GuidePedia

0
ΒΟΥΛΗ - ΒΑΒΕΛ: Δέκα κόμματα & αυτοδυναμία τέλος

Πρωτοφανής πολιτική ρευστότητα και κομματικός κατακερματισμός αποτυπώνονται μόλις 18 μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Δημοσκόπηση της Marc προμηνύει την ανάδειξη μιας Βουλής με χαρακτηριστικά Βαβέλ. Με σαφήνεια καταγράφεται η τάση να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δέκα σχηματισμοί. Ο στόχος της ΝΔ για αυτοδυναμία μετατρέπεται σε «όνειρο θερινής νυκτός». Τα δύο κόμματα εξουσίας συγκεντρώνουν από κοινού το 40,1%, ποσοστό που τους δίνει 158 έδρες

Πολιτικό τοπίο πρωτοφανούς ρευστότητας καταγράφει δημοσκόπηση της Marc, 18 μέρες πριν από τις εκλογές.
Σύμφωνα με μέτρηση της κοινής γνώμης για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, φαίνεται πως η νέα Βουλή θα θυμίζει Βαβέλ καθώς δέκα κόμματα βρίσκονται πάνω από το 3%.
Η αυτοδυναμία είναι πλέον όνειρο απατηλό για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς παραμένει όχι μόνο στάσιμη αλλά συνεχίζει την πτώση, ενώ σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι περιμένουν την επόμενη μέρα των εκλογών συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων.
Το ρευστό πολιτικό σκηνικό αποτυπώνεται και στη μέτρηση της κοινής γνώμης Marc, καθώς αποτυπώνονται από τη μία πλευρά τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη τρία κόμματα να διεκδικούν επί ίσοις όροις την τρίτη θέση. Ταυτόχρονα, Οικολόγοι Πράσινοι και Δημοκρατική Συμμαχία φαίνεται πως, έστω και οριακά, θα περάσουν το κατώφλι του 3%.
ΒΟΥΛΗ - ΒΑΒΕΛ: Δέκα κόμματα & αυτοδυναμία τέλος
Ο κεντρικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας για να πάρει ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους και αυτοδύναμη κυβέρνηση φαίνεται πως δεν συγκινεί τους ψηφοφόρους, καθώς σε σχετικό ερώτημα τι πιστεύουν ότι θα προκύψει τελικά από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, μόνο το 8,7% περιμένει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Το κόμμα του Πάνου Καμμένου εξακολουθεί να έχει υψηλά ποσοστά, όπως και τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ η Χρυσή Αυγή δείχνει, μέχρι στιγμής, ότι με άνεση θα περάσει το φράγμα εισόδου στη νέα Βουλή.
Το ποσοστό των αναποφασίστων παραμένει σε υψηλά επίπεδα (16,6%), ενώ το 10% δηλώνει ότι θα προτιμήσει το άκυρο ή την αποχή.
Ωστόσο, παρά τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ -και τα δύο κόμματα στην πρόθεση ψήφου, χωρίς άκυρο, αποχή και επανατοποθέτηση αναποφασίστων, είναι στο 40,2%-, συγκεντρώνουν την πλειοψηφία της νέας Βουλής, 158 έδρες.
Διαφορές
Στην πρόθεση ψήφου και σε σύγκριση με προηγούμενη μέτρηση της Marc -που δημοσιεύθηκε στο «Εθνος της Κυριακής» 24-25 Μαρτίου- διαπιστώνονται τα εξής: Η ΝΔ, από το 24,8%, είναι σήμερα στο 22,3% και το ΠΑΣΟΚ από το 18,4%, στο 17,8%.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο ερώτημα «ποιες θέσεις πολιτικού αρχηγού είναι πιο κοντά στις δικές σας απόψεις;», Αντώνης Σαμαράς (15,6%) και Ευάγγελος Βενιζέλος (14,7%) είναι σε απόσταση αναπνοής, ενώ το 28,5% απαντά «κανένας αρχηγός πολιτικού κόμματος».
Πάντως, αν και όλα τα πολιτικά κόμματα θεωρούν τις εκλογές τις πιο κρίσιμες μετά τη μεταπολίτευση, φαίνεται πως μόνο έξι στους δέκα ερωτώμενους (ποσοστό 59,5%) τις θεωρούν σημαντικές, ενώ το 40% έχει αντίθετη άποψη. Σημειώνεται ότι και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται ποσοστά της τάξης του 25% μέχρι το 33% που θεωρούν ότι δεν είναι σημαντικές οι βουλευτικές εκλογές.
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ
Πηγαίνουν στους «μικρούς»
Τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα φαίνεται πως συγκινούν περισσότερο τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, καθώς από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc καταγράφεται πως μόνο το 13,1% των αναποφάσιστων δίνει περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσει τη ΝΔ και το 10,1% το ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι το 14% δίνει περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσει σε 18 μέρες τη Δημοκρατική Αριστερά, το 13% τους Ανεξάρτητους Eλληνες και το 11,1% τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα τι κυβέρνηση θα θέλατε να προκύψει από τις εκλογές, το 22,6% λέει «συνεργασία αριστερών κομμάτων», το 16,2% συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το 14,3% αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το 5,5% αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, το 44% πιστεύει ότι η ψήφος του θα είναι «ψήφος διαμαρτυρίας» και το 43,4% ψήφος υποστήριξης προτάσεων.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Κάτω από το 50% οι συσπειρώσεις
Παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά οι κομματικές συσπειρώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Παρότι είμαστε 18 μέρες πριν από τις εκλογές, η κομματική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 28,3% ενώ της Νέας Δημοκρατίας στο 46,2%.
Τις μεγαλύτερες διαρροές ψηφοφόρων του -σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2009- το ΠΑΣΟΚ έχει προς τη Δημοκρατική Αριστερά (8,9%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (7,3%), ενώ το 13,9% επιλέγει το λευκό ή την αποχή και το 19,2% δηλώνει αναποφάσιστο.
Οι Ανεξάρτητοι Eλληνες του Πάνου Καμμένου φαίνεται πως κερδίζουν 11,8% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κοντά στο 5% καταγράφονται και οι μετακινήσεις προς τη Δημοκρατική Συμμαχία και τη Χρυσή Αυγή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παναγιώτης Τσούτσιας

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top