GuidePedia

0

Λιάνα Μυστακίδου
Στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Τουρκία, ο τουρκικός Τύπος προσπαθεί να αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους  της και να δώσει απαντήσεις σε σειρά ερωτηματικών.

Ενδεικτικά, ο καθηγητής Χασάν Κιονί υποστηρίζει ότι η επίσκεψη δεν αφορούσε μόνο τη Συρία, αλλά κυρίως την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο κουρδικό κράτος μετά την απομάκρυνση των Αμερικανών από το Β. Ιράκ.

«Προς το παρόν», λέει, «το ΡΚΚ σταμάτησε τις επιχειρήσεις του λόγω χειμώνα. Αυτό θα κρατήσει μέχρι τη Γιορτή της Άνοιξης (Νεβρόζ), στις 21 Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχουν διαμορφωθεί και οι βασικές αρχές του νέου Συντάγματος. Εάν ο νέος συνταγματικός χάρτης δεν τους αρέσει θα συνεχίσουν την τρομοκρατία».

Κατά την άποψη του, δηλαδή, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος  πίεσε την Άγκυρα να δεχθεί τα αιτήματα του  ΡΚΚ και να τα κατοχυρώσει  στο νέο Σύνταγμα.

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον κ. Φαρούκ Λόλογλου ισχυρίζεται ότι ο κ. Μπάιντεν κατά την παραμονή του στην Άγκυρα συζήτησε το θέμα της Συρίας  και του Ιράκ. Τέθηκε στο τραπέζι το πρόβλημα που ενδεχομένως θα προκύψει μεταξύ της Τουρκίας και της διοικήσεως του Β. Ιράκ, μετά την οριστική αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή.

Ο Πρόεδρος του Ιράκ κ. Ταλαμπανί πρόσφατα δήλωσε ότι «τα μέλη του ΡΚΚ μας είπαν: Μας ζητούν να παραδώσουμε τα όπλα και να κατεβούμε από τα βουνά στις πόλεις. Να το κάνουμε, αλλά όταν κατεβούμε πού θα πάμε; Στα σπίτια μας ή στις Φυλακές; Πρώτος μας όρος είναι η γενική αμνηστία. Δεύτερος όρος μας,  η ρητή αναφορά στο νέο Σύνταγμα ότι όλοι όσοι ζουν στην Τουρκία δεν είναι Τούρκοι.  Υπάρχουν και πολίτες που ανήκουν σε διαφορετικές εθνότητες. Σχεδόν πείσαμε την πλευρά του ΡΚΚ. Η προσπάθειά μας να πείσουμε την Τουρκία πέτυχε κατά το ήμισυ. Οι αδελφοί μου Μεσούτ  Μπαρζανί και Μπουρχάν Σαλίχ συνεχίζουν τη συνεργασία με την τουρκική πλευρά».

Το νέο σύνταγμα, σύμφωνα με τις παραπάνω απόψεις, θα συνταχθεί υπό την πίεση των Αμερικανών και σύμφωνα με τις επιθυμίες του ΡΚΚ.  Σίγουρα η Τουρκία δεν μπορεί να αντισταθεί σθεναρά στις αμερικανικές πιέσεις, όταν έχει 101 Βάσεις των ΗΠΑ στα εδάφη της.

Από την άλλη το ΡΚΚ ετοιμάζεται να τυπώσει νομίσματα  του «αυτόνομου Κουρδιστάν». Το χαρτονόμισμα θα έχει στη μια όψη τη φωτογραφία του Σεΐχη Σαΐντ που εκτελέστηκε το 1925 και στην άλλη του Κούρδου διανοούμενου Μουσά Αντέρ που δολοφονήθηκε από «γνωστούς- αγνώστους» το 1992.  Η παρουσίασή τους, όπως λέγεται, θα γίνει στις 14 Απριλίου, την ημέρα των γενεθλίων του Οτζαλάν.

Η επίσκεψη του κ. Μπάιντεν πρέπει να εξεταστεί ταυτόχρονα με την μυθική επίσκεψη του Προέδρου Γκιουλ στην Αγγλία.  Οι τιμές και τα μεγαλεία στο πρόσωπο του κ. Γκιουλ αποκαλύπτουν τον ηγετικό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Αγγλία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι Βρετανοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους Αμερικανούς την περιοχή, αφού την κάνουν μαλλιά κουβάρια εδώ και δυο αιώνες.

Οι ΗΠΑ μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση ανέλαβαν το  ρόλο του προστάτη του Δυτικού Πολιτισμού. Όπως έκανε παλιά η Οθωμανική αυτοκρατορία με τον Ισλαμικό Πολιτισμό. Με την υπεροχή και τη δύναμη των ΗΠΑ, η Αγγλία αναγκάστηκε να παραμείνει πίσω για 75-100 χρόνια. Με την ιστορική εμπειρία του «διαίρει  και βασίλευε» και την παραδοσιακή διπροσωπία της δεν τα έβαλε κάτω.

Οι Άγγλοι σε συνεργασία με τον αραβικό κόσμο παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαίρεση και το διαμελισμό του ισλαμικού κόσμου. Προβάλλουν το κοσμικό μοντέλο της Τουρκίας στις Μουσουλμανικές χώρες. Εάν πετύχουν το στόχο θα τους θα καταφέρουν να μειώσουν τη δύναμη και την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Τελικός στόχος τους είναι φυσικά η σύγκρουση και ο διαμελισμός της Τουρκίας και του Ιράν, γιατί αν οι δυο αυτές χώρες καταφέρουν να συνεργαστούν θα ενισχύσουν τη θέση τους στον αραβομουσουλμανικό κόσμο και θα  αποδυναμώσουν το ρόλο της Αγγλίας.

Για αυτούς ακριβώς τους αγγλικούς σχεδιασμούς  η Μέση Ανατολή είναι καταδικασμένη να περάσει μια μακρόχρονη περίοδο αστάθειας.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top