Μιχάλης Ιγνατίου
Σε τούτη τη χώρα, το τελευταίο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι η αλήθεια. Και όταν συμβαίνουν γεγονότα, όπως η έμμεση ομολογία του Μεσούτ Γιλμάζ για τους εμπρησμούς των ελληνικών δασών, πολλοί εύχονται «να είναι ψέματα», ακριβώς διότι δεν έχουν το θάρρος και την τόλμη να δουν κατάματα την αλήθεια.
Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς αρκετών Ελλήνων πολιτικών, η Τουρκία δεν είναι αυτό που εύχονταν να είναι. Για τους Τούρκους, η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι πάντα χώρες εχθρικές, και δεν πρόκειται να σταματήσουν να διεκδικούν ελληνικά και κυπριακά εδάφη.
Δυστυχώς, η τουρκική προκλητική στάση στην Κύπρο, όπου η κατοχή συνεχίζεται από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν δίδαξε τους Ελληνες πολιτικούς, μερικοί εκ των οποίων επιχείρησαν τη νομιμοποήση των αποτελεσμάτων της εισβολής μέσω του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν.
Ηταν από την πρώτη στιγμή λανθαμένη η πολιτική της προσέγγισης που ξεκίνησε από τον Κώστα Σημίτη, υπό την πίεση της συμφωνίας «γκριζαρίσματος» των Ιμίων και συνεχίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αν και γρήγορα αντιλήφθηκε ότι στην Αγκυρα η «φιλία» περνά από το δρόμο της υποταγής, δεν άλλαξε στάση. Γίναμε μάρτυρες της αποθέωσης της πολιτικής της προσέγγισης, όταν ανέλαβε την εξουσία ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο Ταγίπ Ερτογάν δεν έκρυψε τους σχεδιασμούς του, αντίθετα τους πρόβαλε και τους διαφήμισε, ο κ. Παπανδρέου πιστεύει και σήμερα στην αποτυχημένη πολιτική της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας του εξήγησε πολλές φορές ότι η συνεργασία περνά μέσα από πικρές υποχωρήσεις για την Ελλάδα, που αφορούν την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.
Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στοιχεία για την ανάμειξη των τουρκικών υπηρεσιών στους εμπρησμούς των ελληνικών δασών. Η δήλωση του κ. Γιλμάζ, όπως παρουσιάζεται από την εφημερίδα «Μπίργκιουν», δεν προσφέρει μεν κάποιο καινούριο στοιχείο, αλλά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 1996, μετά την εξομολόγηση του πράκτορα Χαλούκ Κιρτζί, ο οποίος είχε μιλήσει και για εμπρησμούς σε γειτονικές χώρες. Οσοι παρακολουθούν με προσοχή και αναλύουν ορθά την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, χωρίς να ωραιοποιούν τις κινήσεις εντυπωσιασμού του Ερτογάν, δεν ανέμεναν τη δήλωση του Γιλμάζ για να πειστούν ότι η Τουρκία δρα συστηματικά μέσα στο ελληνικό έδαφος.
Μετά τις φωτιές που είχαν ξεσπάσει στη Χίο και είχαν κατακάψει το δασικό πλούτο του νησιού, είχα πληροφορηθεί από επίσημη αστυνομική πηγή ότι συνελήφθησαν τέσσερεις Τούρκοι, οι οποίοι -κατόπιν εντολής που έφτασε από την Αθήνα- οδηγήθηκαν σε πλοίο της γραμμής και εστάλησαν στην Τουρκία. Προφανώς, ο τότε πρωθυπουργός, όποιος και αν ήταν, θεώρησε πως είναι πιο σημαντική η πολιτική της προσέγγισης από τη φυλάκιση των δραστών.
Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, της Ν.Δ., του ΛΑ.Ο.Σ. και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη πείστηκα ότι εγράφησαν στο πλαίσιο αυτής της βλακώδους πρακτικής να γίνονται δηλώσεις για να υπάρχουν στα κομματικά αρχεία. Η απουσία δήλωσης του ΠΑΣΟΚ όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές μπορεί να οφείλεται στα... Χριστούγεννα! Η συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας δεν γίνεται να αλλάζει ανάλογα με τις δηλώσεις των πολιτικών της. Με βάση τα γεγονότα, από τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου μέχρι τις προκλήσεις και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, έπρεπε οι Ελληνες πολιτικοί να καταλήξουν σε μία θέση, την οποία θα τηρούν όλες οι κυβερνήσεις. Λαμβανομένου υπόψη ότι «όποιος και αν είναι ο κυβερνήτης στην Αγκυρα, οι αρπακτικές διαθέσεις των Τούρκων δεν θα αλλάξουν»...
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου