του Γιώργου Δελαστίκ*
Δεν είχαν προλάβει να δημοσιοποιηθούν ευρέως προς την κοινή γνώμη οι σκέψεις της Άνγκελα Μέρκελ για την έκδοση «ευρωομολόγου της ελίτ» των κρατών της Ευρωζώνης που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ (δηλαδή της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου), όταν έπεσε η πρώτη αμερικανική προειδοποιητική «ρουκέτα»: Τη νύχτα της Κυριακής 27 προς Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Μούντις έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιούσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας!
Έτσι, όταν τη Δευτέρα το πρωί η ηλεκτρονική έκδοση της δεξιάς φιλοκυβερνητικής γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ» μετέδωσε την είδηση για τις σκέψεις έκδοσης των «ευρωομολόγων της ελίτ» με επιτόκιο μεταξύ 2% και 2,25%, το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο διέψευσε αμέσως την είδηση και το θέμα εξαφανίστηκε ακαριαία από το πολιτικοοικονομικό προσκήνιο.
Γερμανοί, Γάλλοι και υπόλοιποι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την προβολή και τη σημασία της ανακοίνωσης της Μούντις, η οποία ήταν εξόχως απειλητική. «Η πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον αμελητέα... Πρέπει να εξεταστεί το σενάριο πολλαπλών αποχωρήσεων χωρών της Ευρωζώνης» ανέφερε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο «αποσύνθεσης» της ζώνης του ευρώ.
Δεν χρειάστηκε να περάσει παρά μία μόνο εβδομάδα. Το πρωί της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί ανακοίνωσαν στο Παρίσι την καθολική επικράτηση της γερμανικής άποψης μετατροπής της Ευρωζώνης σε «δημοσιονομικό Νταχάου». Με το που νύχτωσε, ήταν αυτή τη φορά η σειρά του επίσης αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Στάνταρντ εντ Πουρς να ρίξει την «πυρηνική βόμβα»: ανακοίνωσε ότι θέτει υπό επιτήρηση προς υποβάθμιση και τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και τον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ, ώστε να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ!
Κατά παράδοξο τρόπο, ο οίκος αξιολόγησης των ΗΠΑ δεν περίμενε να περάσουν καν τέσσερα - πέντε 24ωρα, ώστε να έχει στα χέρια του και την απόφαση των 27 της ΕΕ και των 17 της Ευρωζώνης, που θα παρθούν αύριο στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
«Με εκπλήσσει πολύ που αυτή η είδηση πέφτει ουρανοκατέβατη στο κατώφλι της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Αυτό δεν μπορεί να είναι σύμπτωση» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Οι Γερμανοί και δη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού αντέδρασαν έντονα. Ο Μίκαελ Φουξ, νούμερο δύο της κοινοβουλευτικής ομάδας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ (CDU), κατηγόρησε ευθέως τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης για «υπολογισμό πολιτικής τάξης», προσθέτοντας ότι «το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ υπερβαίνει εκείνο της Ευρωζώνης». Ο Ράινερ Μπρίντερλε των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), κυβερνητικών εταίρων της καγκελαρίου, υπογράμμισε ότι «ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων και οίκοι αξιολόγησης εργάζονται εναντίον της Ευρωζώνης».
Εντονότατα επικριτική σε πρωτοσέλιδο άρθρο της και η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία τόνιζε μεταξύ άλλων: «Η πράξη έχει πολιτική σημασία. Ο οίκος έρχεται τώρα με οξεία κριτική γιατί θέλει να αποσπάσει με τη βία από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αποφάσεις σύμφωνες με την άποψή του... Η Στάνταρντ Εντ Πουρς είναι ένας οίκος αξιολόγησης από τις ΗΠΑ, ο οποίος αξιολογεί από αμερικανική οπτική γωνία χώρες και επιχειρήσεις και ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Γουόλ Στριτ».
Ολομέτωπη η επίθεση και από τον Αυστριακό Εβαλτ Νοβότνι: «Κατά την άποψή μου, ο οίκος Στάνταρντ εντ Πουρς είχε εμφανή πολιτικά κίνητρα» δήλωσε χωρίς περιστροφές.
Ολόκληρο άρθρο και της γαλλικής «Λιμπερασιόν» κινείτο στο ίδιο μήκος κύματος. «Παρόλο που η Ουάσιγκτον δηλώνει την υποστήριξή της στην Ευρωζώνη, η αμερικανική κεντρική τράπεζα και η Γουόλ Στριτ κατηγορούνται ότι συνεισφέρουν στην κρίση» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι τίτλοι της. Παρουσίαζε δε το ενδιαφέρον στοιχείο ότι από 400 - 500 δισεκατομμύρια δολάρια που διατηρούσαν φέτος το καλοκαίρι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τώρα τα έχουν μειώσει σε περίπου 200 δισεκατομμύρια, ασκώντας τρομακτικές πιέσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα!
Η αιτία: το ευρώ βλάπτει σοβαρά το δολάριο.
Η υπόσκαψη του ευρώ από τους Αμερικανούς, είναι σαφής και αναμενόμενη. Αφενός υπάρχει ο φόβος των ΗΠΑ ότι το ευρώ ούτως ή άλλως αποδυναμώνει την ισχύ του δολαρίου ως παγκόσμιου συναλλαγματικού αποθέματος. Αφετέρου έχει καταστεί σαφέστατο ότι μέσω της Ευρωζώνης η «γερμανοποίηση» της Ευρώπης έχει προσλάβει ραγδαίους ρυθμούς, ενισχύοντας υπέρμετρα την επικυριαρχία του Βερολίνου σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. Αυτό έχει ως παράπλευρο αποτέλεσμα τη μείωση της πολιτικής επιρροής της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη, κάτι που φυσικά κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία φυσιολογικά προσπαθεί πλέον με κάθε τρόπο να αναχαιτίσει την επέκταση και εμβάθυνση της γερμανικής επιρροής.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου