GuidePedia

0
Θα μπορούσε να είναι φαρσοκωμωδία, ή ανέξοδο αστείο. Μάλλον όμως είναι η αλήθεια. Εκτός κι αν είναι απλώς φήμες, πως ο Κύπριος πρόεδρος αναζητά νομική κάλυψη για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου σε γνωστό δικηγορικό οίκο του Λονδίνου. ''Συμπτωματικά'' είναι ο ίδιος δικηγορικός οίκος, του οποίου η γνωμάτευση είχε ζητηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για πτυχές του σχεδίου Ανάν. Πόσο ταιριάζουν και δένουν καμμιά φορά τα πράγματα....


Όπως αναφέρουν με νόημα δημοσιογραφικές πηγές στη Λευκωσία, ο Δημήτρης Χριστόφιας παρέδωσε στο βρετανικό δικηγορικό οίκο όλα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί: Τα γεγονότα, το πόρισμα Πολυβίου και το πόρισμα της Αστυνομίας. Οι εντολές από τον πελάτη, δηλαδή τον Χριστόφια, ξεκάθαρες: Να χαραχτεί από τώρα νομική κάλυψή του, προς αποτροπή άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του.
Το γεγονός ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο αγγλοσαξωνικό και όχι στο ηπειρωτικό δίκαιο, και είναι εν πολλοίς βρετανικό κατασκεύασμα, βοηθά τους Βρετανούς νομικούς να μελετήσουν όλα τα σενάρια.
Οι Βρετανοί δικηγόροι, ''μαγειρεύουν πριν πεινάσουν''. Φυσικά με το αζημίωτο. Εργάζονται μεθοδικά πάνω στο σενάριο να ζητηθεί η άσκηση ποινικής δίωξης από συγγενείς των νεκρών της τραγωδίας, όταν ο Χριστόφιας θα παύσει να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο φόβος του προέδρου Χριστόφια σε τέτοιο ενδεχόμενο είναι παραπάνω από υπαρκτός: Οι συγγενείς των θυμάτων επί του παρόντος τηρούν σιγή μέσα στο πένθος τους, ωστόσο φημολογείται έντονα στη Λευκωσία πως με τη βοήθεια νομικών, ετοιμάζουν φάκελο για άσκηση ποινικής δίωξης στον Χριστόφια μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας. Φάκελο επίσης, δεν ετοιμάζουν μόνο κάποιοι εκ των συγγενών των νεκρών, αλλά και ενεργοί πολίτες, που μπορεί να μην έχουν συγγένεια με τους νεκρούς ήρωες της 11ης Ιουλίου, αλλά θεωρούν ότι ο Χριστόφιας είναι ένοχος και πρέπει να τιμωρηθεί.
Πέραν του κατά πόσον στέκει ηθικά και πολιτικά να απευθύνεται εν ενεργεία πρόεδρος σε νομικούς ξένης χώρας προς υπεράσπισή του, προκύπτει και θέμα από την ενεργό συμμετοχής της Υπάτης Αρμοστείας της Δημοκρατίας στη Βρετανία, στην όλη τη διαδικασία. Αληθεύει πως τα έξοδα που δίδονται στον βρετανικό δικηγορικό οίκο για την ''στήριξη'' στον Χριστόφια, τα επωμίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία;
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top