Παιχνίδια αλληλοϋπονόμευσης παίχτηκαν εντός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, αφού όπως προκύπτει, κάποιοι στρατηγοί γνώριζαν ότι τα θανατηφόρα αεροπορικά πλήγματα που οδήγησαν στο θάνατο 34 τοπικούς μικρο-λαθρέμπορους, δεν θα έπλητταν το PKK.
Η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες δικαστικές περιπέτειες αφού με τη… φόρα που έχουν πάρει οι ισλαμιστές στην Τουρκία θα βρουν ευκαιρία για να πλήξουν ακόμα περισσότερο τους στρατιωτικούς. Πολλώ δε μάλλον τώρα που από τα περιστατικά, όπως τα καταγράφει ο τουρκικός Τύπος, ίσως και να προκύπτει ότι ομάδα ανώτατων στρατιωτικών ευελπιστούσαν να πληγεί ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Οζέλ, απλά και μόνο διότι ήταν ο εκλεκτός του Ερντογάν και ανέλαβε τα ηνία όταν παραιτήθηκε η ανώτατη ηγεσία. Υπενθυμίζεται, ότι ο προκάτοχός του βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος. Στο απυρόβλητο, φυσικά, δεν θα έμενε ούτε η κυβέρνηση Ερντογάν, σε μια επιπλέον επιθυμητή εξέλιξη για τους υπευθύνους…
Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική ερμηνεία, ότι τις πληροφορίες που ακολουθούν τις διέρρευσαν ισλαμιστικές πηγές ή άνθρωποι του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, με σκοπό να στοχοποιήσουν τους στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν πιστοί στον κεμαλισμό. Στην Τουρκία ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, αφού το παρασκήνιο και η ίντριγκα φαίνεται ότι περισσεύει…
Πηγές του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ανέφεραν στη φιλοκυβερνητική «Zaman» ότι η Αεροπορία της χώρας (ΤΗΚ) είχε προειδοποιήσει ότι δεν επρόκειτο για μαχητές του PKK, έχοντας την εικόνα που μετέδιδαν σε ζωντανό χρόνο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron, ισραηλινής προέλευσης, που περιπολούσαν στην περιοχή. Έφθασαν μάλιστα οι επιτελείς της Αεροπορίας στο πρωτοφανές σημείο να ζητήσουν εγγράφως τη διαταγή να επιχειρήσουν τα μαχητικά.
Με τον τρόπο αυτό θεώρησαν ότι είναι καλυμμένοι, αφού δεν μπορούσαν να παραβούν διαταγή ανωτέρου, ενώ δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια να το αποδείξουν. Ωστόσο, δεν παύει να είναι περίεργο το ποιοι ήταν… τόσο ανώτεροι ώστε οι πτέραρχοι να ήταν υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Τι είδους «κύκλοι» ήταν αυτοί που έδωσαν τη διαταγή να ανοιχτεί πυρ οι οποίοι δεν ελέγχονταν από τον αρχηγό, ή μάλλον, για την ακρίβεια, τον παραπλάνησαν, λέγοντάς του ότι πρόκειται για «τρομοκράτες». Και πως ο στρατηγός Οζέλ δεν επιχείρησε να διαπιστώσει προσωπικά τι ακριβώς συμβαίνει, ή έστω να διαβουλευθεί με τον αρχηγό της Αεροπορίας. Και γιατί ο ίδιος ο αρχηγός της Αεροπορίας δεν επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον στρατηγό Οζέλ, ή έστω με τον επικεφαλής της ΜΙΤ, Δρ. Χακάν Φιντάν…
Βέβαια, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι δεδομένου ότι δεν βρίσκεται και πολύ καιρό στη θέση, οπότε δεν έχει προλάβει να αντικαταστήσει τα στελέχη γύρω του με έμπιστους αξιωματικούς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό και θα ακολουθήσουν κι άλλες αποκαλύψεις. Η Τουρκία θα βυθιστεί περισσότερο στην πολιτική αβεβαιότητα, κάτι που παραδοσιακά δεν ευνοούσε και τις οικονομικές εξελίξεις…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου