Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με πολλαπλές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις αλλά και στην παγκόσμια «σκακιέρα» υπέγραψαν τη Δευτέρα η ρωσική Rosneft και η αμερικανική ExxonMobil. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο σπίτι του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν (προφανώς η επιλογή του τόπου υπογραφής έχει τη δική της σημασία δίνοντας μια πιο «οικογενειακή» νότα στο γεγονός), από τους επικεφαλής των δυο εταιριών, Ρεξ Τίλερσον και Εντουάρντ Χουταϊνάτοβ, ενώ παρόν ήταν και ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ιγκόρ Σέχιν, υπεύθυνος για θέματα βιομηχανίας.
Η σχέση της ExxonMobil με το Κρεμλίνο είχε δοκιμαστεί το 2004 όταν σχεδίαζε την εξαγορά ποσοστού στην εταιρία Yukos του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Απέσυρε όμως το ενδιαφέρον όταν το ρωσικό κράτος προχώρησε στη σύλληψη του πάλαι ποτέ μεγιστάνα. Εξάλλου, η εταιρία έχει εμπλοκή στην αξιοποίηση αποθεμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης «Sakhalin-I» στη ρωσική Άπω Ανατολή. Με τη συμφωνία η ρωσική εταιρία αποκτά πρόσβαση – συμμετοχή σε εργασίες στη Βόρεια Αμερική και συνεπακόλουθα πρόσβαση σε τεχνολογία την οποία αναζητούσε διακαώς, ώστε να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση δύσκολα απολήψιμων αποθεμάτων στην περιοχή της Σιβηρίας.
Μέσω της ημι-ανεξάρτητης θυγατρικής Neftegaz Holding America, θα αποκτήσει το 30% των μετοχών σε έργο που εκτελείται στο Δυτικό Τέξας και άλλο ένα 30% σε 20 «οικόπεδα» τα οποία αξιοποιεί η ExxonMobil στον Κόλπο του Μεξικού. Άλλη μια θυγατρική της Rosneft, η RN Cardium Oil, θα αποκτήσει το 30% του έργου που εκτελεί η ExxonMobil στον Δυτικό Καναδά.
Εμείς να υπενθυμίσουμε ότι η ExxonMobil είναι η αμερικανική εταιρία που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις προειδοποιήσεις της σιιτικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και προχώρησε με την υλοποίηση των συμφωνιών εξόρυξης πετρελαίου με τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ. Το αν αυτή η «λεπτομέρεια» έχει κάποια ειδική σημασία θα φανεί το προσεχές διάστημα. Θα ακολουθήσει η σύσταση κοινοπραξιών με τις δυο εταιρίες να προχωρούν από κοινού στην αξιοποίηση αποθεμάτων, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η αμερικανική εταιρία είναι από τις ελάχιστες στον κόσμο που διαθέτουν την τεχνολογία για να το πράξουν.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου