Κάθε πέντε χρόνια συντάσσεται και η λεγόμενη Τουρκική «κόκκινη βίβλος». Η «κόκκινη βίβλος» εγκρίνεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και περιγράφει τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές της. Η τελευταία που συντάθηκε το 2010 εξαιρούσε τη Συρία όπως και τα υπόλοιπα Μουσουλμανικά κράτη της Μέσης Ανατολής από τη λίστα των κρατών που απειλούν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας μιας και ο προσανατολισμός της τότε βασίζοταν στο δόγμα Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες.
Οι εξελίξεις δεν δικαιώνουν όλα όσα δημοσιεύτηκαν στην τελευταία τουρκική «κόκκινη βίβλο» μιας και οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας – Συρίας βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο, ενώ μόλις χθες το Ιράν μέσω του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας της Ιρανικής βουλής επανέλαβε την απειλή να βομβαρδίσει την περιοχή της Μαλάτια που φιλοξενεί τα ΝΑΤΟϊκά ραντάρ σε ενδεχόμενη επίθεση της Δύσης προς το Ιράν.
Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν ακριβώς αντίθετα από την Τουρκία συμφέροντα στην περιοχή και το ότι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου απειλεί ανοιχτά κυρίως το Ισραήλ την ώρα που ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικής εμπλοκής της σε πιθανή σύρραξη μεταξύ των κρατών της Μέσης Ανατολής, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η περιβόητη «κόκκινη βίβλος» ένα χρόνο μετά έχει ήδη αποτύχει.
Για να συνταθεί η «κόκκινη βίβλος» χρειάστηκε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Αμπντουλάχ Γκιούλ ενώ σε αυτή συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι αρχηγοί όλων των Σωμάτων, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών αλλά και Άμυνας. Οι αποφάσεις πάρθηκαν μετά από 5,5 ώρες συνεδρίασης ενώ το σημείο αναφοράς ήταν οι αλλαγές που σημειώθηκαν σε αυτή αφού ανακοινώθηκε ότι το Ιράν δεν αποτελεί πια εξωτερική απειλή για την Τουρκία αλλά και ότι ο «θρησκευτικός φανατισμός» δεν αποτελεί πια και εσωτερική απειλή...
Η απειλή αυτή πια περιγράφεται ως «οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τη θρησκεία», γράφτηκε χαρακτηριστικά.
Στους σημαντικότερους κινδύνους καταγράφηκε η δράση του Κουρδικού PKK περί εσωτερικών παραγόντων αλλά και του Ισραήλ περί εξωτερικών.
Υ.Γ. Κουτσομπολιό θα πείτε, αλλά …έγινε.
Την περασμένη βδομάδα στη διάσκεψη της Βιέννης ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ αρνήθηκε να φωτογραφηθεί στην κοινή φωτογράφιση ως είθηστε γιατί θα συμμετείχε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ. Ο Ισραηλινός υπουργός από την πλευρά του ανταπέδωσε την περιφρόνηση με την αποχώρησή του την ώρα που ανέβηκε στο βάθρο να μιλήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Τούρκος πρόεδρος, ανταπέδωσε με τη σειρά του να παραβρεθεί στο δείπνο που ακολούθησε λόγω παρουσίας του Ισραηλινού υπουργού. Γελοία; Σε κάθε περίπτωση, ναι, ωστόσο συμβαίνουν και αν μη τι άλλο εκεί η «κόκκινη βίβλος» έπεσε ...μέσα!
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου