GuidePedia

0

Όταν το Α.Σαμαράς δήλωσε ευθέως στην πρώτη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, ότι δεν ήθελε για πρωθυπουργό τον Λ.Παπαδήμο γιατί "Δεν τον ήθελε το ΔΝΤ με το οποίο θα διαπραγματευόταν και ειδικά κάποιοι κύκλοι του ΔΝΤ λόγω των θέσεων του για το "κούρεμα" του χρέους" φαίνεται ότι κάτι ήξερε. Σήμερα το ΔΝΤ μπλοκάρει ακόμα και αυτή την θνησιγενή - και ολέθρια για την Ελλάδα - λύση, όχι γιατί μας λυπούνται βέβαια, αλλά λόγω των τεράστιων πιέσεων που έχουν από την ομάδα κρατών των BRICS (Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία Ινδία, Νότια Αφρική), οι οποίοι έχουν κάνει "κόμμα" με τις χώρες της Αφρικής και έχουν "στυλώσει τα πόδια" και θέλουν 100% διασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρξει νέο "κούρεμα". Και να μην περάσει η παρελκυστική πολιτική της Γερμανίας με διαδοχικά "κουρέματα".
Πάντως φαίνεται ότι την κόντρα με την Ρωσία που ξεκίνησε η κυβέρνηση Παπανδρέου και συνεχίζει η κυβέρνηση Παπαδήμου, θα την πληρώσει πολύ ακριβά η χώρα...
Έτσι λοιπόν χθες κυριολεκτικά "στο παρά 1'" ο επικεφαλής του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν μπλοκάρισε τις διαπραγματεύσεις για το PSI με την δικαιολογία ότι "Δεν καθιστούν το χρέος βιώσιμο τα μέχρι στιγμής μέτρα της ελληνικής κυβέρνηση, όπως το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα" κλπ. Θέλουν άμεση απόφαση για επικουρικές συντάξεις (κόψιμο) για κατάργηση ή δραστική μείωση του δώρου Χριστουγέννων, μείωση μισθών κλπ. Βασικά δεν θέλουν να υπογράψουν το PSI...
Όπως ήδη μετέδωσε από τη νύκτα το defencener.gr η στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία ανέμενε μια πιο μετριοπαθή τοποθέτηση. Αντιθέτως, την στάση αυτή κράτησαν οι κ.κ. Μ. Μορς (Κομισιόν) και Κλ. Μαζούχ (ΕΚΤ) που προσπάθησαν να κρατήσουν τις ισορροπίες. Διαφάνηκε δε εκ νέου διαφοροποίηση των στελεχών που μετέχουν στην τρόικα.
Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι παρεμβάσεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν την ύφεση σε διψήφια ποσοστά η τρόικα δεν απάντησε με πειστικά επιχειρήματα. Το ΔΝΤ ζήτησε τη καθολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI και τη μακροχρόνια υποστήριξη με χαμηλά επιτόκια από τους ευρωπαίους εταίρους για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, καθώς όπως επισημάνθηκε οι νέες προβολές για το δημόσιο χρέος καταδεικνύουν πως αυτό το 2020 θα είναι κατά 60 δισ. ευρώ υψηλότερο από ότι αρχικά προέβλεπε η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Με πιο απλά λόγια, η συμφωνία για το PSI είναι ξεπερασμένη και πρέπει να υπάρξει είτε μεγαλύτερο «κούρεμα», είτε πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ, είτε διευθέτηση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας με μετακύλιση των ομολόγων, χαμηλότερο κουπόνι και επαναγορά του χρέους από το Ελληνικό Δημόσιο σε χαμηλότερες τιμές. Αυτό θέλει το ΔΝΤ!

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top