποδειχθεί δαπανηρή.

Εκτός από την έλλειψη μιας ισχυρής, ενωμένης πολιτικής δύναμης για να κυβερνήσει , η Ελλάδα δεν έχει καλή λειτουργία κρατικών θεσμών και πρέπει να ασχοληθεί με μυριάδες προβλήματα. Η έλλειψη αποτελεσματικών θεσμών ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλλε στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί οικονομικά, χωρίς εξωτερικούς πόρους. Η χώρα εισάγει περισσότερο από το 80% των προϊόντων της . Η οικονομία της είναι κυρίως προσανατολισμένη προς τις υπηρεσίες και βασίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Στερείται σημαντικών φυσικών πόρων για την εξαγωγή, και ο βιομηχανικός και βιοτεχνικός κλάδος είναι ελάχιστα ανεπτυγμένοι. Εν ολίγοις, η Ελλάδα δεν διαθέτει τη βασική υποδομή που είναι αναγκαία για την οικοδόμηση μιας οικονομίας. Και για να αρχίζει να χτίζει απαιτείται κεφάλιο και χρόνος”.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top