GuidePedia

0

Ενώ η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχει αγγίξει χαμηλά δεκαετίας, με κάθε περεταίρω πτώση να μπορεί να οδηγήσει την παραγωγή σε επίπεδα της περιόδου του πολέμου του Ιράν με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ουσία ανοίγει το τελευταίο «παράθυρο ευκαιρίας» για διαπραγμάτευση, πριν φυσικά αυτό… κλείσει οριστικά.
Η έως τώρα κατάσταση φαίνεται να έχει επηρεάσει το Ιράν, ειδικά σε ότι αφορά την παραγωγή πετρελαίου, η οποία μέρα με την ημέρα ακολουθεί μία πτωτική πορεία. Μέχρι στιγμής η πτώση είναι της τάξεως των 50.000 βαρελιών την ημέρα. Έτσι, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το επίπεδο παραγωγής της χώρας έχει γυρίσει στα επίπεδα του 2002, κατάσταση η οποία αναμένεται να χειροτερέψει εάν οι απειλές από τη Δύση υλοποιηθούν.

Μετά την συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε το Ιράν πως θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναφορικά με τον πυρηνικό του πρόγραμμα, διότι το παράθυρο ευκαιρίας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης γίνεται όλο και μικρότερο, ενώ συμπλήρωσε πως είναι «αποφασισμένος» να εμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δυτικές πηγές, το 80% των εξαγωγών του Ιράν έχει να κάνει με το πετρέλαιο ενώ το 50% των εσόδων του είναι συνδεδεμένο με τον «μαύρο χρυσό».
Η κατάσταση για το Ιράν μπορεί να χειροτερέψει, αφού όπως υπολογίζεται, όταν από τον Ιούλιο το εμπάργκο της Ε.Ε. θα τεθεί σε εφαρμογή, οι εξαγωγές της χώρας μπορεί να περικοπούν κατά 800.000 με 1.000.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή περί το 30% από τη σημερινή παραγωγή. Για να μην συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες κυρώσεις οι οποίες σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό των Ιρανών…
Είναι λοιπόν σαφές πως εάν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις πραγματοποιηθούν, το Ιράν θα γυρίσει πίσω στη δεκαετία του. 80, τουλάχιστον όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου. Φυσικά όλα τα παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί πως τίθενται υπό αίρεση η οποία σχετίζεται με το κατά πόσο η Τεχεράνη θα μπορέσει να εξάγει την ποσότητα που θα αφιερωνόταν για την Ε.Ε. προς μία άλλη κατεύθυνση, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από τις αναδυόμενες αγορές αλλά και δυνάμεις της νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή την Ινδία και την Κίνα.

Είναι επίσης σαφές πως το Ιράν θα προσπαθήσει να κατευθύνει τις ποσότητες αυτές προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, είναι όμως εξίσου σαφές πως εάν το Πεκίνο ή/και το Νέο Δελχί αποφασίσουν να βγάλουν την Τεχεράνη από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτομάτως το πρόβλημα που θα προκληθεί στις σχέσεις τους με τη Δύση η οποία θα εκλάβει τη συγκεκριμένη ενέργεια ως «μη φιλική».
Όπως γίνεται κατανοητό η όλη κατάσταση όσο πάει και περιπλέκεται, ενώ δεν είναι καθόλου λάθος να θεωρήσουμε πως η υπόθεση, εάν εξελιχθεί «στραβά», θα εμπλέξει άμεσα όλες τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη καθώς και μία σειρά από σημαντικές περιφερειακές δυνάμεις της Ευρασίας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χώρας μας. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top