GuidePedia

0

Κάποιες ελπίδες γεννούνται ότι η ελληνική διπλωματία είναι αποφασισμένη να θέσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς τη Γερμανία σε όλα τα διεθνή φόρα. Πέραν της απάντησης –ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι διπλωματικοί «κύκλοι» του ΥΠΕΞ έχουν αντιληφθεί ότι το παιχνίδι «χοντραίνει» και ως αποτέλεσμα, πέραν της ουσίας της διεκδίκησης καθαυτής, υφίσταται και ζήτημα εξισορρόπησης των ασφυκτικών πιέσεις που ασκούνται στη χώρα, για την υποστήριξη μιας προδήλως λανθασμένης συνταγής για την αντιμετώπιση της κρίσης…

Η Αθήνα λοιπό, επισήμως, διατηρεί το δικαίωμα να απαιτήσει από το Βερολίνο την εξόφληση του Κατοχικού Δανείου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ανέφερε πως «οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές» με τις εξαγγελίες να «ισχύουν στο ακέραιο». Σύμφωνα δε με τον εκπρόσωπο, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας έθεσε το θέμα στη συνεδρίαση των επιτροπών οικονομικών υποθέσεων, εξωτερικών και άμυνας στις 28 Μαρτίου και συμπλήρωσε πως «Η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του θέματος, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας». Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, επανέλαβε πως «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει».
Στην απάντησή του ο Γ. Δελαβέκουρας ανέφερε ακόμα πως η όλη συζήτηση θα πρέπει να γίνει με τη δέουσα επιστημονική και νομική τεκμηρίωση, από τη πλευρά της Ελλάδας, αλλά και με γνώμονα τη σχέση «αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας».
Είναι σαφές πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ας ελπίσουμε λοιπόν να κινείται μόνο στο πλαίσιο της θεωρίας και των προσθέσεων αφού, η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίθει δικαιωμάτων τα οποία τα έχουμε και δεν τα απεμπολούμε, αλλά ποτέ δεν τα εξασκούμε αφού «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».
Να μιλήσουμε για τα 12 μίλια, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τις διάφορες συμφωνίες και πρωτόκολλα που έχουμε υπογράψει με διάφορες γειτονικές χώρες; Δηλαδή ποια θα είναι η καλύτερη στιγμή για να διαπραγματευτείς με τη Γερμανία, αν όχι η τωρινή συγκυρία;

Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι το κλίμα μεταστρέφεται και αν μη τι άλλο το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι των σχεδιαστών της ελληνικής στρατηγικής…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top