"Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται τα υποβρύχια για την Ανατολική Μεσόγειο. Τα έχετε πληρωθεί κι εσείς και οι Γερμανοί. Φτιάξτε τα"! Με μια εξαιρετικά σαφή τοποθέτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος, οριοθέτησε το νέο πλαίσιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον Ισκαντέρ Σάφα, αναγγέλλοντάς τους ταυτόχρονα ότι η σύμβαση σκάνδαλο του Σεπτεμβρίου του 2010 αι ο νόμος-σκάνδαλο που ακολούθησε με την οποία έμπαινε σφραγίδα στο ορώτο σκάνδαλο επιλογής και προμήθειας του 1998 και του 2000, θα άλλαζε!
"Ετσι αποφάσισε η Βουλή στην πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής. Πλέον για τα δύο νέα υποβρύχια, θα πληρώνεστε ανάλογα με την πρόοο της εργασίας. Κι επειδή έχετε πάρει ήδη 132.000.000 ευρώ, για να λάβετε επιπλεόν χρήματα, πρέπει να ολοκληρω΄σετε εργασίας 132.000.000 ευρώ" είπε στον Ι.Σάφα που παρακολουθούσε άφωνος αυτά που του έλεγε ο υπουργός.
Ο οποίος Δ.Αβραμόπουλος ήταν έξαλλος χθες το πρωί για έναν επιπλέον λόγο: Πριν την συνάντησή του με τον Ι.Σάφα, είχε κυκλοφορήσει ένα ανώνυμο non-paper από αυτά που συνηθίζουν να κυκλοφορούν πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις του Ι.Σάφα είτε με το νυν υπουργό, είτε με τον Ε.Βενιζέλο και στο οποίο ο συντάκτης απειλούσε ότι ... θα φύγουν οι Άραβες αν επιμείνει το υπουργείο να θέλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και της προηγούμενης διοίκησης των Γερμανών"!
Ο Δ.Αβραμόπουλος θεώρησε εκβιασμό το εν λόγω e-mail και αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η σύσκεψη έγινε μέσα σε βαριά αρμόσφαιρα.
Μετά την ολοκλήρωσή της, ο Ι.Σάφα, αν και ήταν να συναντηθεί με το σωματείο των ναυπηγείων Σκααραμαγκά (τους έχει μειώσει τις ώρες εργασίας στο 40%!) έφυγε κατ'ευθείαν για το αεροδρόμιο, αμίλητος...
Είναι σαφές, πάντως από την τοποθέτηση του υπουργού, ότι ανησυχεί και για την τύχη των τριών υπόλοιπών υποβρυχίων που έχουν πληρωθεί και η ναυπήγησή τους είναι εκτός χρονοδιαγράμματος. Πλέον - και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία - κάποιοι, και όχι μόνο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θεωρούν ότι η Ελλάδα με την τακτική της άρνησης των αμυντικών επενδύσεων θέτουν σε κίνδυνο την μεγάλη ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο, τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και της Α.Μεσογείο.
Οι τέσσερις, λοπόν, βασικοί άξονες που θα διέπουν στο εξής τις σχέσεις του Ελληνικού Δημοσίου και της PrinInvest Group, είναι ο εξής: Κύριος άξονας της συζήτησης βέβαια το θέμα της κατασκευής και παράδοσης των 3 υποβρυχίων, που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς και των 2 Υποβρυχίων, η κατασκευή των οποίων, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Όσο για τις αποφάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, η οποία θα είναι και η μόνη που θα έχει την αρμοδιότητα καθορισμού του πλαισίου σχέσεων μεταξύ των δύο μερών και βάσει αυτού του γνωστοποίησε τις τέσσερις αποφάσεις που έχουν ληφθεί .
Αυτές είναι:
Πρώτον: Είναι απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της βουλής να αναθεωρηθεί η συμφωνία
Δεύτερον: Είναι απόφαση της επιτροπής της Βουλής να μην γίνει καμιά πληρωμή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση
Τρίτον: Είναι απόφαση της επιτροπής της Βουλής πριν από κάθε πληρωμή να έχει παραδοθεί εργασία που θα έχει ελεχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό
Τέταρτον: Είναι απόφαση της επιτροπής της Βουλής κάθε πληρωμή να γίνεται μόνο μετά από έγκριση της επιτροπής της Βουλής.
Τέλος αποφασίσθηκε να ανατεθεί σε Επιτροπές Ειδικών των δύο πλευρών, η επεξεργασία των θεμάτων που έχουν ανακύψει στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης, που θα διασφαλίζει την άμεση παράδοση των Υποβρυχίων στο Πολεμικό Ναυτικό, θα κατοχυρώνει την προοπτική και τη βιωσιμότητα των Ναυπηγείων, επ’ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου