Τη στιγμή που το Κυπριακό εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο και οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. γνωρίζουν στασιμότητα, η Άγκυρα στρέφει το βλέμμα της στο Λονδίνο
Το Κυπριακό σε μια νέα, κρίσιμη ιστορική καμπή... Οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. σε φάση στασιμότητας, “αφασίας” για κάποιους προσεκτικούς Τούρκους αναλυτές... Σε μια τέτοια ιστορική περίοδο, η Άγκυρα στρέφει το βλέμμα της στο Λονδίνο και ολοκληρώνει τις τελευταίες της προετοιμασίες για το επικείμενο ταξίδι του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας.
Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Γκιουλ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία στις 21 Νοεμβρίου.
Στο Λονδίνο, ο Τούρκος πρόεδρος και η σύζυγός του, Χαϊρουνισά Γκιουλ, θα επισκεφθούν τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν τους.
Ο πρόεδρος Γκιουλ θα παραστεί και θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο των βιομηχανικών επιμελητηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Γκιουλ θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μ. Βρετανία, μετά την επίσκεψη το 1989 του τότε προέδρου, Κενάν Εβρέν.
Τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του κ. Γκιουλ στη Μεγάλη Βρετανία. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι τουρκικοί κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης στο διπλωματικό πεδίο, η Άγκυρα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη Μεγάλη Βρετανία ως “στρατηγικό σύμμαχο” της Τουρκίας στην Ευρώπη.
Θα διαφημίσουν την “ΤΔΒΚ” στο Λονδίνο
Τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος προετοιμάζεται για το επικείμενο ταξίδι του στο Λονδίνο, στη βρετανική πρωτεύουσα ξεκινά μια διαφημιστική εκστρατεία για λογαριασμό της “ΤΔΒΚ”. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, το επόμενο διάστημα κάποια από τα παραδοσιακά ταξί του Λονδίνου θα φέρουν διαφημίσεις της “ΤΔΒΚ” και θα προσκαλούν τους Λονδρέζους στα Κατεχόμενα.
www.kathimerini.com.cy
Διαβεβαιώσεις σε συνάντηση των Υπ.Εξωτερικών στο Λονδίνο.Η Βρετανία στηρίζει τις έρευνες στην ΑΟΖ Καλεί τους τρίτους να τηρήσουν μετρημένη και λογική στάση
Με πλατιά χαμόγελα εμφανίστηκαν στους δημοσιογράφους οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέϊγκ, και της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.
Την πλήρη και κατηγορηματική στήριξη της Βρετανίας στα δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, άκουσε η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, από τον ομόλογό της, σε συνάντησή τους στο Λονδίνο. Παράλληλα, ο Ουίλιαμ Χέϊγκ προέτρεψε οποιεσδήποτε άλλες χώρες που σχετίζονται με το θέμα «όπως τηρήσουν μια μετρημένη και λογική στάση σε σχέση με τις ενέργειες τους».
Όπως ανέφερε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η θέση της Βρετανίας έχει επαναβεβαιωθεί από την Κοινοπολιτεία όπως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν.
«Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση χωρίς οποιαδήποτε επιφύλαξη και θέλουμε όπως αυτό γίνει καλά γνωστό σε όλες και κατανοητό απ’ όλες τις χώρες .Υποστηρίζουμε το δικαίωμα για ανάπτυξη μιας τέτοιας Ζώνης και την αξιοποίηση των πόρων της . Χαιρετίζουμε τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλισθεί όπως όλοι οι Κύπριοι μερισθούν των εισοδημάτων στο μέλλον» ήταν η ακριβής αναφορά του Ουίλιαμ Χέϊγκ.
Όχι απευθείας επέμβαση...
Τοποθετήθηκε και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού ενημερώθηκε από την ομόλογό του για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για τις υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς και τί μπορεί να πράξει η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, εμφανίστηκε να αποποιείται της όποιας ενεργούς εμπλοκής.
Απάντησε, συγκεκριμένα: «Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί. Θα εξακολουθήσουμε να ενθαρρύνουμε τα μέρη να επιτύχουν τέτοια πρόοδο. Δεν μπορούμε, όμως, να καθορίσουμε εμείς τέτοια πράγματα. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να προχωρήσουν μπροστά και αυτό δεν πρόκειται να αποφασισθεί εδώ στο Λονδίνο ή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκείνες οι μέρες ανήκουν στο παρελθόν. Υποστηρίζουμε μια διευθέτηση μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών. Αυτή είναι η καλύτερη συμβολή μας παρά η απόπειρα απευθείας επέμβασης με οποιοδήποτε τρόπο.»
Τέλος, ο Βρετανός Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του προς την κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ χαρακτήρισε το Μνημόνιο Συναντίληψης, που υπεγράφη από τον τέως Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ως καλή βάση για τις διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι αυτές οι σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου