Την ώρα που επισήμως ανακοινώνεται πως πάνω από 100 δις ευρώ «πέταξαν» για το εξωτερικό στη διάρκεια του 2010, όλα δείχνουν πως η Ελλάδα θα προχωρήσει και σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της.
Αυτή είναι η πρόβλεψη του οικονομικού συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ, ο οποίο ανήκει στους «σοφούς» του Βερολίνου και ο οποίος δεν διστάζει να πει ότι η νέα αναδιάρθρωση θα αποφασιστεί ως το καλοκαίρι.
Ο κ. Μπόφινγκερ, που ανήκει στους φίλα προσκείμενους στη χώρα μας ξένους οικονομολόγους και ο οποίος έχει επανειλημμένα διαφωνήσει με την στρατηγική του Βερολίνου και του γαλλογερμανικού άξονα, σε συνέντευξή του στην αυστριακή μηνιαία οικονομική επιθεώρηση «Γκεβίν», που κυκλοφορεί αύριο, υποστηρίζει ότι με την πραγματοποιηθείσα διαγραφή χρέους το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε μόνον στο 157% του ΑΕΠ, από 162% του ΑΕΠ προηγουμένως.
Κατά την άποψή του, η Ελλάδα θα έπρεπε να μειώσει τώρα -και όχι το 2020- το δημόσιο χρέος της στο 120% του ΑΕΠ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο Μπόφινγκερ επιρρίπτει ευθύνες για την οικονομική κρίση και στη Γερμανία, επισημαίνοντας πως επί δέκα χρόνια η Γερμανία δεν κατανάλωνε αλλά εξήγαγε επιμελώς τα πλεονάσματα σε χώρες, οι οποίες, όπως ήταν φυσικό, συμπεριφέρονταν διαφορετικά.
Παράλληλα, απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν τα πάντα για να συνεχίσει να υπάρχει το ευρώ, ενώ ζητά την προώθηση της δημοσιονομικής ένωσης και την καθιέρωση ευρωομολόγων με κοινές εγγυήσεις.
Σύμφωνα με τον Μπόφινγκερ, τα ευρωομόλογα θα πρέπει να έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια, μέχρι 20 χρόνια, αλλά και περιορισμένα μεγέθη, ώστε να εξασφαλιστεί η πειθαρχία των υπερχρεωμένων χωρών.
Όσον αφορά στην εκροή κεφαλαίων ύψους 104,6 δις ευρώ κατά το 2010, ο υπουργός των Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ανέφερε χθες ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών του 2011, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στοιχεία που αφορούν σε μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων), για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς και συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κλπ).
Υπογράμμισε επίσης ότι «οι ελληνικές αρχές διερευνούν εμβάσματα Ελλήνων πολιτών προς το εξωτερικό και τα διασταυρώνουν με τα στοιχεία του φορολογητέου εισοδήματος που έχει δηλωθεί».
Είναι προφανές, σημειώνει ο κ. Σαχινίδης, ότι αν προκύπτει αδυναμία δικαιολόγησης των καταθέσεων με βάση τα φορολογητέα εισοδήματα, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις για την επιβολή των προβλεπόμενων φόρων και προσαυξήσεων.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου