GuidePedia

0

Σκοτώνουν χωρίς προειδοποίηση, είναι συγκριτικά φθηνά, δεν απειλούνται πολύτιμες ανθρώπινες – Αμερικάνικες - ζωές και παράγουν θριαμβευτικά πρωτοσέλιδα. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, τα περίφημα “drones”, μη επανδρωμένα συστήματα -μαχητικά προσεχώς - εναέριας παρακολούθησης έχουν γίνει σταδιακά το προτιμώμενο όπλο της κυβέρνησης Ομπάμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει εξουσιοδοτήσει πενταπλάσια χτυπήματα με drones, από τον προκάτοχό του Τζόρτζ Μπούς κατά τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο. Έχει μετατρέψει τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από μια σπάνια τακτική παρέμβασης που σκότωνε μετα βίας δεκάδες κάθε χρόνο, σε μια πάγια πρακτική στα αμερικανικά μέτωπα συμφερόντων. Σύμφωνα με στοιχεία εναέριας δραστηριότητας χωρών του ΝΑΤΟ, πραγματοποιούνται πλέον τουλάχιστο δύο φορές την εβδομάδα πτήσεις, πολλές απ’τις οποίες αφορούν χειρουργικές επιθέσεις και που σκότωσαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στο Πακιστάν το 2010. Στο ζενίθ ωρών πτήσης έφτασαν επίσης και πέρυσι, τα αμερικανικά droneς στις καυτές ζώνες Σομαλίας και Λιβύης.

Στον απόηχο των προβληματικών, τρισεκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικών εισβολών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τα drones αποτέλεσαν ένα κρυφό άσσο για τη Ουάσιγκτον. Με την παγκόσμια κοινή γνώμη να καταδικάζει όλο και περισσότερο, αλλά και την αυξανόμενη εγχώρια δυσαρέσκεια για το κόστος των εμπλοκών αυτών, η προοπτική εξάλειψης των απειλών των Ηνωμένων Πολιτειών με χαμηλό ανθρώπινο, πολιτικό ή οικονομικό τίμημα, αποτέλεσε φυσική επιλογή.

Η σαρωτική χρήση των μη-επανδρωμένων στο Πακιστάν, όμως, έχει δημιουργήσει πρωτοφανή αντι-αμερικανικό συναίσθημα σε αυτή τη χώρα. Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί αμάχων που έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είναι αμελητέες ποσότητες που συμβαίνουν σε κάθε πόλεμο, η συντριπτική πλειοψηφία των Πακιστανών πιστεύουν ότι χιλιάδες έχουν χαθεί. Πέρυσι, η Πακιστανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις πτήσεις αμερικανικών drone καθώς οι σχέσεις κλιμακώθηκαν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα σε προεπισκόπηση του αμυντικού προϋπολογισμού, νωρίτερα αυτό το μήνα, το νέο κονδύλι για την τεχνολογία στην άμυνα, θα χρηματοδοτήσει 65 μοίρες μη επανδρωμένων τελευταίου τύπου Predator και Reaper, εξοπλισμένης εναέριας περιπολίας, με δυνατότητα επέκτασης σε 85 ως το επόμενο έτος.

Ακόμα και το πιο ακριβό αμυντικό πρόγραμμα στην ιστορία, το μαχητικό F-35 “Joint Strike Fighter”, είναι να δεχθεί ένα μικρό κούρεμα, «χάριν προώθησης πιο άμεσων λύσεων», όπως δήλωσε ο υπουργός Αμύνης των Η.Π.Α. Λέων Πανέτα αφού ενέκρινε μια ακόμη επίσημη επίδειξη των πρωτοτύπων την Παρασκευή. Πόσο μάλλον όταν σε πρόσφατες δοκιμές βρέθηκαν να έχουν 13 νέες ιδιαίτερα ακριβές “αστοχίες υλικού”.

Ο Λέων Πανέτα προλαβαίνοντας τις όποιες αντιρρήσεις, υπόσχεται μια δύναμη δράσης που είναι "μικρότερη και πιο λιτή, αλλά ευέλικτη, έτοιμη και τεχνολογικά προηγμένη."

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top